
5 dintre SUBIECTELE ZILEI(168)
* Legea suveranității este următorul pas prin care premierul maghiar Viktor Orban va suprima criticile la adresa sa și își va întări controlul, acuză grupurile care militează pentru drepturile omului din ţara vecină. Organizațiile civice din Ungaria sunt îngrijorate cu privire la o nouă lege despre care spun că ar putea mări presiunea asupra instituțiilor media independente și a grupurilor societății civile. Proiectul de lege, pe care partidul de guvernământ Fidesz urmează să-l propună marți, prevede crearea unui nou organism care va avea sarcina de a investiga activități care pot amenința suveranitatea Ungariei, relatează The Guardian.
Guvernul nu a dat multe detalii despre planurile sale în această privință, însă conducerea Fidesz a arătat că noua legislație ar putea viza finanțarea din străinătate a partidelor politice și, eventual, instituțiile media și organizațiile societății civile pe care le-a acuzat că funcționează sub influența Washingtonului și/sau a Bruxelles-ului. În 2017, Budapesta a adoptat o lege controversată împotriva ONG-urilor, despre care guvernul a susținut că are menirea să asigure transparența asupra donațiilor pe care aceste organizații le primesc din străinătate. Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis ulterior că legea încalcă drepturile cetățenilor din Ungaria. Orban a declarat război presei care îl critică.
* Centrul European de Instruire F-16, care va fi un hub internaţional pentru instruirea piloţilor de aeronave F-16 şi va facilita creşterea interoperabilităţii dintre aliaţi, a fost inaugurat luni, la Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă” din Feteşti. La acest centru vor fi pregătiţi piloţi români, precum şi piloţi din statele aliate şi partenere, inclusiv Ucraina. „Centrul va fi un hub internațional pentru instruirea piloților F-16 și va facilita o interoperabilitate sporită între aliați”, a spus ministrul Apărării, Angel Tilvar. Ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, a fost, de asemenea, prezent la ceremonia de deschidere. Conform acordului de colaborare, MApN pune la dispoziţie Baza 86 Aeriană, facilităţile de instruire şi sprijinul naţiunii-gazdă, Ţările de Jos vin cu aeronavele F-16, iar compania Lockheed Martin asigură instructorii şi mentenanţa. Primele cinci aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze au aterizat la Feteşti săptămâna trecută. Conform MApN, centrul va contribui la accelerarea procesului de formare a piloţilor români, în contextul în care Armata României se pregăteşte să primească 32 de aeronave F-16, achiziţionate recent din Norvegia.
* Premierul de la Londra a făcut două mutări majore în guvernul său. Rishi Sunak a demis-o pe Suella Braverman, din funcţia de ministru de Interne, funcţie pe care o va prelua James Cleverly. Acesta din urmă pleacă de la Ministerul de Externe, iar în locul său vine fostul premier britanic David Cameron, care astfel îşi face revenirea pe prima scenă politică a Marii Britanii. În ultimii șapte ani, David Cameron şi-a scris memoriile și s-a implicat în afaceri, inclusiv în Greensill Capital. Firma s-a prăbușit, după ce anterior Cameron a contactat în mod repetat miniștri în 2020 pentru a face lobby pentru compania sa.Biroul lui Sunak a precizat că regele Charles a fost de acord să i se dea un loc în Camera Lorzilor lui Cameron, care astfel îi permite să se întoarcă în Guvern ca ministru, deși nu mai este membru ales al parlamentului britanic. David Cameron, 57 de ani, a fost premierul Marii Britanii între 2010 și 2016. El a demisionat după ce s-a aflat rezultatul la referendumul pentru Brexit, când Marea Britanie a votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană.
* Un bărbat a transformat un autobuz cu etaj în a doua sa casă, după ce a început să se simtă ca într-o temniță în propria-i locuință și spune că acum trăiește „ca un rege”. Însă autobuzul i-a fost luat după ce vecinii din Falmouth, Cornwall, s-au plâns timp de patru ani, simțindu-se „intimidați” de bărbat. Neil Wainwright, în vârstă de 61 de ani, începuse să se simtă „întemnițat” în locuința sa și a preferat să trăiască în autobuzul care era parcat pe o stradă publică. Vecinii săi nu au fost impresionați de poveste și au pornit o campanie de înlăturare a autobuzului de pe acea stradă încă din 2019.
* Părinții ai doi elevi cu vârsta sub 14 ani au fost obligați să plătească unei profesoare suma de 30.000 lei pentru batjocorirea ei pe grupul de Whatsapp al clasei și pe Facebook. Decizia a fost luată de Tribunalul Cluj, care a confirmat o soluție a Judecătoriei Cluj-Napoca, potrivit VedemJust. Este vorba despre un dosar din 2019, în care o profesoară de la Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” din Cluj-Napoca, diriginte la clasa a VII-a, a cerut daune de 50.000 lei pentru că a fost insultată de către doi elevi din clasa sa. Mai exact, unul dintre elevi, în vârstă de 12 ani, a modificat o poză a profesoarei pe care a asociat-o cu un animal și a postat-o pe grupul de Whatsapp al clasei. Apoi, a postat tot acolo o altă poză denigratoare, pe care a setat-o ca imagine de grup. Cel de-al doilea elev, în vârstă de 13 ani, a creat un cont de Facebook pe numele profesoarei, folosind cele două poze primite de la colegul său: una a pus-o ca poză de profil, cealaltă ca imagine de coperta a contului. El a dat mesaje colegilor pentru a da accept la cont, spunând că este creat de el. Profesoara a justificat suma de 50.000 lei pretinsă ca despăgubire prin aceea că insulta adusa numelui si imaginii sale a fost popularizată printre elevii din acea clasă, dar și din alte clase, care au aderat la contul fals de Facebook.
În felul acesta i s-a afectat viața sa privată, demnitatea, dreptul la imagine și autoritatea sa profesională. Pentru că elevii aveau la data faptelor vârsta sub 14 ani, au fost chemați la proces părinții lor. Aceștia au spus că fiii lor au făcut o glumă, o prostie copilărească.
TIMPUL.INFO