Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
dosarele timpul
LICURICII  NAȚIONALI

LICURICII NAȚIONALI(15211)

Traseul parcurs de trenul regal până la Curtea de Argeș a fost luminat de sute de oameni urcați pe traverse pentru a-și lua rămas bun de la Regele Mihai. Dotați cu mijloace tradiționale, făclii, lanterne, brichete, telefoane mobile, lumânări etc, licuricii naționali au deschis drum în noapte spre destinația finală.

Gările României, cufundate, de regulă, în beznă, nu au mai avut parte de ani de zile de atâta lumină, ca și satele sau localitățile anonime din zonă.

Cu atât mai mult cu cât nu a fost o lumină oarecare, una formală sau artificială. Ci o lumină plecată direct din sufletele celor aliniați de-a lungul căii ferate pentru a întâmpina trenul regal înfășurat în doliu.

A fost o reacție spontană. Ca, de altfel, tot ceea ce s-a întâmplat pe parcursul funeraliilor, în materie de gesturi simple și înălțătoare.

Spectacolele comuniste de sunet și lumină erau puse în scenă după nenumărate ore de repetiții și antrenamente plictisitoare.
De data aceasta, spectacolul de sunet și lumină s-a produs fără nicio indicație prețioasă a vreunui instructor cu ochelari de cal!

Și a ieșit foarte bine. Licuricii naționali s-au potrivit în sunet și lumină, declanșând invidia generală printre activiștii dresați special pentru astfel de ceremonii.
Și, asta, în condițiile în care purtătorii de lumină nu au fost aduși cu forța în gări, nu au fost obligați să înghețe pe peroane pentru a întâmpina trenul regal. Au venit de bună voie și nesiliți de nimeni!

Licuricii naționali nu au fost convocați, ca în caz de alarmă, de partidul conducător sau de sindicatele obediente Puterii, singurul lor criteriu de bază fiind numărul cât mai mare de participanți.
Dacă se poate, câte doi la o lanternă sau lumânare! Lumânarea, cetățeanul și activistul. Pentru ei, a sufla în lumânare este echivalent cu a cânta în biserică...

Nu s-au deschis condici de prezență. Nu s-au semnat adeziuni. Gărzile de corp ale lui Dragnea, alea alcătuite din simpatizanți ai PSD, au absentat. Ele se pun în mișcare doar în momentul în care Liviu Dragnea este citat la DNA!

Nimeni nu a fost amenințat că își va pierde locul de muncă sau că va fi sancționat mișelește dacă nu participă la înmormântare. Nimeni nu s-a simțit umilit. Poate doar… urmărit!

Licuricii naționali sunt liberi să poarte lumina peste tot pe acolo pe unde a trecut regele. Gestul lor a impresionat până la lacrimi întreaga lume. Fiecare luminiță reprezenta un suflet, o conștiință.

Atitudinea lor demnă și curajoasă ar trebui să le dea de gândit celor care, fiind la Putere, își fac de cap. La o adică, poporul, cu purtătorii săi de lumină în frunte, poate oricând să se lepede de intrușii care cred prostește că sunt veșnici pe funcțiile pe care le dețin. Persiflând starea în care ne aflăm, mai marii Puterii numesc acest fenomen “mămăliga care explodează”…
Eroare. Poporul, și nu mămăliga, luminează.

În seara înmormântării, calea ferată arăta spre Curtea de Argeș ca un drum de foc. Am trăit cu toții un moment istoric unic. Dincolo de spectacolul luminilor, m-a impresionat atitudinea tinerilor, care au participat, în număr foarte mare, la toate manifestările dedicate omagierii regelui Mihai.

În unele momente, reacția tinerilor a semănat cu un gest de revoltă îndreptat împotriva celor care au falsificat istoria patriei, ascunzându-le adevărul despre rege și ridicându-i în slăvi pe comuniști.

E dreptul lor să cunoască adevărul despre propria țară și să reacționeze în consecință. Mai devreme sau mai târziu, cum se întâmplă acum, tinerii vor cunoaște adevărata față și comportamentul celor care i-au obligat să trăiască în minciună…

Totuși, minciuna are picioare scurte și poate fi ajunsă din urmă. Când nu te aștepți, roata vieții se poate întoarce împotriva ta!

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

MIHAI LUPU, SINGUR ÎMPOTRIVA TUTUROR
scris de Liviu Tramundana
Deși inspirat din sloganul unei galerii de fotbal, titlul reflectă fidel situația președintelui CJ Constanța. Acesta a fost singur în(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii