Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
social
Cum vor fi eutanasiați maidanezii și cât costă moartea unui câine

Cum vor fi eutanasiați maidanezii și cât costă moartea unui câine(1639)

Proiectul de Norme metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de Gestionare a câinilor fără stăpân, modificată recent prin Legea nr. 258/2013, a fost aprobat de guvernanți. Proiectul de norme prevede că acei câini nou-născuţi cu proprietar vor fi identificaţi în termen de maxim 30 zile de la fătare şi, în orice caz, înainte de vânzarea sau scoaterea în spaţii publice a acestora, iar câinii adulţi cu proprietar - în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a normelor, dar nu mai târziu de 1 martie 2014.


Totodată, câinii proveniţi din adăposturile publice trebuie identificaţi în momentul adopţiei, dar în orice caz înainte de a părăsi adapostul. Câinii neidentificaţi şi neînregistraţi după data de 1 martie 2014 sunt consideraţi câini fără stapân şi sunt trataţi conform procedurilor legale. Legea nr. 258/2013, adoptată de Camera Deputaţilor în 10 septembrie, stabileşte, printre altele, posibilitatea eutanasierii câinilor din adăposturile publice, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, după un termen de 14 zile lucrătoare.


Potrivit normelor de aplicare a legii, eutanasierea câinilor trebuie efectuată numai de către medicii veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile legii, şi numai în sălile de chirurgie din adăposturi.
Procedura se realizează prin utilizarea barbituricelor, injectate intravenos numai după pierderea cunoştinţei câinelui indusă prin anestezie. Câinii vor fi asistaţi până la constatarea decesului. Barbituricele nu trebuie să fie injectate pe cale intramusculară sau subcutanată. Pentru câinii nou-născuţi calea de administrare care se utilizează este cea peritoneală. Produsele narcotice pot fi administrate şi pe cale orală.


În ceea ce privește intervenţia de eutanasiere, medicii veterinari susțin că această operațiune costă între 40 şi 150 lei, în funcţie de talia căţelului. Ei mai spun că, din momentul efectuării injecţiei, anestezia se instalează în aproximativ 10-15 minute, după care se utilizează barbituricele iar moartea se instalează subit.
Normele de aplicare mai prevăd ca, după ce sunt duşi în adăpost câinii trebuie să fie examinaţi medical, iar cei fără stăpân care au boli incurabile sau sunt grav răniţi să fie eutanasiaţi imediat. În cazul în care animalul diagnosticat cu o boală incurabila este identificat, acesta poate fi eutanasiat numai cu permisiunea proprietarului.
Câinii care nu suferă de boli incurabile sau care nu sunt grav răniţi nu pot fi eutanasiaţi înainte de expirarea termenului de 14 zile lucrătoare de la cazarea în adăpost, termen în care pot fi revendicaţi, adoptaţi direct sau la distanţă.


Decizia de eutanasiere a câinilor care nu au fost revendicaţi, adoptaţi direct sau la distanţă sau menţinuţi în adăpost, după expirarea termenului de 14 zile lucrătoare de la cazarea acestora, va fi emisă prin completarea de către împuternicitul primarului a unui formular.


Care este situația la Constanța


În urmă cu ceva timp, primarul Radu Mazăre a declarat că, la Constanța, va fi organizată o licitaţie pentru desemnarea firmei care se va ocupa de câinii fără stăpâni. El a precizat că, estimează ca într-un an şi jumătate numărul câinilor fără stăpân de pe străzile Constanţei să se reducă la zero.
Primarul a spus că în urma unor calcule preliminare municipalitatea va cheltui 100 de euro pentru întreţinerea unui maidanez timp de două săptămâni, perioadă după care este eutanasiat dacă nu va fi adoptat între timp. Edilul a mai adăugat că nu intenţionează să ţină câinii în adăpost mai mult decât prevede legea pentru că banii cheltuiţi cu aceştia pot fi daţi persoanelor nevoiaşe.


„La 100 euro pe două săptămâni, pe o lună de zile ca să adăpostesc un câine ar însemna 200 de euro. 200 de euro mi se pare că e pe undeva venitul mediu, să fim serioşi mai bine iau banii ăştia şi îi dau oamenilor”, a spus Mazăre.


Pe de altă parte, potrivit viceprimarului Decebal Făgădău, în municipiul Constanţa se estimează că sunt aproximativ 10.000 de câini fără stăpân, fiind luaţi în calcul doar cei de pe domeniul public, nu şi maidanezii de pe platforma industrială, din zona portură sau din curţile firmelor, numărul total al maidanezilor din Constanţa fiind posibil să ajungă la 20.000.
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

SFÂRȘITUL LUMII SAU CUM AM PIERDUT ASTEROIDUL DE ORA 14.00
scris de Lucian Cristea
31.01.2017   Ultima oară am așteptat sfârșitul lumii în data de 11 ianuarie, anul 2000. Așa anunțase, la televizor, un domn(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii