Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
social
Proiectul PNL privind eliminarea pensiilor speciale a fost contestat la CCR de Avocatul Poporului și de Înalta Curte de Casație și Justiție

Proiectul PNL privind eliminarea pensiilor speciale a fost contestat la CCR de Avocatul Poporului și de Înalta Curte de Casație și Justiție(557)

Curtea Constituțională a respins proiectul #PNL prin care au fost eliminate pensiile speciale.

În ciuda eforturilor din partea Guvernului PNL și a parlamentarilor PNL de a corecta o situație reclamată foarte des de cetățeni, Curtea Constituțională menține pensiile speciale în forma actuală, fiind vorba de aceiași judecători care au primit ieri o palmă grea din partea CEDO în cazul Kovesi.

Recent, PNL a propus în Parlament impozitarea progresivă a pensiilor speciale: cu 10% a pensiilor între 2001-4000 lei, cu 60% a pensiilor speciale cuprinse între 4001-7000 lei și cu 95% a pensiilor speciale care depășesc cuantumul de 7000 lei.

Camera Deputaților a aprobat, în luna ianuarie 2020, proiectul de lege inițiat de Partidul Naţional Liberal privind eliminarea pensiilor speciale.
Potrivit proiectului, urmau să fie eliminate:
↗️ pensiile speciale pentru deputaţi şi senatori;
↗️ pensiile judecătorilor şi procurorilor, ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor;
↗️ pensiile funcţionarilor publici cu statut special, ale funcţionarilor publici parlamentari;
↗️ pensiile membrilor corpului diplomatic şi consular al României;
↗️ pensiile membrilor Curţii Constituţionale şi ale personalului aeronautic civil;
↗️ pensiile aleşilor locali, primari şi viceprimari, precum şi preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene

❗ Pensiile speciale actuale nu sunt calculate pe bază de contributivitate, la fel ca restul pensiilor, ci reprezintă un procent din salariul din ultima perioadă de activitate. De exemplu, pensia medie pentru foștii procurori și judecători este de 18.716 lei, din care 17.409 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat. În acest fel, cei care primesc pensii speciale sunt privilegiați comparativ cu pensionarii obișnuiți, care primesc banii de bugetul asigurărilor sociale de stat, strict pe baza contribuțiilor.

Guvernul PNL va milita pentru adoptarea proiectului de lege. Toate pensiile speciale au fost introduse prin lege de majoritățile PSD. Florin Iordache a semnat nu mai puțin de patru astfel de propuneri legislative. Toate acestea trebuie să facă obiectul unor revizuiri şi unor reglementări pentru readucerea pensiilor într-un cadru al bunului simţ şi al decenţei. PNL susține principiul contributivităţii în calcularea pensiilor, cu excepţia pensiilor de serviciu pentru cadrele militare.
 

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

PUNCT ȘI DE MEDITAT
scris de Pompiliu Comşa
Nu există nicio dovadă că întâmplările violente de miercuri de la Parlament reprezintă un montaj comun al AUR, PSD și PNL, dar unel(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii