Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
dosarele timpul
IPS a intrat prin dos la IPJ

IPS a intrat prin dos la IPJ(1848)

  Domnul a zis: „Fața nu vei putea să Mi-o vezi, căci nu poate omul să Mă vadă și să trăiască!“ (Exod 33:20).
 Aşa s-a gândit şi IPS Şpagodosie Tomibanul, când a fost să se ducă ieri la IPJ Constanţa. Să nu-i vadă faţa jurnaliştii care-l aşteptau la intrarea principală, că cine ştie ce belea li se poate întâmpla.

Drept pentru care popa a luat-o pe din dos. Adică pe poarta de pe la spate, am vrut să spun. La poartă, nu era sfântul Petru, zornăind din chei, ci un biet agent de poliţie, de serviciu în ziua aia. Şi care agent habar neavând de îndemnul biblic, n-a ştiut să se ferească şi i-a văzut faţa lui Teodosie. Ba chiar i-a şi confruntat-o cu poza din cartea de identitate. Şi beleaua a fost gata. Acum agentul este cercetat disciplinar, iar sancţiunea poate merge până la darea afară din poliţie. Să mai zici că nu-i adevărată superstiţia care spune că dacă vezi popă, e cu ghinion.

Ce căuta IPS la IPJ? Nu s-a dus să facă o sfeştanie. Pentru asta ar fi intrat pe poarta principală, cu trena aia sfidătoare după el şi un sinod de corbi cu feţe lungi şi triste şi privirile în pământ. A intrat prin dos pentru că popa are de ispăşit un canon greu. Înainte de Judecata de Apoi, de care nu scapă nimeni, IPS va fi judecat mai întâi de ÎCCJ (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie). Până atunci, IPS are canon să se prezinte periodic la IPJ, ca să dea cu subsemnatul, că aşa sunt termenii controlului judiciar sub care a fost plasat nu de Judecătorul Suprem, ci de un biet judecător de drepturi şi libertăţi de aici, de pe pământ.

O altă vorbă veche, foarte adevărată şi ea, spune că: „Să nu faci ce face popa, ci să faci ce zice popa”. Ce te faci însă dacă popa zice să-i dai şpagă? Căci dar din dar se face Rai şi şpagă din şpagă se face dosarul penal şi controlul judiciar. Amin! Să fie primit!

Încă de cu mulţi ani în urmă, smerenia lui Teodosie a fost vegheată de ochiul dracului şi încercată de multe ispite. Una dintre aceste ispite a fost în 2009 şi a fost ticluită de nişte păgâni de jurnalişti, fără respect faţă de o meclă bisericească. Conform Parchetului Tribunalului Constanţa, în luna martie 2009, deşi trecuseră şase luni de la începerea anului şcolar la Facultatea de Teologie, în schimbul sumei de 3.000 de euro, din care jurnaliştii au şi plătit efectiv 850 de euro, IPS Teodosie a intermediat înscrierea, pe bază de documente false, antedatate, a unui reporter sub acoperire.
Când dracul pune ochiul pe tine, îţi mai dă şi un tovarăş de nelegiuiri. Lui IPS i s-a alăturat la comiterea faptei şi inspectorul Biroului Catehizare, părintele Emil Cosmin Brăescu. Şi lui i-a dat judecătorul canon.

Din 2009 şi până azi, povestea, deşi a fost făcută public, a rămas în coadă de peşte. Peşte din ăsta, simplu, din Marea Neagră, nu din acela care a umplut coşurile la Nunta din Cana Galileii după minunea lui Iisus. 

Tot în coadă de peşte de Marea Neagră a rămas şi reclamaţia unui preot dobrogean care a declarat că i s-au cerut bani pentru a i se da o parohie.

Şi dacă stăm să ne gândim bine, din punctul de vedere al bisericii, IPS nici măcar nu a greşit. Pentru că în cuprinsul celor 10 Porunci, nu există niciuna care să spună: „Să nu preaşpăguieşti”!

Numai că ispitele au continuat. Dracul l-a împins pe IPS din nou. De data asta să calce Porunca a 8-a: „Să nu furi”, la pungă cu Porunca a 9-a: „ Să nu mărturiseşti strâmb.” Păcat greu. Două legi călcate deodată.

Ce credeţi că a făcut popa Petrescu? A mărturisit strâmb. Scrie în rechizitoriu: „În perioada 2010 - 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului împreună cu ceilalţi inculpaţi au folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) în scopul de a primi fonduri europene”.

Mai pe înţeles, IPS împreună cu alţi ţârcovnici de pe lângă el, au declarat că au o vie pe rod şi au încasat de pe urma ei bani de la UE. În realitate, via nu există. Este o paragină care nu produce nimic. Paguba totală, 1.356.973 de lei. Păi bine, părinte. Dacă producătorii de vin de acum 2000 de ani ar fi făcut la fel? Mai putea Iisus să spună: „Beţi dintru acesta toţi acesta este sângele meu”. N-ar fi zis Apostolii că-i ia la mişto, când le dădea cupele goale?

Canonul IPS Şpagadosie Tomibanul continuă. Că acum nici dracu’ nu-l mai scapă de judecată.

„Şi cu plosca ridicată,
Zugrăvit pe cerul gol,
Popa capătă deodată
Măreţie de simbol.”
(George Topîrceanu – „Balada popii din Rudeni”)
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

ROMÂNA DE TRANZIȚIE
scris de Magda Ursache
De la Ion Papuc știu (Omul Politic, Ed. Grinta, Cluj-Napoca, 2023) că președintele Franței, Georges Pompidou, în spital, cu moartea(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii