Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
dosarele timpul
Familie terorizată de un vecin. Autoritățile, depășite de situație

Familie terorizată de un vecin. Autoritățile, depășite de situație(6020)

O familie din Constanța a ajuns la capătul răbdării, după câțiva ani de scandaluri cu un vecin. ”Uitați-vă la mâinile mele. M-am îmbolnăvit. Doctorii mi-au spus că e pe bază de stres”, ne-a spus Hristu Cărțună, după ce ne-a arătat palmele pline de plăgi.

Povestea lui și a familiei sale începe acum circa patru ani. Unul dintre vecini, Laurențiu Cojocaru, de pe strada Salcâmilor (în zona Trocadero) le-a pus gând rău lor și celorlalți vecini. A început cu chestiuni minore, legate de faptul că musafirii familiei Cărțună și clienții lor parcau în fața casei lui, deși acesta nu are mașină. ”Le-am spus tuturor să nu mai parcheze acolo, ca să aplanez situația”, spune proprietarul casei și al unei mici afaceri, un bar.
Lucrurile s-au agravat cu timpul. Deschidea ușa de la bar de mai multe ori pe zi și își băga și își scotea în fața clienților. Acum nu mai vine aproape nimeni aici. Dar oamenii nu asta reclamă, ci faptul că le este frică pentru propria siguranță.

”Ne-a spart de mai multe ori geamurile de la casă. Ne înjură de câte ori ne vede. Într-o seară ne-a mânjit cu materii fecale ușa și geamurile. Cel mai grav a fost când ne-a amenințat cu toporul. A ieșit cu toporul în plină stradă și întreba unde suntem. În ce țară trăim?”, se întreabă Hristu Cărțună. Toporul l-a folosit, dar nu împotriva oamenilor, ci pe pereții locuinței sale. Încă se văd urmele. 

Mai grav este că de cele mai multe ori nu este singur, ci își găsește un tovarăș de băut cu care ajunge în cele din urmă să se certe și să se bată.

Nu numai familia despre care vorbim are de suferit. Oricine poate fi subiectul amenințărilor sau acțiunilor sale. Dacă oprești în zonă și nu îi place culoarea mașinii tale, te poți trezi cu ea plină de gunoi. Din casa în care stă se aud țipetele prin care își amenință mama, o bătrână fără apărare. Ca să se liniștească, iese pe stradă și bea câte ceva în mijlocul ei.

Problema în acest caz nu este a familiei Cărțună, care se simte amenințată și sechestrată în propria casă, ci a impotenței autorităților statului de a rezolva o astfel de problemă.

Laurențiu Cojocaru a fost reclamat de sute de ori la 112 și de multe ori în scris, la Secția 2 Poliție din cadrul Poliției Municipiului Constanța. Aceștia au răspuns, tot în scris. ”L-am invitat la sediul poliției pe domnul Laurențiu Cojocaru, care a fost consiliat și s-a angajat că va depune toate eforturile pentru ca pe viitor să nu vă mai deranjeze în niciun fel, iar cu privire la data anterioară sa luat măsura atenționării conform legii” (n.r. greșeala de gramatică în exprimarea ”SA LUAT MĂSURA” nu ne aparține – așa a fost redactat textul semnat de comisarul șef de poliție Vasile Marius, șeful Secției 2 Poliție, și aceasta nu este singura).

Răspunsul de mai sus e formulat în iunie 2014. Au urmat alte reclamații și alte răspunsuri în același ton. Familia Cărțună ne-a spus că polițiștii au fost cinstiți și au spus că nu au ce îi face și că nu vor scăpa de el decât după ce moare.

De cel puțin șase ori a fost chemată Ambulanța, care l-a dus la Spitalul 9. A revenit de fiecare dată acasă. Noi toți plătim aceste curse ale unui om care are clar probleme.

”Am apelat și la instanță. Mi-a dat dreptate, l-a amendat cu o mie de lei, dar judecătorii au decis să-mi schimb pe banii mei geamul spart de el. Costă 3.000 de lei. Asta e dreptate?”, spune Hristu Cârțună.

Acum a deschis un nou proces. ”Nici măcar ordin de restricție nu putem obține, balcoanele noastre dau în curtea lui. Îl auzim cum înjură zi și noapte. Nu știm ce putem să mai facem, suntem la limita puterilor”, a mărturisit și Tănase, fiul lui Hristu Cărțună. Băiatul se teme că își lasă părinții singuri: trebuie să plece de acasă, la muncă, și nu știe ce se va întâmpla. ”Nimeni nu poate să facă nimic în țara asta?”, întreabă el aproape retoric.

Locuința în care Cojocaru locuiește cu mama arată ca o groapă de gunoi. Nu mai au nici apă potabilă, iar casa stă să cadă peste ei. Vecinii au renunțat să mai facă reclamații, de teama amenințărilor. Poliția dă răspunsuri în dorul lelii, medicii nu îl tratează, justiția are decizii prin care cel păgubit plătește, iar omul continuă să înjure și să amenințe. ”Noi, oamenii normali, care plătim taxe și impozite, nu avem niciun drept, iar cei care își bat joc de lege și de bun simț au toate drepturile”, a conchis Hristu Cărțună.

OMD MAMAIA CONSTANTA

Comentarii

joienegru
19-05-2015
Merge aplicata o justitie a comunitatii !

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

Vergile, nu te dai și tu în roată?
scris de Radu Vladimirescu
De 1 decembrie, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, din vila sa de la Eforie, le-a făcut constănțenilor două cadouri pe c(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii