Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
dosarele timpul
Cum moare cultura în Republica Mazăre. Primăria Constanța alocă 2,65 lei/an/cap de locuitor acestui domeniu. Exemplul Sibiu

Cum moare cultura în Republica Mazăre. Primăria Constanța alocă 2,65 lei/an/cap de locuitor acestui domeniu. Exemplul Sibiu(17098)

În Constanța nu există fenomen cultural. Există numai încercări de a face artă, cu finanțare guvernamentală sau privată. Autoritățile locale nu sunt interesate de acest domeniu. Când spunem acest lucru avem în vedere cifrele din bugetul local pe anul 2013. Pentru întreaga cultură din municipiu, Primăria Constanța acordă 755.000 de lei. Sibiu, un oraș mult mai mic, acordă, numai pentru Teatrul Național Radu Stanca, în anul curent, peste 12 milioane lei! Sibiu are un buget de aproape două ori mai mic decât Constanța. Raportat la numărul de locuitori (283.872 potrivit recensământului din 2011), rezultă că fiecare constănțean are alocat un buget pentru cultură de 2,65 lei pe an.

Suma totală alocată, în bugetul Constanței, pentru capitolul bugetar ”cultură, recreere și religie” este de 27.615.000 lei. Cea mai mare parte din acești bani, respectiv 16.000.000 de lei, se duce pe întreținerea grădinilor publice, a parcurilor, a zonelor verzi, a bazelor sportive și de agrement. Nu vom insista asupra acestui subiect, subliniem însă că este vorba despre aproape patru milioane de euro, în condițiile în care practic municipiul Constanța nu are o bază sportivă și de agrement iar singurul parc adevărat, Tăbăcărie, este aproape în paragină.

Pentru capitolul „servicii culturale”, primăria lui Mazăre a alocat, cum spuneam mai sus, 755.000 de lei. Dezinteresul total față de cultură reiese din modul cum sunt împărțiți banii. Pentru biblioteci publice: zero lei. Pentru instituții publice de spectacole și concerte: zero lei. Pentru școli populare de artă și meserii: zero lei. Pentru case de cultură: zero lei. Pentru cămine culturale: zero lei. Pentru centre de conservare și promovare a culturii tradiționale: zero lei. Pentru consolidarea și restaurarea monumentelor istorice: zero lei. Pentru capitolul ”alte activități culturale”: zero lei. Vă întrebați la cine au ajuns banii? Întreaga sumă este repartizată muzeelor. Atât.
Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski, o instituție de renume, care a reușit să facă minuni pe scena constănțeană, cu bani puțini, este finanțat de Ministerul Culturii, după ce colectivul său a fost decimant în anii trecuți, de Consiliul Județean Constanța, care a aplicat ordonanța lui Boc de reducere a cheltuielilor, oprindu-se însă numai asupra acestei instituții. Recent, când Guvernul USL a vrut să desființeze juridic instituția, nu am auzit nicio voce care să sară în apărarea ei, cel puțin nu din rândul șefilor din USL Constanța.

Scuza folosită de conducerea locală când vine vorba despre subfinanțarea crasă a culturii este că nu sunt bani. Să vedem ce se întâmplă în alte orașe. Sibiu, de exemplu. Municipiul Sibiu are o populație de două ori mai mică decât Constanța. Potrivit recensământului din 2011, orașul Sibiu are 147.245 de locuitori, în timp ce Constanța are 283.872. Primăria Sibiu are un buget de venituri de 371.658.000 de lei, în timp ce Primăria Constanța are un buget de venituri de 618.750.000 lei. Pentru capitolul bugetar ”cultură, religie, alte activități sportive și de tineret”, primarul din Sibiu, Klaus Johannis, și consilierii au alocat 35.530.570 lei, adică de aproape cinci ori mai mult decât Constanța, în condițiile, repet, al unui buget de două ori mai mic! Peste 12 milioane de lei din acești bani se duc la Teatrul Național ”Radu Stanca”, unul dintre cele mai bune din țară. Mai mult de două milioane de lei sunt alocați Teatrului Gong, pentru copii și tineret. Casa de Cultură primește aproape 15 milioane lei. Serviciul Public de Administrare Parcuri Zone Verzi are un buget de 2,87 milioane lei, iar Grădina Zoologică beneficiază de 3,62 milioane lei. Sibiul are și mai multe muzee celebre. Bruckental, care adăpostește exponate evaluate la câteva miliarde de euro, este finanțat de Ministerul Culturii. Celebrul Muzeu Astra a obținut, în vara aceasta, o finanțare europeană de 3,5 milioane euro.

Un alt lucru pe care îl spune administrația Mazăre este că în Constanța persoanele defavorizate sunt ajutate mai mult decât în alte orașe. Două exemple sunt celebre: pachetul cu pui dat de mai multe ori pe an și gratuitatea pe transportul în comun. La acest ultim capitol, cifrele bugetare indică o surpriză: Constanța acordă subvenții pentru transport în valoarea de 17,5 milioane lei, în timp ce la Sibiu se alocă 24 milioane lei, pentru același capitol! E adevărat, Johannis nu împarte cu aceeași generozitate pui, mălai și făină pensionarilor cu venituri mici.

Ce se face în Sibiu cu banii pentru cultură?

Cele două teatre au sute de reprezentații anual. La Radu Stanca se montează unele dintre cele mai bune piese de teatru nu numai din România, ci din Europa. Silviu Purcărete pune în scenă, aici, celebrul ”Faust”, despre care criticii din Marea Britanie au spus că și-ar vinde sufletul, numai pentru a-l mai putea vedea încă o dată. Spectacolul nu se joacă pe scenă, ci într-o hală industrială dezafectată, pusă la dispoziție de un om de afaceri local, pentru că într-o clădire obișnuită impresionanta desfășurare a celor peste 120 de actori nu ar fi avut loc. Biletul pentru cel mai bun spectacol de teatru din România din ultimii 20 de ani, cum l-a catalogat un regizor, este de numai 30 de lei, sau 20, cu reducere pentru studenți și elevi. Cu banii aceștia nu reușești să intri nici la șușaneaua de cea mai proastă calitate pe litoral. În Sibiu însă, sălile sunt arhipline. Cultura poate fi și o afacere rentabilă, prin numărul de turiști străini atrași, prin calitatea acestora, dar și prin proiectele europene accesate. Orașul transilvănean, capitală europeană în 2007, stă mărturie că un management profesionist poate transforma centrul istoric al unei urbe într-o adevărată bijuterie.

Ceva îi lipsește însă Sibiului. Nici primăria, nici oamenii de afaceri de aici nu strâng bani pentru a defila cu care alegorice. Johannis nu iese la televizor în postura salvamarului care plătește, nu se pozează în faraoni, prinți sau naziști, nu apare înconjurat de gagici. Nu face circ, nu se scălămbăie. Tace și face.


PS. L-a văzut cineva, măcar o singură dată, pe Radu Mazăre într-o sală de teatru sau de operă?
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Comentarii

pt mai r(a)eso(a)le!!!
14-02-2015
tin sa va raspund la postarea d-voastra,legata,de faptul ca artistii tineau spectacole la Cazino.Da intradevar se sustineau spectacole la Cazinoul din Mamaia,artistii veneau in interes de munca ca...era greu sa dai spectacole in teatru,ca nu erau conditii,nu aer conditionat,plus ca si spectatorii nu vin pe timp de vara la teatru,DARRRR....erau spectacole cand se apartinea de CJC,iar D-nul Calin Hantiu isi lua ,pt ca pe atunci era Zgabercea,care taia si spanzura,ia Calin isi lua bani de pe urma dansatorilor,in jur de vreo 2000 euro.Si va spun asta pt ca stiu ce se semna,nu Mazare a distrus aceasta institutie ci Calin Hantiu,care a dat oamenii afara din teatru,le-a luat derogarile la oameni,si ia lasat pe strazi.Mazare nu are treaba cu teatru in C-ta,cum sa subventioneze el sau sa aloce buget pt T.N.O.B.OLEG DANOVSKI? Voi va auziti ce spuneti?? sunteti manipulati,si din naivitatea voastra sau din prostie,din rautatea personala,va aruncati veninu pe Mazare.....eu va spun cum stau lucrurile corect.sunt impartiala....
Alex
29-05-2014
Scuza-ma resole, insa nu sunt de acord. Constanta, ca oras nu tine doar de turism desi tindem sa credem ca ar fi un venit substantial in incasari. Este evident ca turismul, vara s.a.m.d. sunt atuurile orasului (port, deschiderea la Marea Neagra). Insa nu iei in vedere, asa cum au scris si ceilalti, faptul ca orasul nu este alcatuit doar din turisti.

Eu am plecat din oras de aproape 2 ani si din pacate pot spune ca este cel mai inactiv oras pe care l-am intalnit vreodata (desi am crescut in el) cu privire la evenimente pe tema educativa si inrudite. Oriunde altundeva am fost, nu trebuia sa caut foarte mult, ca ori imi era adus in atentie (cu afise profesionist create si printate si alte metode), ori auzeam in scurt timp de la altcineva sau de pe un website.

Nu este doar vorba ca nu se fac eforturi mai multe in aceasta privinta, cat si faptul ca exista un dezinteres total, iar asta se reflecta in locuitori si alegerile lor. Apoi poti extinde acest lucru la nivel de tara.
De asemenea, putinele evenimente ce au loc in scoli, licee etc. sunt in opinia mea slabe in ziua de azi comparativ cu alte initiative din toata tara si din Europa unde educatia este luata mult mai in serios.

Sunt in Cluj in acest moment, si-ti pot recunoaste faptul ca intr-adevar, este un centru cultural impresionant, si sunt foarte implinit atunci cand reusesc sa ajung la cateva (atentie! cateva, din cele foarte multe ce sunt organizate) datorita timpului si nu a dezinteresului celor din jur.
Ca sa-ti si ofer substanta acestui argument, urmeaza site-ul: http://www.zileleclujului.ro/ (doar un exemplu din multe altele).

In incheiere, sunt de parere ca nici lumea nu este implicata activ pentru a lua decizii prin vot si prin a-si spune cerintele. Iar acest curs isi are urmarile sale, le puteti vedea.

Imi lipseste marea si imi lipsesc serile de vara (printre putinele), insa din pacate raman rece cand ma gandesc la mentalitatea locuitorilor si modului in care este gestionat orasul in general.
Teo de la Patriarhie
18-05-2014
Si eu sunt foarte suparat. Sfanta biserica are si asa prea putine lacase de cult, ar trebui inca doua cel putin in fiecare cartier. Doamne-ajuta!
const?n?ean
16-04-2014
Gabriel, de ce raportezi ce se întâmplă ij Constanța si mamaia numai la tusristi si la vara? Noi constănțenii traim aici si nu vrem numai sa stam la plaja sau pw terase cu berea in fata. Nu vrem sa investim din banii noștri in Mamaia. Poate veem si noi sa vedem o pieaa de teatru. Nu te raporta numai la turisti
Albusibiu
15-04-2014
Pai cu Mazare, nume elocvent, nu se poate face cultura. Doar AgriCultura.
Asa e cu votul asta universal, asa e cand esti ales de toti ingramaditii mituiti cu ajutoare/pachete electorale.
Veniti sa vedeti Sibiul vara. Veti vedea ca seara, in oras, e mai aglomeratie decat pe Litoral.
gabriel
15-04-2014
Probabil o sa-mi atrag multe injuraturi dar hai sa privim problema altfel; ``blestemul`` oraselor turistice cu deschidere la mare ( ex: Ibiza ) la o simpla cautare pe wikipedia o sa vedeti ca piesele de teatru si de opereta nu isi gasesc locul pe lista activitatilor culturale. Asta pentru ca turistii cand vin acolo in vacanta prefera cluburile, plaja, bronzul iar vizionarea unei piese de teatru este pe ultimul loc. Asa este si cu Constanta. In schimb Sibiul, capitala culturala europeana era logic sa se dedice exclusiv culturii iar bugetele sa fie mai consistente pe partea culturala. Oare iarna cati dintre constantenii care se duc la munte sa schieze au in plan vizionarea unei piese de teatru la Brasov?? Hai pe bune acum.... Asa si cu turistii care sunt vara la mare.... prefera alte activitati decat cele culturale in sala. Vara la mare are alt gust cand stai la soare cu prietenii sau seara pe o terasa de pe plaja. Oare cati iubitori de cultura gasim la Vama Veche, acolo unde folkistii sunt crema ?!? Poate intr-o societate perfecta unde banii nu erau o problema, activitatea culturala se alfa la rang de cinste. Sa nu ma intelegeti gresit ca fac pe avocatul diavolului, imi plac piesele de teatru, dar consider ca asa cum nu poti asculta muzica de petrecere non stop ci doar intr-un cadru festiv, nici o piesa de teatru nu poti vedea cu gandul la apa marii si ale ei tentatii. Sunt discutabile alegerile primarului in ceea ce priveste turismul local dar pana la urma cifrele vorbesc. In comparatie cu alte statiuni de pe litoral Mamaia are cele mai multe incasari. Pentru ca asa ``kitchoasa`` cum multi o considera pe forumuri, toti alegeti sa veniti macar odata sa-l vedeti pe primar cum se face de ras. Vremurile cand artistii operei sustineau specatacole la teatrul de vara au apus pentru ca acum sunt mult mai multe optiuni pentru petrecerea timpului liber.
ion
15-04-2014
PACALICIUL DE MAZARICHIE
Georgiana Mihaela Hasegan
14-04-2014
Fratilor treziti-va ! mazare nu e bisnitar este mare interlop ! Ii da clasa lui Totto Rina ! Cit il mai tineti pe acolo ???Constanta a ajuns o cloaca! Mie personal , care sunt nascuta in cetatea Tomis, imi este sila sa ma plimb prin centrul Constantei, sau ceea ce odata era numit centrul orasului.Este oripilant ! Cred ca doar prin favelas mai intilnesti astfel de mirosuri si peisaje atit de dezolante...Recunosc nu am fost in favelas...dar cred ca tine comparatia...Constanta trebuie sa redevina ce a fost si asta cu mazare este imposibil .
ady
17-10-2013
Pai Iohanis este primar , mazare bisnitar (dar iubit de constanteni , altfel nu-l realegeau )
anya
29-09-2013
eu sunt din Constanta! Nu sunt afis nicaieri pe strada ptr ca Primaria interzice afisajul, mai ales daca este vorba despre opera constanteana. Nu au voie sa-si faca reclama si sa puna afise decat in 2 colturi mizere din oras si in fata teatrului. in rest, toate sunt aler primariei si ale consiliului. Artistii din Cta isi dau sufletul ptr arta lor si, daca au ajuns sa fie interzisi in propriul oras si nu sunt lasati sa-si castige macar o existenta decenta, organizeaza diverse manifestari culturale cu intare libera ptr public, prin muzee de arta si alte locuri in care inca nu sunt interzisi.
In Constanta cultura este condamnata ptr ca se poate fura cel mai usor din bugetul alocat ei.
mazare si nicusor (intentionat nu am folosit majuscule) sunt niste miasme ale societatii, exemple de incultura, betie si drog, oameni care urasc tot ceea ce ar putea trezi spiritul uman la realitate,,iar cultura asta face!
Cat despre tinerii care ar trebui sa iasa la vot...ehehe, mazare nu e prost de tot. In Cta pensionarii inculti, indobitociti de foame si tiganii sunt majoritari. pe ACESTIA ii hraneste edilul, ACESTIA voteaza cum dicteaza el.
Geo
27-09-2013
Oameni buni, vad ca aveti opinii diferite, dar sa stiti ca fara cultura nu putem exista.La Constanta este foarte putina cultura si atunci cand mai este, salile lasa de dorit, actorii se simt umiliti iar de noi spectatorii ce sa mai vorbesc.Orasul de la mare , pe care mi-l doream cand eram mai tanara este in paragina.Locuiesc acum aici si ma minunez in fiecare zi de mentalitatea atat a locuitorilor, multumiti de puiul lor slab si amarat si de sticla de ulei primita de la primarie, cat si de mentalitatea celor care conduc urbea, oameni fara pic de spirit civic, oameni negospodari, oameni fara teluri, oameni care s-au bagat in fata numai pentru a-si face averile lor.
As face un apel la tineret, sa fie mai pretentiosi sa iasa la vot, ca este vorba de viitorul lor si al copiilor lor.Nu mai lasati mascaricii sa se joace cu nervii vostrii.Iesiti in Europa si vedeti civilizatia europeana, cultura este pe primul loc si educatia.Hai sa fim la fel, avem granite deschise, avem libertate.Nu va bateti joc de libertate, ea nu inseamna haos, inseamna legi de bunacuvinta.
Daniel
27-09-2013
@mihai: Si eu cred ca ti-a scapat ceva esential: in C-ta lipseste cu desavirsire orice manifestare a artei. Nu am mai vazut vreun concert pe aici, in aer liber sau in vreo sala, de ani buni. De fapt in oras nu mai exista afise publicitare pt. asa ceva, pe toti stilpii nu vezi decit reclame si poze cu politicieni. Crezi ca daca traiesti intr-un oras la malul marii / statiune, nu mai trebuie nimic decit circ si carnaval ? Apropos, greseala ta majora e comparatia Ibiza-Constanta: Ibiza e cunoscuta world-wide ca o zona cu preponderenta turistica, in vreme ce Constanta e un ... oras (nici macar turistic nu e). Si nici pt. Ibiza n-as baga mina-n foc ca n-ar avea mai multe manifestari culturale decit C-ta ...
rares
27-09-2013
mihai te invit sa vi iarna sa vad ce mai zici dupaia.
@mihai
26-09-2013
cred ca ti-a "scapat" ceva esential : nu despre arta teatrala se vorbese ci despre muzica , acea muzica cu M in forma ei cea mai elaborata si rafinata , de la muzica de balet , muzica de film , muzica simfonica pana la opera si opereta , etc . in acest sens pot fi gandite proiecte de spectacole (nu mai mult de 1 ora si 30') in care sa fie expuse mici bijuterii muzicale , insotite de proiectii si momente de dans , spectacole de sunet si culoare care sa aduca relaxare si bucurie . de la fragmente orchestrale camerale , arii si coruri din opere si operet pana la marile spectacole de balet , in toata aceasta paleta , se pot regasi sute de momente minunate , vesele , de larga accesibilitate chiar si unui public "de vacanta" . important este sa existe vointa conceperii unor astfel de proiecte si accesul la locatiile cele mai potrivite desfasurarii lor .cum ar "arata" un tango al lui A. Pizzola in interpretarea unei mici orchestre live si dansat de 2 perechi de balerini profesionisti ori o suita de coruri negro spirituals si gospel (dintre cele mai ritmate) , in aer liber la malul marii...?! cu siguranta ar exista adepti-spectatori din toate generatiile , mai mult decat va puteti inchipui !
nonyhaha
26-09-2013
resole, tu chiar vorbesti serios? sa inteleg ca tu nu ai nici o tangenta cu aceste spectacole. probabil pentru tine spectacol reprezinta insirarea carelor alegorice si concert inseamna o formatie ce canta muzica de duzina. Imi pare rau pentru tine. Sa stii totusi ca exista si oameni care au nevoie de ceva mai multa cultura decat ai tu nevoie.
mihai
26-09-2013
Vi se pare ca in Ibiza sau in alte locatii de acest gen din Europa exista scene de teatru ? Aceasta comparatie cu Sibiul este total neavenita. Numai cineva care nu cunoaste fenomenul turistic poate face o asemena comparatie. Programele turistice se aplica diferentiat pe zone . Ce ar fi sa facem arta eventual in Delta Dunarii ? Nu cred ca ar fi prea multi interesati. Ce face Mazare este foarte bine raportat la zona turistica care o pastoreste. Acuma bineinteles si aici exista lacune - ar mai fi multe de lucru dar nicidecum nu poti face arta teatreala. Eu locuiesc in Sibiu si particip cu placere la toate evenimentele culturale care au loc in oras sau in marginime si sunt foarte multumit de initiativele primarului nostru ....dar cand merg la mare ...imi pare rau dar prefer un restaurant bun, plaja, soare si seara un club in care se te distrezi.
leila
26-09-2013
Toate o sa fie platite la urmatorul vot!
Am fost una dintre sustinatoare...toata fam l.am votat...chiar am crezut ca va face ceva pt Ct...sa il voteze pitzipoancele lui!
Sibiul arata de 100 de ori mai bn decat Ct!
Radu Mazzare
26-09-2013
Nici nu-mi trebuie votul hipsterilor sau al melomanilor din Constanta. Populatia activa de pana in 40 de ani nu se trezeste duminica dimineata sa mearga la sectia de vot. Astia nici nu stiu de ce sectie apartin. Am nevoie de fondurile alocate culturii ca sa pot finanta afacerile unor prieteni dragi. Va rog fiti intelegatori. Stiu ca este greu pentru altii insa am prioritati pe care trebuie sa le onorez si chestiunile acestea legate de cultura nu fac parte din bazinul meu electoral.
P.S. : Aveti grija ce scrieti ca stiu cine sunteti si unde dormiti noaptea!
Leea
25-09-2013
In Constanta nu exista deschidere spre cultura, asta e clar. Si adevarul este ca, din toate punctele de vedere, domnul Mazare a cam uitat ca este in primul rand primarul Constantei, nu al Mamaiei, iar alegatorii lui sunt constantenii, nu turistii care vin pe litoral. Vorbeste mereu despre sumele pe care le castiga prin aceste proiecte legate de turism, de care beneficiam cu totii, eu insa nu am observat acesti banii materializandu-se vreodata prin imbunatatiri aduse Constantei. Si este trist ca un oras cu atat de mult potential, pur si simplu extraordinar, sa fie lasat in paragina, prada uitarii, devenind astfel o adevarata capitala a inculturii.
Cetateanul suparat
24-09-2013
Pai dansatoarele lui e 2 bani aia cultura a la Mazare! Nici Cinema nu mai avem. A u ramas Cinema-ul de la mall. Teatru nema, concerte mai deloc nici de rock, nici de jazz, nimic frate.
Pt Mazare, cultura inseamna deghizarea lui in diverse specimene si niste dezbracate pe litoral.
mai r(a)eso(a)le !!!
24-09-2013
au fost vremuri in care artistii operei sustineau spectacole la teatrul de vara si in fata cazinoului din Mamaia si veneau turisti spectatori cat n-ar incapea intr-o sala obisnuita de spectacol , aplaudand plini de incantare pentru ca astfel de spectacole erau inedite in atmosfera estivala de vacanta ! e cat se poate de fals ce scrii matale si evident ca nu ai intrat niciodata in sala de spectacol a teatrului "Oleg Danovski" . ori esti prea tanar ori prea marcat de incultura ...oricum la Constanta e mai realist sa spui ca este un oras marca de "INCULTURA URBANA" decat sa vorbesti despre VALORI !
resole
23-09-2013
in principiu mazare sa axat pe litoral.de unde iese grosul.e normal.vara de sezon nu vei vedea lumea la teatru.logic.si iarna ce turisti ajung in constanta?..pentru ce.ca sa vada o piesa de teatru si sa inghete...se duc la munte ..logic.asa ca teatrul din constanta nu va putea avea niciodata succes.i„mi pare rau
chris
23-09-2013
tiganiada bucuresteana dezlantuita la mare....
un oportunist acest radu al mumasii ... prietenii stiu ce spun...

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii
OMD MAMAIA
Labirint Residence Euro Vial Residence
IMPExpert Birotică și Papetărie
IMPExpert Birotică și Papetărie

Editorial

DREPTUL DE PORT CARTE
scris de Mircea Lungu
,,Dar inima mea era dăruită lui Lev Tolstoi. Am hotărât atunci și acolo că, într-o zi, aveam să fiu soția lui. După ce a plecat, (...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii