Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
dosarele timpul
Șoseaua de Coastă – proiectul care bate pasul pe loc de 100 de ani

Șoseaua de Coastă – proiectul care bate pasul pe loc de 100 de ani(2224)

Șoseaua de Coastă, un proiect atât de drag fostului primar al Constanței, Radu Mazăre, nu se va mai face. Cel puțin, nu în viitorul apropiat. În lumina recentelor declarații ale primarului interimar Decebal Făgădău, putem spune că este vorba despre un proiect ratat.

Concret, Decebal Făgădău a anunțat, astăzi, că proiectul nu va mai fi semnat în acest an. Motivul oficial este că acesta nu se mai poate încadra în execuția bugetară. Cu alte cuvinte, nu s-a putut desemna un constructor care să înceapă lucrările. Pentru că banii europeni trebuia să fie cheltuiți până la finalul anului, nu mai există timp suficient. Proiectul a fost așadar amânat.
Decebal Făgădău promite că va fi reluat în viitorul exercițiu financiar european. Aici apar însă marile semne de întrebare. Dacă nu s-a reușit demararea acestuia în exercițiul financiar 2007 – 2014, cine și cum garantează că se va reuși până în anul 2020? Mai este ceva. Ghidurile pentru viitorul exercițiu financiar nu au apărut și, chiar și după ce vor apărea, procedura va fi birocratică și îndelungată. Piedicile care au apărut până acum vor fi aceleași și în viitor.
De altfel, acesta nu este singurul proiect european ratat. Alte două au intrat pe această listă neagră. Este vorba despre reabilitarea parcului arheologic și a centrului Fair-play. Motivele sunt aceleași. Licitațiile nu au fost duse la bun sfârșit.

Reamintim că în august 2014 patru firme s-au prezentat la licitaţia pentru primul tronson al şoselei de coastă din Constanţa. Evalurea proiectelor trebuie să dureze 3 luni, după care firma declarată câștigtoare trebuia să înceapă lucrările. Încă de atunci, Decebal Făgădău își luase însă o plasă de siguranță. “Dacă niciun participat la licitaţie nu îndeplineşte condiţiile de calificare, nu este eligibil sau dacă niciun ofertant nu prezintă o ofertă tehnică corespunzătoare implementării proiectului, vom anula această procedură pentru că termenul de implementare al proiectului este maxim 31 decembrie 2015, conform calendarului agreat cu Uniunea Europeană şi nu mai rămâne timp pentru realizarea lucrărilor”, spunea el. În luna mai a mai avut loc o licitaţie pentru proiectul şoselei de coastă la care însă nu s-a prezentat niciun ofertant.
Primul tronson al şoselei de coastă, ce va face legătura între Portul Tomis şi Plaja Modern, dacă se va face, va avea o lungime de 2,7 kilometri. Întreaga şosea de coastă va avea 11 kilometri şi va face legătura cu staţiunea Mamaia. Şoseaua de coastă, care ar urma să fie construită la nivelul plajei, va avea două benzi, dar va exista şi o zonă pietonală şi una destinată bicicliştilor.


Războiele lui Radu Mazăre

Şoseaua de coastă este un proiect vechi de circa unn deceniu al lui Radu Mazăre. Scopul său; să unească centrul vechi al municipiului Constanţa cu staţiunea Mamaia. Investiţia s-a lovit iniţial de refuzul fostului ministru al Mediului Sulfina Barbu. Aceasta a invocat că legea zonei costiere nu permite să se construiască atât de aproape de apă. De altfel, în 2006, Sulfina Barbu l-a dat în judecată pe Radu Mazăre după ce acesta a declarat că ministrul Mediului "habar nu are" despre ce se întâmplă pe litoral, "după ce a blocat proiectul şoselei de coastă şi după ce a distrus turismul de pe litoral". Ulterior, s-a încercat modificarea legii zonei costiere printr-un amendament adus de mai mulţi deputaţi, între care şi fratele lui Radu Mazăre, amendament care însă nu a trecut.

Nemirschi, victima șoselei

Șoseaua de coastă a făcut și victim politice. Una dintre cele mai celebre este Nicolae Nemirschi, fosta mână dreaptă a lui Radu Mazăre. Acesta a fost propulsat din funcția de viceprimar în cea ce ministru al Mediului, tocmai pentru a rezolva problemele de la acest minister și de a da verde proiectului. Nemirschi nu a reușit acest lucru, iar după plecarea din funcție a fost repudiat de șefii săi de partid și tras pe linie moartă.

Un proiect de milioane

Valoarea proiectului realizării primului tronson al şoselei de coastă este de 42.572.178,12 lei, din care contribuţia Uniunii Europene reprezintă 33.716.083,66 lei, iar contribuţia beneficiarului 704.843,34 lei. Proiectul a fost semnat la 4 decembrie 2013.

Se planifică din 1900

Șoseaua de coastă nu este însă numai visul lui Mazăre. Primele planuri pentru un astfel de drum apare în 1907, când primarul liberal al Constanţei, Cristea Georgescu, a propus un proiect similar, pe care l-a desenat Daniel Renard, arhitectul Cazinoului. Proiectul a fost abandonat din cauza războiului. A fost reluat în 1921, dar de asemenea abadonat. A treia încercare a avut loc după 1989 și a aparținut unui investitor privat, care nu a găsit însă fondurile necesare.
  

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii
OMD MAMAIA
Labirint Residence Euro Vial Residence
IMPExpert Birotică și Papetărie

Editorial

Ciolacu, de la covrigii cu mac, la lupta antidrog
scris de Sorin Ovidiu Balan
Aşa cum îi stă bine unui candidat la prezidenţiale, în afară de a colinda prin pieţe şi a constata, ca un expert ce este, calitatea(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii

UNPR-RSE