Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
interviuri
Dr. Constantin Hogea, primarul municipiului Tulcea (II):  DA, UNEORI MĂ SIMT SINGUR!

Dr. Constantin Hogea, primarul municipiului Tulcea (II): DA, UNEORI MĂ SIMT SINGUR!(9397)


TIMPUL. Este Tulcea un municipiu sărac?

CONSTANTIN HOGEA. Avem industrie, din fericire nepoluantă, dacă e să ne gândim doar la șantierul naval unde lucrează aproape 5000 de oameni, iar dacă îi înmulțim cu 3, aproximând media membrilor unei familii, ar reprezenta cifra un procent serios din populația municipiului; avem potențial, putem să susținem investiții în zona industriei ușoare, textile, de încălțăminte – non-poluante, așteptăm chiar să fim încă abordați în acest sens; apoi, în această zonă agricultorii se dovedesc a fi extrem de harnici, iar cei care ajung la Tulcea din alte părți sesizează invariabil că la noi tot terenul agricol e lucrat. Astfel, chiar dacă facem parte dintr-o zonă a țării considerată a fi mai săracă, cred că suntem totuși într-un trend ascendent și am reușit să atragem atenția pe plan național și nu numai, astfel încât putem impune o altă abordare a prezentării locului, care nu este cel în care se termină țara, ci cel în care începe! Ba chiar putem spune că de la noi începe Europa, și chiar și NATO, al cărui flanc estic îl constituim!

 

TIMPUL. Nu este acesta un fapt ce poate fi considerat îngrijorător?

CONSTANTIN HOGEA. Acum e liniște și sperăm să fie liniște în continuare, oricât de delicată este zona noastră, și când spun asta mă gândesc la evenimentele care au avut loc în Ucraina. Sper să ne putem vedea liniștiți de dezvoltarea noastră în continuare, iar politicienilor să le dea Dumnezeu multă minte și înțelepciune. Noi avem o particularitate, un specific frumos aici și anume faptul că într-un oraș de 90 000 de locuitări avem privilegiul să avem alături de populația majoritară nu mai puțin de 14 minorități! Este un lucru extraordinar și noi ținem foarte mult la acest aspect și am dovedit că suntem un exemplu de conviețuire interetnică. Acest fapt generează și o diversitate confesională pe măsură, bogată, și asta se concretizează prin faptul că în Tulcea o să găsim biserici ortodoxe, ordodoxe de rit vechi, de stil vechi o să găsim biserici catolice, evanghelice, baptiste, geamie, sinagogă! Este un bun exemplu la nivel european, căci această diversitate etnică și confesională nu a creat niciodată nici un fel de problemă, iar acest fapt este consecința unei tradiții vechi de respect interetnic și interconfesional! Acesta este un mare avantaj pentru noi toți din punct de vedere al tihnei și al aprecierii la nivel european, continent delicat și sensibil la aceste aspecte. Rotonda Minorităților, cum obișnuim noi să îi spunem, acel mic părculeț din imediata vecinătate a Muzeului de Artă, în care toate minoritățile au avut pus la dispoziție teren și soclu gratuit pentru amplasarea câte unui bust considerat reprezentativ pentru fiecare dintre ele în parte, este o expresie a respectului și concordiei. Să știți că lucrul acesta nu trece neobservat de cei care ne vizitează și am putut constata că trezește respect.

 

TIMPUL. Se reflectă această diversitate în plan cultural?

CONSTANTIN HOGEA. Da, cred că putem spune că se reflectă. Căci, chiar dacă din punct de vedere al numărului de locuitori e greu să intrăm în concurență fie și cu vecinii noștri, am creat, totuși, în baza unor eforturi deosebite, în ultimii ani, o aderență a unor activități culturale de elită, apreciate și recunoscute ca promovând valori la nivel național. Am început să știm să aducem la Tulcea manifestări culturale, sociale, artistice de ținută, și asta trebuie continuat și transformat într-un atu. Și așa vom și face, având și unele investiții care ne favorizează din acest punct de vedere, și mă gândesc la zona Zaghen pe care, printr-un proiect european premiat la nivel național la vremea lui, am reușit să-l transformăm dintr-o groapă de gunoi într-o zonă verde. Este de fapt o renaturare a unei zone de aproape 220 de hectare, transformate într-o minideltă cu aceiași suprafață și știm sigur că nici un oraș din țară nu mai are așa ceva! Dacă o să mergeți acum, primăvara, acolo, o să aveți parte de un spectacol superb, venirea păsărilor și izbucnirea vegetației!

 


TIMPUL. Domnule primar Constantin Hogea, vă simțiți uneori singur? Există o singurătate a primarului?

CONSTANTIN HOGEA. Da, mă simt singur, recunosc, și singurătatea înseamnă de multe ori imposibilitatea de a-ți exprima temerile, anumite gânduri și anumite suspiciuni, căci îți dai seama că multe nu pot fi exprimate decât în gând, nu cu voce tare, între oameni! Aceasta, fie pentru că te-ai expue, fie pentru că s-ar putea să trezești o anumită neîncredere. Toată lumea se așteaptă să vadă în primar un om hotărât, un om care nu stă în cumpănă, nu stă pe gânduri, un om cu decizie imediată. De multe ori stai și te gândești, însă, dacă decizia pe care o iei în momentul public, de față cu subalternii și colegii, este cea mai bună! Este asta o formă de singurătate, nu ai cui să-i împărtășești îndoiala și de multe ori te rogi la bunul Dumnezeu să-ți dea înțelepciunea ca ceea ce ai hotărât și exprimat public să fie lucrul cel mai corect. Sunt, deci, perioade, momente, în care primarul este într-adevăr singur, doar cu gândurile lui!
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii
OMD MAMAIA
Labirint Residence Euro Vial Residence
IMPExpert Birotică și Papetărie

Editorial

Din turul pantalonilor și animatoarele de televiziune
scris de Mircea Lungu
Publicul a strigat, a aplaudat, a ștampilat, iar o femeie a fost auzită țipând: ,,Au fou, au fou!” (Nebunul! Nebunul!) Era premiera l(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii

UNPR-RSE