Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
dosarele timpul
Protestul disperării: Vrem să muncim! GALERIE FOTO. ACTUALIZARE

Protestul disperării: Vrem să muncim! GALERIE FOTO. ACTUALIZARE(2532)

Aproape 200 de angajați ai companiei Comprest Util au protestat, astăzi, în fața Prefecturii Constanța. În acest timp, circa 30 de autospeciale ale companiei au trecut prin fața prefecturii, timp de câteva ore. Ar fi putut să scoată pe șosea câteva sute de mașini, spune proprietarul firmei, Grigore Comănescu. Angajații lui sunt mai mult decât nemulțumiți: sunt revoltați de ceea ce se întâmplă de ani buni de zile, spun ei. ”Ne-a ajuns cuțitul la os. Nu mai putem”, a afirmat unul dintre protestatari.

Angajații se tem să nu își piardă locurile de muncă. De altfel, una dintre scandările cele mai auzite pe parcursul mitingului a fost ”VREM SĂ MUNCIM!”.

Oamenii au adus cu ei pancarde pe care scrie: ”Prefectul Ion Constantin = corupție și incompetență”, ”Modificarea legilor achizițiilor publice”, ”Garantarea dreptului de proprietate”, ”DNA, asta este treaba ta”, ”România, trezește-te”, ”Vrem siguranța locului de muncă”, ”Corupția dăunează grav libertății”, ”Stop corupției din justiție și administrație”.
În fața lor, protestatarii au așezat un coșciug pe care scria: ”La Constanța, dreptatea a murit”.

Grigore Comănescu a susținut, după protest, și o conferință de presă, în care a răspuns la întrebările jurnaliștilor. ”Da, este pentru prima dată când ies în stradă”, am aflat de la el. Ce l-a scos în stradă? Omul de afaceri este tranșant: ”În țara aceasta nu se respectă legea. Se ajută unii pe alții, s-au format niște grupuri infracționale de tip mafiot în care nu poate să intre nimeni. Au ajuns la așa natură încât vor să distrugă toată economia țării. Avem dosare care s-au împrăfuit la DNA, cu tot felul de reclamații, cu toate actele legale, cu tot ceea ce s-a întâmplat. Nimeni nu ia nicio măsură. Nu știu ce se întâmplă în Constanța asta. Suntem epuizați complet”, a spus acesta.
Concret, există două probleme mari pe care acesta le reclamă. Prima este litigiul prin care se urmărește, abuziv și nelegal, spune el, reconstituirea dreptului de proprietate pe amplasamentul exploatației miniere Sibioara, comuna Lumina, deținută de societatea Somaco Construct SRL. Cea de-a doua este decizia Primăriei Năvodari de a îi imputa o sumă de 1,3 milioane euro și, mai mult, de a-i pune poprire pe conturi și sechestru pe complexul Verona, pe care îl deține (este amplasat la intrare în Năvodari, aproape de Scoica Land). Mai sunt și altele, cum ar fi majorarea tarifelor portuare cu 400% și faptul că statul angajează lucrări pe care nu le plătește (da, chiar statul, prin ministere), dar primele două sunt cele mai importante.

”Am cumpărat Somaco Construct în 2005. Am dat 4 milioane de euro pe această firmă, având licență, cu garanția statului că avem drept de proprietate pentru toată viața. După ce am cumpărat a început obstrucționarea. Înainte nu s-a gândit nimeni să cumpere. Noi aum cumpărat pentru această carieră, pentru că lucram în infrastructură și avem nevoie de ea. Acum vin să retrocedeze peste noi. Legea nu permite. Nemernicii ăștia forțează nota”, a spus Grigore Comănescu.

Acesta îi acuză pe avocatul Ionel Hașotti, pe liberalul Puiu Hașotti (cei doi sunt frați), pe fostul prefect Eugen Bola.

Ziarul Timpul a relatat pe larg povestea. O puteți citi aici: Cazul Comănescu - sau cum au surzit instituţiile statului

Avocatul Ionel Hașotti a precizat că nu îl reprezintă pe primarul din Năvodari și nu l-a văzut decât o singură dată în viață. Referitor la acuzațiile pe care Grigore Comănescu le-a adus fratelui său, Puiu Hașotti, a precizat că nu le comentează, pentru că sunt ”aberații”.

În ceea ce privește procesul pentru terenurile de la Sibioara, Ionel Hașotti a declarat: ”Îmi pare rău pentru angajații săi (n.r. Grigore Comănescu) că sunt dezinformați și că sunt folosiți ca masă de manevră, pentru că dl. Comănescu ar fi trebuit să le explice în primul rând acestor angajați că a pierdut 13 procese, împreună cu Primăria Lumina, cu precizarea că noi nu i-am deschis domnului Comănescu niciun proces, dumnealui ne-a deschis nouă. Avem 13 hotărâri irevocabile, pronunțate de un număr impresionant de judecători, circa 30”, spune avocatul. Ionel Hașotti a precizat că printr-o hotărâre irovacabilă a Curții de Apel Galați s-a stabilit că acel contract dintre Grigore Comănescu și Primăria Lumina este inopozabil față de clienții săi. ”Adevărul este că domnia sa este foarte supărat de faptul că acest contract cu Lumina trebuie să înceteze. Este supărat pentru că plătește fantastica sumă de 220-230 de euro pe lună chirie pentru terenul pe care se află cariera de piatră. Dumnealui clamează că toate hotărârile judecătorești sunt greșite. E dreptul domniei sale să o facă, dar până la o anumită limită, pentru că nouă tribunalele nu ne-au restituit piatra din cariera de piatră, ne-au restituit terenul pe care se află cariera de piatră. Și, așa cum plătește chirie Comunei Lumina, va trebui să ne plătească și nouă chirie. Evident, nu chiria aceasta derizorie, de 330 de euro pe lună. Și eu spun că autoritățile trebuie să își facă treaba, să investigheze cine a încheiat acest contract, de ce acest contract încă mai funcționează, deși hotărârea judecătorească este clară, și care sunt interesele economice din spatele acestei afaceri”, a mai spus Ionel Hașotti. Acesta a precizat că firmele lui Grigore Comănescu plătește o redevență către ANRM de 3,5 cenți pe tona de piatră. ”Dumnealui la ora actuală exploatează această carieră de piatră, care se află pe terenul nostru, aproape pe nimic, după părerea mea”, a mai afirmat avocatul Ionel Hașotti. ”Dacă cineva îi pune în pericol afacerile este chiar domnia sa. Noi i-am oferit flexibilitate. Notificări recente să semneze singurul document care îl poate introduce în legalitate: contractual de rentă minieră, așa cum spune legea”, a mai spus Hașotti. Privitor la acuzațiile aduse prefectului Bola, avocatul a spus: ”Să acuzi un prefect că aplică legea mi se pare cel puțin temerar”.

În ceea ce privește taxa de 1,3 milioane de euro impusă de Primăria Năvodari, Grigore Comănescu a explicat. ”În 2007 am cumpărat un teren pe malul lacului, unde s-a construit Complexul Verona. Cu fundații cu tot. După o furtună puternică, umplutura care era pe teren a fost luată, până s-a ajuns la aceste fundații. Am fugit repede cu oameni de specialitate, ne-am dus la Apele Române și am cerut să ne ajute. Ne-au dat o adresă în care spun că ei nu pot, din punct de vedere economic, și ne-au dat aprobarea să o facem noi, pe banii noștri. Am adus piatră, am consolidat. Normal, când am consilidat s-a format un nou teren. Nu l-am luat cu mine. Pentru că terenul acela l-am întreținut, m-am trezit cu o taxă de 8,5 milioane lei, că aș fi folosit terenul. Pentru prima dată în justiție, am câștigat în Constanța, dar la Înalta Curte nu au luat un expert ales din partea justiție, ci un expert parte, care era un colaborator al lui (nr primarului Matei), care a spus că această platformă este o grămadă de materiale de construcții. Cum să fie? Pentru că n-am vrut să-i dau o groază de bani, s-a gândit să inventeze o taxă: două milioane de euro că am folosit terenul. Din 2010 până în 2012. Nu există niciun contract în spate. Dacă erau contruite abuziv puteau să îl demoleze”, spune Comănescu. Acesta a mai spus că tot orașul Năvodari, inclusiv Midia, plătește anual către primărie 1,7 milioane euro, iar în cazul Midia, care achită aproape 1 milion de euro, vorbim despre aproape 500 de hectare de teren.

Acesta a precizat că în prezent a fost pus sechestru pe teren. În plus, firmele sale au poprire pe conturi.

Primarul Nicolae Matei nu a putut fi contactat, până la momentul redactării acestui articol, pentru un punct de vedere.

În prezent, firmele conduse de Girgore Comănescu au circa 500 de angajați. Acesta spune că există riscul foarte mare ca ei să nu-și mai primească salariile.

Ce va urma? Grigore Comănescu a spus că va face plângeri la Ambasada SUA și la principalele instituții europene, pentru a semnala ceea ce el consideră abuzurile statului român. A precizat că firma pe care o conduce a lucrat la baza americană de la Kogălniceanu. Dacă nu se vor lua măsuri, omul de afaceri spune că va cere instituțiilor statului să îi naționalizeze societățile.

  

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii
OMD MAMAIA
Labirint Residence Euro Vial Residence
IMPExpert Birotică și Papetărie
IMPExpert Birotică și Papetărie

Editorial

Guvernul Ciolaciox – abuz de putere împotriva pensionarilor
scris de Mircea Lungu
Azi dimineață, la Radio România Actualități, doi moderatori ai rubricii ,,Invitatul apelului matinal”, Cătălin Cârnu și Daniela (...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii