Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
dosarele timpul
Probleme grave în infrastructura de transport și în Portul Constanța. Mihai Lupu: Este un haos total

Probleme grave în infrastructura de transport și în Portul Constanța. Mihai Lupu: Este un haos total(2264)

Mihai Lupu, președintele Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură din cadrul Camerei Deputaților, a atras astăzi atenția, într-o conferință de presă, asupra problemelor grave din infrastructura României, inclusiv din Portul Constanța.

Acesta a anunțat că a participat, la începutul săptămânii, la Bruxelles, la o întrunire care a avut ca temă culoarele de transport europene. În România există două astfel de culoare, IV și IX. ”Aceste două culoare nu leagă nimic. Am întrebat dacă pot fi ajustate. În acest fel nu vom avea parte de o dezvoltare a infrastructurii. România este complet izolată din punct de vedere al infrastructurii de transport”, a precizat Mihai Lupu.

O analiză a comisiei pe care o conduce a arătat că 40-50% din infrastructura de transport a României are un grad avansat de uzură și nu este conformă cu normele europene. În plus, studiile de fezabilitate au ajuns o metodă de sifonare de bani. Pentru autostrada Sibiu Pitești au fost făcute 4, dar niciunul nu este bun sau actual.

Probleme sunt și în ceea ce privește aeroporturile. Pe Otopeni, din 3 piste, una e în reparații, una nu e conformă și numai una este funcțională. Dacă ninge la iarnă, aeroportul se poate bloca.

Cea mai gravă problemă este însă costul uriaș al unor proiecte. România a plătit aproape 1.7 miliarde pentru 65 de km de autostradă, pe când Croația a reușit să realizeze 400 de km cu circa 750 milioane euro.

Deputatul PNL a precizat că, în master planul de transport al României, regiunea Dunării și Portul Constanța, deși extrem de importante, sunt practic inexistente. ”În master planul general pentru tramsporturi al României este ceva evaziv, vag, despre portul Constanța, nu e inclus ca un document unitar în toată politica de proiecție a transportului și a infrastructurii în România. Este un haos total, ar trebui să existe o strategie de transport integrat în sistemul european. Guvernul Ponta și actualul ministru nu fac acest lucru. Acest Guvern nu are o perspectivă. Totul este făcut haotic”, spune Mihai Lupu.

Liberalul a spus că la nivelul Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură din Camera Deputaților s-a realizat o anchetă, cerută de Parlamentul României, cu privire la activitatea Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța, ale cărui concluzii au fost îngrijorătoare.

”În primul rând, gestionarea și administrarea proastă a portului Constanța. Gândiți-vă că portul are 900 de hectare, din care doar 3-400 sunt utilizate. Am atras atenția că există risc major pentru navigație, pentru că de 4-5 ani de zile nu s-a mai făcut nicio decolmatare a bazinelor portuare, cheurile sunt într-o stare foarte avansată de degradare și nu vedem nicio perspectivă a portului, nicio gândire strategică, nicio gândire economică, nicio gândire, sub nicio formă, de punere în valoare a unui potențial fabulos pe care îl are portul Constanța. Gândiți-vă și că în dana zero sunt navele flotei militare românești, și ale flotei americane și a NATO. Primul ministru ar trebui să ia atitudine în acest caz. Noi am cerut ca actualul ministru să ne dea un răspuns, printr-o hotărâre a Parlamentului României, în luna septembrie. Nu am primit nici măcar un telefon, niciun secretar de stat nu a venit să ne spună ce măsuri a luat”, a spus Mihai Lupu.

Liberalul a lăsat să se înțeleagă că problemele CNAPMC sunt mult mai mari. ”Gândiți-vă la cine administrează portul Tomis”, a spus el. În plus, lucrurile au ajuns chiar și la lucruri care par mărunte, dar nu sunt. De exemplu, parcarea în portul turistic este în administrarea unei persoane fizice, din Bărăganu. A descoperit acest lucru atunci când a parcat în zonă și a plătit biletul de parcare.

Mihai Lupu a precizat că liberalii vor invita o delegație de specialiști din partea Comisiei Europene în România, pentru a discuta despre problemele grave de infrastructură ale țării. Cel mai probabil, aceasta va ajunge în țară la începutul anului viitor.

OMD MAMAIA CONSTANTA

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

Vergile, nu te dai și tu în roată?
scris de Radu Vladimirescu
De 1 decembrie, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, din vila sa de la Eforie, le-a făcut constănțenilor două cadouri pe c(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii