Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
dosarele timpul

Mafia din Consiliul Județean Constanța(1670)

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 26.11.2015, ora 14:15, până la data de 27.11.2015, ora 14:15, a inculpatului DIMA CONSTANTIN, administrator al unor societăţi comerciale, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:

- constituire a unui grup infracțional organizat,
- folosire cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată,
- obținere ilegală de fonduri, în formă continuată,
- evaziune fiscală, în formă continuată,
- spălare a banilor.

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 26 noiembrie 2015, față de inculpații:

RIPICIUC DORIN RĂZVAN, DUMITRESCU DANIELA ELENA şi STOIAN AURICA, membri ai Comisiei de Evaluare a Ofertelor din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, la data faptelor, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Din ordonanța întocmită de procurori a rezultat că există date şi probe potrivit cărora în perioada 18.05.2015 – 10.09.2015, în contextul unui proiect privind restaurarea sitului arheologic Capidava, inculpatul Dima Constantin, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, a falsificat mai multe documente în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene şi de la bugetul Consiliului Judeţean Constanţa.

Acest lucru a fost posibil şi din cauza contribuţiei pe care au avut-o ceilalţi inculpaţi, în calitate de membri ai Comisiei de Evaluare a Ofertelor din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, care, cu ocazia organizării licitaţiei în scopul atribuirii proiectului menţionat, au îndeplinit în mod defectuos mai multe acte legate de exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin respingerea ofertei depusă o firmă, ca fiind neconformă şi inacceptabilă şi ulterior, atribuirea contractului respectiv, societăţii administrate de inculpatul Dima Constantin, deşi preţul propus de această societate era cel mai mare.
Prin această conduită, inculpaţii au vătămat drepturile și interesele legitime ale firmei a cărei ofertă a fost respinsă, favorizând societatea administrată de inculpatul Dima Constantin, care a obținut foloase necuvenite.
În perioada iulie – octombrie 2015, inculpatul Dima Constantin, împreună cu alte persoane, oameni de afaceri, au constituit un grup infracțional având ca scop comiterea mai multor infracțiuni de evaziune fiscală și spălare a banilor.
Concret, aceştia au înregistrat în contabilitatea firmelor pe care le controlau cheltuieli nereale reprezentând sume facturate pentru operațiuni comerciale în fapt inexistente. Astfel, au diminuat baza impozabilă, prejudiciind bugetul de stat cu suma totală de 3.659.373,44 lei (taxa pe valoarea adăugată în sumă de 2.195.624,06 lei şi impozit pe profit în sumă de 1.463.749,38 lei).
În aceeaşi perioadă, sumele de bani primite în modalitatea amintită mai sus, sub formă de fonduri europene şi de la bugetul local, au fost transferate în scopul disimulării originii lor ilicite.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea ofiţerilor de poliţie din cadrul Direcţiei de Operaţiuni Speciale.

Inculpatul DIMA CONSTANTIN urmează a fi prezentat astăzi Tribunalului Constanţa, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Referitor la inculpații RIPICIUC DORIN RĂZVAN, DUMITRESCU DANIELA ELENA şi STOIAN AURICA, față de care s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, în conținutul măsurii, între obligațiile impuse figurează și aceea de a nu desfăşura activitatea în exercitarea căreia au săvârşit fapta, respectiv aceea de membru în comisiile constituite în legătură cu atribuirea contractelor de achiziţie publică.
  

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

MIHAI LUPU, SINGUR ÎMPOTRIVA TUTUROR
scris de Liviu Tramundana
Deși inspirat din sloganul unei galerii de fotbal, titlul reflectă fidel situația președintelui CJ Constanța. Acesta a fost singur în(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii