Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
dosarele timpul
DINU PATRICIU LOVEŞTE LA „PETROMIDIA” ŞI DUPĂ MOARTE

DINU PATRICIU LOVEŞTE LA „PETROMIDIA” ŞI DUPĂ MOARTE(4138)


Veste mai mult decât proastă astăzi de dimineaţă, venită de la Bucureşti. Una dintre victimele exploziei de luni, de la „Petromidia” a murit. Este vorba despre un bărbat de 48 de ani, (nu 35 aşa cum se anunţase iniţial), care avea arsuri pe mai mult de 90 la sută din suprafaţa corpului, iar şansele lui de supravieţuire erau practic nule. Un om ars pe mai mult de jumătate din suprafaţa pielii, are şanse infime să supravieţuiască. Inexistenţa pielii sănătoase care să permită eliminarea toxinelor, duce la suprasolicitarea rinichilor, care la un moment dat se blochează.

Restul răniţilor sunt în stare stabilă. Tot la spitalul „Bagdasar - Arseni” , unde a murit bărbatul de 48 de ani, se mai află un rănit, în vârstă de 49 de ani, care, din fericire, nu are arsuri decât pe 35-40 la sută din corp. Starea lui este stabilă, dar prognosticul rămâne rezervat. Este intubat şi i se fac investigaţii, pentru a se vedea ce paşi în tratarea lui se vor face mai departe. Celelalte două victime sunt la Spitalul de Arşi. Un bărbat de 34 de ani, care are arsuri de gradul IIB-III pe 15% din suprafata corpului. Este stabil hemodinamic si respirator, a fost detubat după transportul la Bucureşti, continuă tratamentul şi este posibil să fie operat maine. Cea de-a patra victimă este un barbat de 58 de ani, care are şi el tot arsuri de gradul IIB-III pe 15% din suprafata corpului. Este stabil hemodinamic si respirator şi ar putea să fie operat tot mâine. Celelalte două victime, intoxicate cu fum, sunt în stare bună, dar rămân sub observaţie medicală.

Astăzi de dimineaţă, conducerea companiei „Petromidia” a dat un comunicat:

"Întreaga echipă a companiei noastre îşi exprimă profunda durere pentru pierderea colegului nostru, I.B., ca urmare a evenimentului de luni, 22 august, de pe platforma Petromidia”. Şi comunicatul continuă cu asemenea lozinci banale. Ceea ce nu se spune în comunicat, este un adevăr vechi, o problemă care nu a fost remediată nici până în ziua de azi şi care, cu adevărat pune viaţa oamenilor în pericol.

Povestea datează de pe vremea lui Dinu Patriciu. Cel care a primit rafinăria gratis şi a mai rămas şi cu nişte bani, cu complicitatea lui Adrian Năstase şi a ministrului lui de finanţe, Mihai Tănăsescu. Ingineria financiară este foarte simplă şi am mai întâlnit-o la privatizarea şi apoi distrugerea a mare parte din combinatul siderurgic de la Călăraşi. Iat-o, pe scurt. „Petromidia” avea datorii uriaşe la stat. Era una dintre puţinele rafinării de pe mapamond care avea datorii. Ele se ridicau la aproximativ 200 de milioane de dolari. Dar, aceeaşi rafinărie, mai avea şi creanţe. Una dintre ele, cea mai importantă, în Libia, în valoare de aproape 70 de milioane de dolari. Cine cumpăra rafinăria, o lua, ca pe mireasă, cu bune şi cu rele. Adică şi cu datorii, şi cu acele creanţe. Pentru că avea aşa de mari datorii, preţul de vânzare era unul mic, pentru un asemenea combinat: 35 de milioane de euro. Cel care o lua trebuia să achite datoriile către stat, dar să o şi retehnologizeze. De asemenea, trebuia să investească pentru a reduce poluarea la standardele europene. Ce face Patriciu după ce primeşte rafinăria. Nu dă iniţial nici un ban. Dar recuperează creanţa din Libia, din care plăteşte cei 35 de milioane, contravaloarea rafinăriei, iar restul îi bagă în buzunar. Cumpără adică de la stat, pe banii statului. Datoriile sunt rezolvate de complicii săi. Năstase şi Tănăsescu trec cei aproximativ 200 de milioane de dolari la datoria publică. Adică să-i plătim noi. Deci, Patriciu rămâne cu rafinăria, cu banii de pe creanţe şi fără datorii. Desigur că nu investeşte nici un leu, nici în retehnologizare, nici în combaterea poluării.

Aici este problema.

Să revenim la explozia de ieri. Conducerea companiei a instituit un fel de omerta. Nimeni nu are voie să vorbească. Nimeni nu are voie să dea nici un fel de relaţii.

Pe surse, am reuşit să aflăm totuşi cam ce s-a întâmplat, de la doi martori care au vrut să-şi păstreze anonimatul. La „Petromidia” se făceau revizii tehnice. Inclusiv la instalaţia de distilare în vid, acolo unde a avut loc explozia. O astfel de instalaţie nu se poate opri de tot, nici măcar atunci când se fac revizii. O repornire ar dura câteva luni de zile. Muncitorii care au fost răniţi lucrau la repararea unei ţevi în forma literei „T”, care era fisurată. Au încercat să o izoleze cu o spumă. La scurt timp, s-a produs deflagraţia. În aer a fost degajat un nor de substanţe nocive, inhalat de cei de pe platformă şi nu numai. 

În acelaşi comunicat, conducerea companiei afirmă: „Conform masurătorilor privind emisiileîin aer produse în urma evenimentului, nu au fost inregistrate valori care să pună în pericol viaţa angajaţilor şi a comunităţilor din apropierea rafinăriei sau a turiştilor aflaţi pe litoral, fapt certificat de analizele CBRN (Chimic, Biologic, Radiologic si Nuclear).” Ceea ce au uitat să spună este că mulţi lucrători de pe platformă, dar şi locuitori din jur, astăzi s-au simţit rău în urma inhalării gazelor. Ameţeli, dureri de cap, senzaţie de sufocare.

Unul dintre aceşti oameni, ne-a relatat: „Ieşeam pe poartă, când am auzit explozia. M-am întors şi am văzut coloana de fum. Apoi m-a izbit ceva ca o căldură. Şi am simţit că nu mai pot respira. De ieri mă simt foarte rău. Am încercat să merg de dimineaţă la serviciu, dar nu am reuşit. Vom vedea dacă or să mă pună absent”.

Şi acum, legătura cu Patriciu. Rafinăria are nişte instalaţii în care se ard gazele toxice. Aceste flăcări ar trebuis să se stingă treptat în caz de pericol. Stingându-se treptat, nu eliberează în atmosferă gaze. Numai că, deşi s-a angajat prin contract, Patriciu nu a investit nimic în aceste instalaţii. 

Astfel că ieri, când s-a produs explozia şi pericolul era major, aceste flăcări otrăvitoare au fost stinse forţat. Ceea ce a făcut ca în atmosferă să fie emanate gaze toxice.

Măsurătorile specialiştilor spun că nu este nici un pericol. Dar nimeni nu vorbeşte despre aceste gaze, ci numai despre cele rezultate în urma exploziei. Deocamdată, în afara bărbatului cu arsuri pe 90 la sută din corp, nu a mai murit nimeni. Dar nici la Cernobâl nu a murit nimeni imediat. Există o rată îngrijorătoare de îmbolnăviri de leucemie, la persoane care lucrează sau locuiesc în zona platformelor petrochimice de pe Valea Prahovei.

Poate nu ar fi rău să se facă o astfel de statistică şi la Năvodari şi împrejurimi.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii
OMD MAMAIA
Labirint Residence Euro Vial Residence
IMPExpert Birotică și Papetărie

Editorial

Ciolacu, de la covrigii cu mac, la lupta antidrog
scris de Sorin Ovidiu Balan
Aşa cum îi stă bine unui candidat la prezidenţiale, în afară de a colinda prin pieţe şi a constata, ca un expert ce este, calitatea(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii

UNPR-RSE