Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
dosarele timpul
Podul peste canal din portul Constanța a fost inaugurat, dar nu va putea fi folosit de localnici

Podul peste canal din portul Constanța a fost inaugurat, dar nu va putea fi folosit de localnici(1721)

Podul peste Canalul Dunărea – Marea Neagră din portul Constanța a fost inaugurat în această dimineață, dar nu va putea fi folosit de localnici. Motivul este simplu: breteaua care face legătura cu DN39A nu este gata.
„Am făcut un pariu cu domnul director de la port, domnul Ionescu, şi el a spus că în două săptămâni, eu am spus că într-o lună de zile. Deci cam într-o lună de zile se va putea da în funcţiune şi breteaua DN39A, care mai are în componenţă încă două poduri mai mici. În acest moment podul este utilizat în toată infrastructura portuară, îl folosesc şi cei care vin şi muncesc în Portul Constanţa Sud-Agigea. Cetăţenii care vin din partea de sud a litoralului vor avea acces în 30 de zile”, a declarat astăzi, la inaugurare, primarul din Agigea, Cristian Cârjaliu.
La inaugurare au mai fost prezenți senatorul Nicolae Moga, directorul APM, Cristinel Dragomir, preşedintele interimar al CJC, precum şi prefectul Constanţei, Ion Constantin.
"Am venit special de la Bucureşti să văd dacă este adevărat. Într-adevăr intră TIR-urile în port. Arterele adiacente cu celelalte două poduri sunt în proporţie de 95 la sută terminate. Mai trebuie să toarne nişte asfalt pe al doilea pod. În maxim o lună este totul terminat acolo. I-am dat un mesaj premierului şi i-am spus că am inaugurat podul şi a spus că nu crede şi că vrea să-l vadă personal. Nu ştiu când va veni să-l vadă, pentru că am comunicat prin mesaje", a declarat senatorul Nicolae Moga.
Potrivit unui comunicat al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA, lucrările de montaj al aparatelor de reazem definitive s-au finalizat pe 6 octombrie, „în prezent fiind îndeplinite condiţiile pentru demararea etapei de recepţie la terminarea lucrărilor”. Tot din 19 octombrie va fi deschis traficului accesul pe la Poarta 10 bis a Portului Constanţa, pe ambele sensuri.
Noul pod care traversează Canalul Dunăre - Marea Neagră, la Agigea, la câteva sute de metri în aval de cel vechi - care face legătura cu DN 39 Constanţa - Mangalia, este cel mai mare pod rutier de tip hobanat construit în România, o investiţie finanţată prin Programul Operaţional Sectorial în Transporturi (POS-T 2007 - 2013) din fonduri structurale ale Uniunii Europene şi de la bugetul statului. Construcţia, adjudecată prin licitaţie la valoarea de 23 de milioane de euro, a ajuns să coste în final peste 28 de milioane de euro, fiind necesară şi modificarea proiectului iniţial, întocmit în anul 2005.

Potrivit reprezentanţilor Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CN APM) Constanţa SA, noul pod rutier a apărut ca o necesitate în vederea „conectării Portului Constanţa la Autostrada Bucureşti - Constanţa, prin varianta ocolitoare a municipiului Constanţa şi prin crearea unei alternative prin executarea unei bretele de conectare la şoseaua naţională existentă. Mai mult decât atât, prin acest proiect s-a dorit asigurarea unei legături directe între zonele de nord şi de sud ale Portului Constanţa, fără tranzitarea oraşului“.

Podul are o structură de tip hobanat şi este cel mai mare obiectiv de acest gen din România. Acesta are o lungime totală de 360 de metri, o deschidere centrală de 200 de metri, iar lăţimea podului este de 17,4 metri, permiţând circulaţia pe patru benzi.

Podul este susţinut de cabluri de oţel şi poate rezista la un cutremur cu magnitudinea de 9 grade. Echipamentele antiseismice sunt de fabricație germană şi sunt făcute pentru prima dată în lume special pentru acest pasaj rutier peste Dunăre. Deocamdată, podul interconectează doar sectoarele de nord și de sud ale Portului Constanța, prin porțile 7 și 10, cu autostrada A2.

Înălţimea liberă sub tablierul podului în axul Canalului Dunăre - Marea Neagră este de 18,4 metri. Pilonii de pe maluri care susţin tablierul podului prin fascicule de hobane au o înălţime de 66 metri deasupra nivelului mării.

 

  

OMD MAMAIA CONSTANTA

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

Mărirea și prăbușirea lui Florin Cîțu
scris de Radu Vladimirescu
Îl mai țineți minte pe Florin Cîțu, cel care din postura de postac pe Facebook a bifat în doar trei ani de zile funcțiile de ministr(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii