Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
dosarele timpul
CONSTANȚA: prețul apei calde a crescut cu 24%!

CONSTANȚA: prețul apei calde a crescut cu 24%!(1786)

Prețul apei calde a crescut cu 24%, fără ca nimeni să anunțe acest fapt oficial.

Administratorii de bloc au primit facturile pentru consumul din luna mai și au avut o surpriză neplăcută: gigacaloria folosită pentru prepararea apei calde a fost facturată cu 383,20 de lei, nu cu 310, cum s-a întâmplat de la începutul anului.
Motivul: îl aveți în fotografie. Se face referie și la o hotărâre a consilierilor locali din februarie, care au adoptat acest preț.
Ce s-a întâmplat de fapt? Din luna mai nu se mai acordă subvenția de 70 de lei pe gigacalorie, care s-a acordat în primele luni ale anului.
”Gigacaloria de fapt s-a scumpit mai mult cu 24%. În noiembrie și decembrie anul trecut a fost 359,80. Noi nu am fost anunțați de majorare. Ni s-au pus facturile în brațe și ni s-a spus că asta este situația ”, ne-a spus un administrator al unei ascociații de proprietari.
Așa am ajuns să plătim a doua cea mai scumpă gigacalorie din România.
Într-un clasament realizat la nivel național de presă, Constanța se găsea, la sfârșitul anului trecut, pe locul al treilea în România în ceea ce privește prețul gigacaloriei.
”Dacă vorbim de cea mai scumpă gigacalorie pe care trebuie să o plătească populația atunci Turnu Măgurele este în fruntea listei cu un preț de 489 de lei. Proprietarii celor 230 de apartamente racordate la sistemul centralizat din Turnu Măgurele (Teleorman) sunt obligați să achite un preț de circa 2,5 ori mai mare decât bucureștenii de exemplu.
Locul secund al orașelor cu cea mai scumpă energie termică este deținut de Sighișoara (Mureș) unde SC ATT SA facturează căldură distribuită celor peste 200 de locuințe cu 379 de lei. Prețul gigacaloriei este cu peste 50% mai mare față de începutul anului, când energia termică avea prețul de doar 247 de lei.
Podiumul este întregit de Constanța. Aici prețul de furnizare este de 363 de lei, din care primăria acoperă cu subvenții doar o mică parte, constănțenii fiind nevoiți să plătească căldura la un preț de 358,5 lei. Constanța este orașul din provincie cu cele mai multe apartamente racordate la sistemul centralizat”, scria Money.ro în decembrie 2014.

Lucrurile s-au schimbat, dar nu în bine pentru constănțeni. În luna februarie, consilierii locali au votat ca prețul gigacaloriei să mai crească puțin, astfel că a ajuns la 383,20 de lei, ceea ce înseamnă că orașul a mai urcat un loc în acest nedorit clasament și acum amenință prima poziție.
Directorul interimar al RADET Constanța, Liviu Popa, a promis, la începutul lunii, că va căuta soluții pentru a reduce prețul ”într-un timp rezonabil”. ”Preţul actual este de 383,20 lei. Cu acest tarif facturăm luna mai, dar nu înseamnă că este prețul care va rămâne”, a spus Popa. Acesta a precizat că, din acești bani, CET-ului îi revin 217,25 lei, RADET-ul ia 92,24 lei, iar TVA-ul este de 73,71 lei.
Interesant este că pe site-ul RADET scrie că preţul local de facturare pentru populaţie cu TVA este de 310,00 lei / Gcal, restul de 73,20 de lei fiind subvenție.
Pagina de internet MINTE, după cum am arătat mai sus.

  

OMD MAMAIA CONSTANTA

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

Mărirea și prăbușirea lui Florin Cîțu
scris de Radu Vladimirescu
Îl mai țineți minte pe Florin Cîțu, cel care din postura de postac pe Facebook a bifat în doar trei ani de zile funcțiile de ministr(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii