Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
dosarele timpul
AUTOSTRADA MORŢII ŞI PRIMA GENERAŢIE DE VOLAN

AUTOSTRADA MORŢII ŞI PRIMA GENERAŢIE DE VOLAN(2871)

 Sâmbătă dimineaţa s-a produs cel mai mare accident rutier de când a fost inaugurată A2, Bucureşti-Constanţa. Ore în şir circulaţia a fost complet închisă, timp în care salvările au cărat zeci de răniţi, maşinile de la morga, decedaţii, iar autospecialele, epavele maşinilor implicate în carambolul uriaş. Girofaruri şi sirene, oameni alergând disperaţi de colo-colo, un spectacol apocaliptic, asezonat cu fuioare de ceaţă, ca în filmele de groază. Şi chiar film de groază a fost. Doar că nu ficţiune, ci real din păcate.

 Desigur, evenimentul a suscitat şi încă mai provoacă, multe comentarii. Cine este vinovat? Se putea evita tragedia? Întrebări la care specialişti, sau mai puţin pricepuţi îşi dau cu părerea, încercând să găsească răspunsuri. Cu atât mai mult cu cât legislaţia este, în continuare, ambiguă. Spre exemplu, nu am scăpat de acea cretinie care spune că: „reduci viteza până la limita evitării oricărui pericol”.

 În calitate de şofer care am ceva sute de mii, dacă nu cumva am sărit de milionul de kilometri şi care am condus maşina prin lumea asta mai ceva decât un şofer de TIR, îndrăznesc şi eu o apreciere. S-ar putea ca unii să mă înjure. Nu-i nimic. Eu îmi asum părerea, bazată pe realităţile întâlnite în lungile drumuri pe care le-am făcut la volan, fără să fiu niciodată de-a lungul acestor zeci de ani implicat în nici un fel de eveniment rutier.

 Eu cred că în România şoselele sunt însângerate iar bilanţurile tragice sunt mult peste cele din ţările normale la cap, deşi acolo circulă mult mai multe maşini decât la noi, pentru că ŞOFERII ROMÂNI SUNT PROŞTI!

 Nu starea drumurilor, nu ceaţa, nu poleiul, nu ninsoarea. Aceştia sunt factori favorizanţi. Cauza principală este că şoferii de la noi sunt pur şi simplu, proşti.

 Există o cauză obiectivă, pe care nimeni nu se străduieşte să o înlăture. Cred că peste 70 la sută dintre şoferii de pe drumurile României sunt la prima generaţie de volan. Nu este vina nimănui. Am ieşit din comunism cu buzunarele goale şi capul în traistă. Ştim cu toţii ce însemna să achiziţionezi o maşină pe vremea aceea. Puţinătetea maşinilor a determinat puţinătatea şoferilor. Acum, strada s-a umplut de tot felul de volanagii. Ori, să fiu iertat, nu poţi ca, venit din comuna Pârliţii din Vale, unde toată viaţa nu ai văzut decât un singur vehicul, autobuzul de rată, şi acela cu intermitenţe, să vii acum şi să năvăleşti, de cele mai multe ori la volanul unei maşini puternice în mijlocul unui oraş aglomerat şi să ţi se ceară să te comporţi civilizat în trafic. Să conduci preventiv. Pentru că pur şi simplu, nu ai aceste noţiuni. Pentru astfel de indivizi, maşina nu este un mijloc de a se deplasa rapid şi civilizat. Ci un argument pentru a face să i se rupă guma la chiloţi Maricicăi, fata din capul satului, care până nu ai făcut nişte drifturi în mijlocul şoselei, în centrul localităţii, periclitând viaţa celorlalţi participanţi la trafic, nu te băga în seamă. Dacă nu ai avut pe lângă casă semafor şi zebră, de unde să ştii că trebuie să fii atent când te apropii de ele fiind la volan.

 Sunt sigur că mulţi dintre dumneavoastră aţi urmărit amuzaţi cum şoferi de TIR, la volanul mastodonţilor, dansează pe scaune în ritm de manele, cu mâinile în aer, salutând-o pe Maricica, fata din capul satului, în timp ce dihania din metal, încărcată şi cu câteva zeci de tone, lăsată fără control, rulează cu viteză pe drumul public.

Rezultatul acestei imbecilităţi? Nu există în România zi de la Dumnezeu, fără să aflăm despre un accident grav în care să nu fie implicat şi un TIR. Fie că a dărâmat o casă, fie că a ras câteva maşini aflate în cale sau a rupt câţiva stâlpi, fie că s-a răsturnat şi a explodat omorându-i pe cei din jur. Şoferi de TIR, de la care toţi avem pretenţia să fie cei mai buni şi cei mai experimentaţi.

 În al doilea rând, nu am renunţat la mentalitatea de vremea lui Ceauşescu, precum că şoferul este singurul vinovat de producerea unui accident. Nu ştim deocamdată că toţi participanţii la trafic, de la pieton la şoferul de camion, au îndatoriri şi responsabilităţi. Am întâlnit cu toţii, mai ales prin sate, pietoni beţi care merg aiurea pe mijlocul drumului, noaptea, fără nici un fel de lumină. Ba mai sunt şi îmbrăcaţi în haine negre, de zici că sunt ninja camuflaţi să nu fie văzuţi în întuneric. Sau căruţaşi pulbere de macheală, duşi de cai acasă, tot fără nici un fel de lumină care să le semnaleze prezenţa. Unii dintre ei, mai şi mor. Din păcate, mor nevinovaţi şi o parte dintre şoferii care dau peste ei.

 Apoi, urmează cauzele subiective. Să mai enumerăm aici felul în care se vindeau pur şi simplu permisele de conducere la Argeş şi cum miliţienii de acolo au dat drumul cu bună ştiinţă pe stradă la nişte criminali? Să mai vorbim despre pedepsele simbolice, cu suspendare, date unor şoferi care au omorât 4-5 oameni nevinovaţi, aflaţi pe trotuar sau pe trecerea de pietoni? Să mai vorbim despre expertizele tehnice măsluite în favoarea şoferilor criminali de către experţi şpăgari?

Să mai amintim despre cercetări la faţa locului făcute cu lipsă de profesionalism sau pur şi simplu cu rea credinţă? Să mai amintim despre mutarea trecerilor de pietoni în timpul investigaţiilor, pentru ca să rezulte că victima nu se afla pe zebră atunci când a fost lovită? Să mai reamintim de miliţienii şpăgari? Nu cred că mai este cazul. Le ştim cu toţii.

Fiecare dintre noi ne-am întâlnit în trafic cu şoferi cărora le-a adus Moş Nicculae permisul. L-au găsit dimineaţa în ghetuţe.

 S-a gândit însă cineva să îndrepte măcar parte din acestea? Nici vorbă!

 Ia să vedem noi dacă s-ar încerca responsanbilizarea agenţilor examinatori şi a instructorilor. Cum? Foarte simplu. O evaluare anuală sau chiar la şase luni. Şi atunci, dacă dintre promovaţii la examenul auto ai unui miliţian, mai mult de jumătate au luat pomii la rând în primele luni de şofat sau au doborât pietonii ca pe popice, atunci este ceva în neregulă. Examinatorul ori e prost, ori e şpăgar. La fel şi cu instructorul. Dacă scoţi tâmpiţi care confundă frâna cu acceleraţia pe bandă rulantă, nu ar fi cazul să ţi se retragă licenţa?

 Tragedia de sâmbătă a fost provocată de un instructor auto, care recunoaşte cu nonşalanţă că a redus viteza drastic din cauza ceţii, dar a rămas să ruleze pe banda a doua a autostrăzii. Dobitocul! Vă daţi seama cam ce elevi scoate ăsta?

 Din păcate, trebuie să recunoaştem: suntem la prima generaţie de volan. Şi vor mai muri încă mulţi oameni nevinovaţi pe şosele, până ne vom deprinde cu civilizaţia străzii.

 Aţi băgat de seamă în Constanţa? Dacă vrei să schimbi banda de mers şi dai semnal, nimeni nu o să te lase. Nimeni nu o să-ţi facă loc. Şi asta tot civilizaţie a străzii se cheamă, chiar dacă nu este vorba despre un accident.

OMD MAMAIA CONSTANTA

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

Vergile, nu te dai și tu în roată?
scris de Radu Vladimirescu
De 1 decembrie, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, din vila sa de la Eforie, le-a făcut constănțenilor două cadouri pe c(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii