Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
dosarele timpul
EXCLUSIV. Medicul - protector al lui Nicuşor Constantinescu, din America, în amintirile din studenţie ale unor doctori constănţeni: ciudat de bogat, liber şi... uşor-emigrat , pentru anii '70!

EXCLUSIV. Medicul - protector al lui Nicuşor Constantinescu, din America, în amintirile din studenţie ale unor doctori constănţeni: ciudat de bogat, liber şi... uşor-emigrat , pentru anii '70!(3554)

Dr. ŞERBAN IOAN COCIOBA, medicul american, originar din România, care îi atestă lui NiCUŞOR DANIEL CONSTANTINESCU, peşedinte (PSD) al Consiliului Judeţean Constanţa (C.J.C.), INCAPACITATEA DE A PĂRĂSI S.U.A., unde se află la tratament, FĂRĂ A-I FI PUSĂ ÎN PERICOL VIAŢA ŞI SĂNĂTATEA, a transmis, astăzi, un comunicat de presă, în care, în esenţă, ne cam... ia la „trei-păzeşte”!

 


Cocioba se scuză, acuză, ameninţă şi dă sfaturi...

 


1. SE DISCULPĂ, spunând că n-a făcut altceva decât să cităm:... „confirme” (SIC!) rapoartele medicale emise de către un alt medic, de la celebrul spital „John(s) Hopkins”, din Baltimore, statul Maryland, S.U.A.: “(…) Raportul medical privindu-l pe pacientul Constantinescu Nicuşor Daniel, are la bază studierea dosarului medical furnizat de spitalul “John Hopkins”, din Baltimore, Maryland, şi cele trei scrisori medicale ale doctorului Mohamad E. Allaf, apostilate de Departamentul de Stat, RAPORTUL MEU NEFĂCÂND ALTCEVA DECÂT SĂ LE CONFIRME” (Sic!). Sunt gata să susţin oricand şi oriunde conluziile acestui raport. (…)”;

2. AMENINŢĂ, cu acţionarea în Instanţă a „defăimătorilor”: „ (...) Îi atentionez public pe defăimătorii mei că îmi rezerv dreptul de a-i acţiona în instanţă, pentru atacurile la probitatea mea morală şi profesională. (…)”;

3. DĂ LECŢII ŞI SFATURI DE VIITOR POPORULUI ROMÂN, RĂMAS ÎN ŢARA DE ORIGINE: “(…) Regret că dupa 25 de ani de la revoluţie, există, încă, în România, tentatţa de a defăima anumite personae, în funcţie de interesele părţii defăimătoare. Sper că această practică va dispărea, iar când acest lucru se va întâmpla se va putea spune despre România că este o ţară în care se recunosc şi se apreciază valorile.
Închei cu o întrebare retorică : De ce în Statele Unite ale Americii sunt, de peste 30 de ani, un medic apreciat şi respectat, iar în România sunt atacat şi prezentat ca fiind un om de cea mai joasă speţă? Când veţi găsi răspunsul la această întrebare, România va evolua, în adevăratul sens al cuvântului.”

 


Amintiri din studenţie: Cocioba, frate şi soră, aveau de toate: bani, automobil “Pontiac”, P.C.R. (Pile.Cunoştinţe.Relaţii), acces la “shop”, excursii “afară” ş.a.m.d, când colegii lor medicinişti abia aveau bani de-o bere!...

 


Tocmai pentru a găsi răspunsul la întrebarea domniei sale, şi, în acest fel, a evolua, dup cum ne îndrumă cu bunăvoinţă, am întrebat şi noi, în dreapta şi-n stânga, prin mediul medical constănţean, doar-doar vom găsi nişte răspunsuri, legate de persoana medicului emigrant ante – “revoluţionar” (în U.S.A.) Şerban Ioan Cocioba.

Doi cunoscuţi medici din Constanţa şi-au amintit că au fost colegi (unul doar de an, celălalt chiar şi de grupă!), la Facultatea de Medicină, la Bucureşti, cu Cocioba.
Informaţiile domniilor lor ne-au fost transmise de către un alt medic constănţean, care şi el s-a intersectat, în perioada studenţiei, cu unul dintre fraţii medicinişti Cociba…
Căci Şerban Cocioba avea şi o soră, şi ea studentă la Medicină, tot în Bucureşti, care era o fată foarte veselă şi petrecăreaţă, cu un spirit liber, chiar foarte liber, spre libertin…

Uimitor era faptul că fraţii Cocioba aveau bani, nu glumă, în raport cu sărăcia colegilor, proprie acelor ani (sfârşitul deceniului şapte, începutul celui al optulea, din secolul trecut).
Era remarcabilă maşina… americană cu care circula tânărul student medicinist Cocioba: un… “Pontiac”, d-ăla lung, “decupat” din filmele hollywood-iene, o bijuterie “la belle ammericaine” de care n-aveau nici copii lui Ceauşescu!

Tot timpul au existat suspiciuni şi reticenţe, din partea colegilor, amărâţi (d.p.v. material) şi “tocilari”, faţă de acel “dandy” plin de bani (ca şi vesela sa surioară), cu acces în “shop” – urile pe valută şi în barurile de lux bucureştene, în care nu oricine era bine-venit (şi, deci, bine-primit)!...
Cu cartea, cică nu se prea omorau, nici el, nici soru-sa…

 


Şi prin zona Buzăului, după repartiţie, nu şi-au schimbat modul de-a fi şi nici pe cel de viaţă…

 


La terminarea facultăţii, în 1974 (el), au primit repartiţie prin judeţul Buzău, de unde foştii colegi au primit semnale că şi-au continuat viaţa de huzur, la standarde inaccesibile românului de rând, fie el şi absolvent de medicină!
Se vorbea că şi acolo, ca şi-n capitală, în timpul studenţiei, se aflau sub înalta protecţie a vârfurilor de partid (P.C.R.) şi a altor instituţii potente, care puteau fi ori “mumă”, ori “ciumă”, funcţie de cum te poziţionai în raport cu ele, prin atitudine, dar mai ales prin… “sfânta pilă”!

 


Şi plecarea din ţară, atât de problematică înainte de 1990, este controversată!...

 


La un moment dat, cel mai probabil prin 1977 – 78, s-a auzit, printre foştii colegi de facultate (care nu prea ţineau legătura cu fraţii Cocioba, pentru că nu a existat, niciodată, o simpatie reciprocă…) că ar fi plecat din ţară, în America, zvonurile fiind contradictorii: ba că ar fi fugit, trecând Dunărea, că ar fi “rămas” în Occident, unde erau în excursie sau… “deplasare”, ori că, cel mai probabil, ar fi plecat în Iugoslavia, în vizită la rude (se pare că aveau şi… cetăţenie iugoslavă!), de unde şi-ar fi continuat drumul spre Vest, ba chiar şi că ar fi emigrat, din România, absolut… legal, cu paşapoarte de la temuta Securitate ceauşistă!

 


Reiterăm beneficiul dubitaţiunii, în legătură cu veridicitatea, totală sau parţială, a acestor informaţii, şi apelul la completări, negări ori confirmări!

 


Repetăm: nu băgăm mâna-n foc pentru aceste informaţii, ele fiind obţinute, “la mâna a doua”, şi oricum neputnd, din cauze evidente, obiective, verificate!
Tocmai de aceea, stăm la dispoziţia celor care doresc să confirme sau , dimpotrivă, să infirme, parţial sau în totalitate, cele consemnate de noi.
Desigur: includem în fruntea listei chiar pe… subiecţi, adică pe doctorul Cocioba şi pe sora domniei sale!

 

IMAGINE: Medicul american, de origine română, Şerban I. Cocioba: primul din dreapta, în alb (Sursa foto: Facebook, preluată de către: adevarul.ro)
 

Taguri: SerbanCocioba, SerbanI.Cocioba, SerbanIoanCocioba, FratiiCocioba, SUA, S.U.A., JohnHopkinsHospital, NicusorConstantinescu, NicusorDanielConstantinescu, PresedinteleCJC, CJC, CJConstanta, ConsiliulJudeteanConstanta, JohnHopkins, Baltimore, Maryland,
OMD MAMAIA CONSTANTA

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

Vergile, nu te dai și tu în roată?
scris de Radu Vladimirescu
De 1 decembrie, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, din vila sa de la Eforie, le-a făcut constănțenilor două cadouri pe c(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii