Proprietarii de afaceri din Mamaia, exasperați. Se fură până și pavelele!(2286)
Ziarul Timpul a scris că Mamaia a devenit Raiul hoților. Deși plătesc taxe de liniște, de irigații, impozite, taxe, salarii, etc, proprietarii de afaceri de aici nu sunt deloc protejați de poliție, nici de cea locală, nici de cea națională. Hoții acționează și noaptea, și ziua și devin din ce în ce mai agresivi.
În Mamaia se fură orice. Infractorii nu mai așteaptă sosirea turiștilor, care aduc marfă proaspătă, ci se mulțumesc cu tot ce le pică în mână. În weekend, profitând de lipsa de vigilență, ca să nu spunem absența, firmelor de pază care sunt plătite din taxa de liniște, hoții au furat… pavelele din zona Cazinoului.
Fapta a fost reclamată de către Marian Pufleanu, pe Facebook. Pufleanu are un magazin în zonă și se declară revoltat de modul în care este administrată Mamaia. Acesta spune că e la curent cu afacerile din Mamaia de mult timp, dar ”așa hoție cum a făcut administratia Mazăre” nu a văzut niciodată.
Marian Pufleanu nu a mai reclamat la primărie furtul. Spune însă că pavelele au dispărut și anul trecut și că atunci a depus o plângere. Răspunsul oficial este halucinant. „Urmare a adresei referitoare la stadiul fizic al aleilor dintre spaţiile comerciale din staţiunea Mamaia, zona Cazino, vă comunicăm: în urma somaţiilor adresate, SC ENG Free SRL, executantul lucrărilor de intervenţie la canalizare a adus terenul la starea iniţială. Totodată vă aducem la cunoştinţă că o parte din pavajul aleilor la care faceţi dvs. referire a fost furat pe timpul extrasezonului”, Cu alte cuvinte, primăria recunoaște nonșalant că se fură. În aceste condiții, întrebăm de ce se mai plătește taxa de liniște?
Reamintim că, din anul 2003, firmele din Constanța și Mamaia plătesc așa-numita taxă de liniște. Oamenii de afaceri spun că nu știu de ce o plătesc, din moment ce spargerile și furturile se țin lanț și poliția îi obligă să încheie contracte cu firme de pază private.
Asociația Constanța Ia Atitudine a fost curioasă să afle totuși unde se duc cele 6,6 milioane de lei încasate anual din această taxă. Potrivit unui răspuns al Primăriei Constanța la o solicitare oficială a ACIA, Primăria Constanța a încheiat, din acești bani, anul trecut, două contracte importante. Cel mai important are o valoare de 5,07 milioane lei și este încheiat cu SC Conpress Holding SRL, în data de 5 septembrie 2014. Al doilea este încheiat cu SC Kokkai Comimpex SRL, are o valoare de 1,72 milioane lei și este încheiat în data de 24.10.2014.
Punctul 8.10 din contract spune că prestatorul trebuie să suporte integral contravaloarea prejudiciului cauzat de distrugerea sau sustragerea bunurilor și/sau valorilor pe care le păzește, produs ca urmare a neîndeplinirii atribuțiilor de serviciu de către personalul de pază (nedescoperirea autorului, date de identitate false, incomplete, etc.). În condițiile în care în Constanța se fură pe bandă rulantă, societățile trebuie să răspundă.
Ținând cont de aceste prevederi, Marian Pufleanu a declarat că ia în calcul înaintarea unei plângeri în instanță.
Reamintim că taxa pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice în Constanţa, Mamaia şi Sat Vacanţă. Aceasta trebuie să fie utlizată ”pentru paza unor bunuri publice, pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor şi a faptelor ilicite, antisociale, manifestate prin cerşetorie, furturi, tâlhărie şi prostituţie, pentru combaterea comerţului stradal neorganizat, prevenirea depunerilor de moloz şi gunoi menajer şi pentru prevenirea lipirii de afişe pe faţadele clădirilor, stâlpi şi copaci".