Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
dosarele timpul
În Constanța, morții primesc teren de la primărie și construiesc blocuri de 6 etaje

În Constanța, morții primesc teren de la primărie și construiesc blocuri de 6 etaje(3730)

În iulie 2014 locuitorii din Tomis Nord, str. Suceava, zona blocurilor U1-U4 au observat un Anunţ de consultare a publicului cu privire la un PUZ (plan urbanistic zonal) care presupunea construirea a 2 blocuri pe spaţiul verde dintre blocurile U1-U2, respectiv U3-U4 şi str. Suceava. Pentru că trebuiau asigurate şi locuri de parcare pentru aceste blocuri noi, investitorul a propus să se defrişeze şi alte suprafeţe importante de spaţiu verde şi să fie tranformate în locuri de parcare. Totul sub pretextul asigurării de locuri de parcare pentru toată zona.

”În faza de consultare a publicului din iulie 2014 au fost depuse opoziţii scrise din partea tuturor celor 14 asociaţii de proprietari cu privire la acest PUZ. Cu toate acestea, „investitorii” imobiliari şi Primăria au ignorat aceste opoziţii, iar în 30.04.2015 dl. Decebal Făgădău a iniţiat un proiect de PUZ care nimicea mari suprafeţe de spaţiu verde. Locuitorii din zonă au fost prezenţi la şedinţa de consiliu local iar dl. Făgădău a retras acest proiect de pe ordinea de zi pentru a relua în condiţii de transparenţă totală dezbaterea publică. Deşi am solicitat să fim anunţaţi telefonic sau prin email despre reluarea dezbaterilor, am aflat din ziar despre această dezbatare: Ziua de Constanţa a preluat un anunţ din Telegraf. Pe site-ul Primăriei însă singurul anunţ care nu putea fi accesat era cel în cauză. La dezbaterea „publică” presa şi unii locuitori din zonă nu au avut acces în sală. Concluzia: chiar dacă ne-am face cu toţii abonament la Telegraf pentru a mai afla ce ne mai pregăteşte Primăria, ar fi tot degeaba pt. că oricum nu ni se permite tuturor accesul la aceste dezbateri de interes public. Cei de la primărie, în ciuda asigurărilor d-lui primar Făgădău că „dacă cetăţenii nu vor locuri de parcare, nu se vor face”, şi-au păstrat neschimbat puntcul de vedere: vor fi defrişări atât pentru blocuri cât şi pentru parcările nedorite pe spaţiile verzi”, spune avocatul Cristian ION, reprezentant al asociaţiilor de proprietari U1 şi U2.


Cum s-a ajuns la această situaţie în care să se contruiască pe spaţiul verde aferent blocurilor de locuinţe? Simplu, explică el: nişte băieţi foarte deştepţi, au obţinut câte un drept de proprietate pe 2 terenuri aflate iniţial în domeniul public, cu destinaţia de spaţii verzi.

Iată ce spune avocatul Cristian Ion și ce demonstrează cu documentele pe care le-am consultat și în posesia cărora suntem: primul teren, de 250 mp, a fost dat în compensare în baza Legii nr. 10/2001 astfel: Schvarczberger Apostolina a notificat Primăria Constanţa cu Notificarea nr. 327/2001. Ani de zile cererea sa nu a primit niciun răspuns, până în 2004 când, un oarecare domn Andrei Marin, cumpără de la doamna care probabil se săturase să mai aştepte soluţionarea notificării sale toate drepturile litigioase. La scurt timp acest domn formulează la Primărie cererea nr. 141.680/17.11.2004 în urma căreia, după doar 2 zile, adică la 19.11.2004 Primarul R.S.Mazăre emite dispoziţia nr. 3080 prin care îi dă în compensare acestui domn un număr de 28 de terenuri printre care şi cel în cauză. Alte terenuri sunt pe lângă Şc. gen nr. 29 (probabil tot vreun spaţiu verde), bd. Mamaia, Campus Cepronav, etc., toate în suprafaţă totală de 29.062 mp. Ce nu a reuşit persoana îndreptăţită în 3-4 ani a reuşit dl. Andrei Marian în doar 2 zile… De menţionat că acest teren figurează înregistrat la cadastru cu 275 mp din măsurători, din acte rezultând un drept de proprieate de doar 250 mp. Restul de 25 mp se pare că au fost făcuţi cadou din pix de Primărie, de vreme ce Primăria tolerează ca persoana fizică să îşi intabuleze 25 mp din terenul său şi să nu facă nimic pentru a redobândi această proprietate.

Al doilea teren, de 500 mp are o poveste mai interesantă: prin HCLM nr. 412/27.07.2007, la propunerea primarului R.S. Mazăre un lot de 500 mp din domeniul public-spaţiu verde aferent blocurilor U1-U2, situat pe str. Suceava, este trecut în domeniul privat cu scopul de a fi atribuit unui domn Botez Aurel în temeiul legii veteranilor de război. Împroprietărirea se realizează prin aceeaşi HCLM nr. 412/27.07.2007. Numai că la data împroprietăririi lui Botez Aurel (27.07.2007) acesta era decedat de mai bine de 1 an şi jumătate, astfel cum rezultă din certificatul de moştenitor /19.04.2006 autenfificat de BNP Stan Maria („decedat la 18.12.2005”). Practic a fost împroprietărită o persoană decedată, lucru imposibil d.p.v.d. juridic, lucru evident chiar şi pentru o persoană fără studii juridice. Mai departe, moştenitoarea veteranului, nu s-a bucurat nici ea prea mult de acest teren de vreme ce, chiar înainte cu 4 zile de şedinţa de Consiliu Local prin care a fost împroprietărit defunctul său tată a dat procură unui anume Gerea Alexandru pentru a vinde acest teren „cui va crede de cuviinţă sau sie însuşi, la preţul pe care îl va crede de cuviinţă”. Acest domn, aparent persoană de interfaţă a adevăratului beneficiar al terenului, nu întreprinde nimic până în 30.07.2014, perioadă când locuitorii din zonă au început să se intereseze de aceste terenuri. La 30.07.2014 el „vinde” terenul unei persoane despre care presa a relatat că ar fi făcut parte din cercul de interese al primăriei: dl. Cilibia Dumitru (asociat la Aqua Land – Aqua Magic, acţionar la Petroconst, asociat la un moment dat cu viceprimarul Nemirschi într-o firmă etc.) Q.E.D. Cercul se închide, iar adevăratul beneficiar al împroprietăririi iese la iveală. Beneficiar nu a fost în nici un moment veteranul de război care, săracul, a închis ochii fără să ştie că prin intermediul său, post mortem, se va îmbogăţi nemeritat, fără a fi veteran de război şi fără a avea medalii de onoare, un domn care însă avea o altă mare calitate: aceea de fi fost apropriat al administraţiei Mazăre.
Precizare: în şedinţa 30 ianuarie 2007 au fost împroprităriţi mai mulţi veterani cu câte 250 mp în zona Constanţa Sud – Cumpăna la Veterani cu justificarea că nu mai există suficient teren pentru a le asigura loturi întregi de câte 500 mp, cât prevede legea. Pentru dl. Botez Aurel, dar şi pentru alt veteran, Pârcălăboiu Ioan, s-au găsit însă ulterior loturi „întregi” de câte 500 mp într-o zonă foarte bună a oraşului, terenuri care valoarează o avere.
Pe celălalt lot de 500 mp de pe str. Suceava atribuit lui Pârcălăboiu Ioan prin HCLM nr. 413/27.07.2007 s-a construit, evident, nu o casă (legea veteranilor prevăzând atribuirea a 500 mp de teren „pentru loc de casă”), ci tot un ditamai blocul P+7.

De ce să împroprietăreşti o pesoană decedată, de ce unora dintre veterani să le dai jumătate de lot la Cuca Măcăii, iar altora să le dai loturi întregi foarte valoroase, de ce să iei din domeniul public - spaţiu verde pentru a împroprietări un veteran decedat, deşi legea prevede că atribuirea se face doar dacă există teren disponibil (terenul din domeniul public, spaţiu verde nefiind disponibil decât printr-un abuz incalificabil), sunt întrebări care îşi aşteaptă răspunsul.

”Constănţenii trebuie să ştie cum a fost posibilă mutilarea oraşului lor, cum este posibilă în continuare masacrarea spaţiilor verzi, de ce nu au dreptul la un mediu sănătos, la un oraş aerisit, curat, civilizat şi frumos. Pentru că vremea negocierilor se pare că a trecut, iar „investitorii” şi Primăria nu fac nici un pas înapoi, suntem decişi să acţionăm pe toate căile (legale) pentru a opri acest proiect”, a precizat avocatul locatarilor.

OMD MAMAIA CONSTANTA

Comentarii

Vaile Diaconu
19-06-2015
"La vremuri noi, tot noi"! Afaverile cu "cumparari de drepturi litigioase" rezolvate instantaneu se ancheteaza doar la nivel national? Constanta e "tara nimanui"? Chiar nu exista nici o modalitate de a opri distrugerea putinelor spatii verzi de catre "baietii destepti"? Separe ca au terminat cu Parcul din Jurul Lacului Tabacariei si vor alte zone cu "vedere la lac si la mare". Vreau sa vad "alesii" DESFIINTAND astfel de Hotarari (PUZ), chiar daca se incalca "autonomia locala". Avem Prefect???
cristi
19-06-2015
PAI DACA FACE BLOCURI IN SUCEAVA ACOLO E O STRADUTA SI SUNT BL VECHI SI DACA FAC BLOCURI NOI IN FATA BL VECHI RAMANE UN PAS DE BALCON SAU STRADUTA SUCEAVA DISPARE..SI MAI E CEVA LEGATURA DINTRE B-DUL LAPSUNEANU SI CIRESICA SE FACE PRIN STR SUCEAVA SI DACA ACEASTA STRADA VA FI DESFIINTATA PRIN CONSTRUIREA DE BLOCURI LA U1, U2, U3 U4 SI LANGA SC GEN 29 INSEAMNA CA LOCUITORII DIN CARTIER VOR ACOLI PE LA TOMIS 3 SA AJUNGA LA TIC-TAC ..............REFERITOR LA BL DE LANGA LIC DECEBAL CEL CU P-7 E FACUT CA VAI DE EL SA FACUT CU FURGONETA MICA SE CARAU MATERIALELE SI IA FATA LICEULUI SI AERUL BL VECHI DAR CE CONTEAZA NU? ASA CUM SI LOCUL LAPUSNEANU 179 A FOST LUAT 1000 MP SI S-AU FACUT 2 CLADIRI ACUM PARASITE PT CA AU FOST DA-TE DE MAZARE SI NU LE PASA CELE 2 BL CARE SE VOR CONSTRUI CU 9 ETAJE IN FATA BL DE 4 ETAJE LE IA-U LUMINA SI AERUL SI IN CAZUL UNUI CUTREMUR AICI VA FI UN MOMAN DE MOLOZ SI VOR MURI MULTI OAMENI. PAI AZARE A PLECAT DAR FAGADAU SI GASCA AU RAMAS.LIBERALII AU DAT MANA CU PSD SI MAGARIILE CONTINUA. PARCUL TABACRIEI E DAT SE CONSTRUIASCA BLOCURI SI VILOAIE PT PARENITI SI BOGATANI SA AIBA IESIRE LA LAC SI LOCUITORII CONSTANTEI RAMAN FARA SPATIU VERDE. LUI FAGADAU NU II PASA DE CONSTANTENI EL CONTINUA POLITICA LUI MAZARE SI TOATE PARTIDELE DIN CONSTANTA FAC JAF.AU ZIS DE MAZARE SI GASCA CA SUNT LA BECI DAR EI CONTINUA SI AFACERILE LUI MAZARE PROSPERA.ASA CA CINE CREDE CA MAZARE A PIERIUT SE INSEALA EL TRAIESTE PRIN CARACATITA CREATA.

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

Vergile, nu te dai și tu în roată?
scris de Radu Vladimirescu
De 1 decembrie, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, din vila sa de la Eforie, le-a făcut constănțenilor două cadouri pe c(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii