Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
dosarele timpul
Banii Vorbesc, podcastul de investiții #1 din România
Romii – infractori sau victime? Cazul Eforie

Romii – infractori sau victime? Cazul Eforie(2977)

Romii din Eforie Sud au ajuns o problemă națională. Stau de zece ani pe un teren public, unde au construit niște clădiri pe care cu greu le putem numi locuințe. Nici vorbă de canalizare, apă pe sponci, curent electric după cum se descurcă fiecare. Cu timpul s-au înmulțit, au ajuns să fie circa 100. Nimeni nu știe exact câți, sunt mulți copii care se ascund în spatele fustei mamelor. Nici cărți de identitate nu au, și asta face numărătoarea și mai grea.

Reprezentanții Primăriei Eforie au ajuns la capătul răbdării. Eforie este stațiune de interes balnear. Mai nou, este și stațiune balneoclimaterică, iar aceste calități, spun ei, sunt incompatibile cu șatra de romi. Vineri, chiar înainte ca vremea să se strice, wolele au intrat peste clădiri. A fost o coincidență. Oamenii primiseră ”dispoziții de dezafectare”, așa se numesc, dar s-au gândit că nu li se va întâmpla nimic. S-a întâmplat, însă. Mașinile au intrat în forță peste case. Romii au ieșit, cu mic, cu mare, țipând că toată agoniseala li se duce pe apa sâmbetei. Viceprimarul Robert Șerban spune că a acționat conform legii. ”Tabăra de romi era amplasată pe domeniul public, legea îmi dă dreptul să o dezafectez fără notificări ale instanțelor”, a mai completat viceprimarul.

De ce a fost nevoie de acțiunea în forță? Pentru că locul este un focar de infecție. Pentru că se strâng tone de gunoaie, pentru ridicarea cărora primăria plătește sume importante în fiecare an, din banii contribuabililor. Pentru că, dacă nu o face, Garda de Mediu o amendează. Pentru că s-au primit reclamații din cauza furturilor care au loc în zonă. Pentru că majoritatea romilor de acolo nu au buletine de Eforie, ci sunt veniți din alte zone ale județului sau chiar din afara Constanței. Acestea sunt explicațiile primăriei. Și pentru că, spune primarul Brăiloiu, un câine care stă pe lângă o măcelărie pleacă atunci când măcelăria se închide.

Acțiunea a provocat scandal în întreaga țară. Reacțiile nu au întârziat să apară. „Condițiile în care trăiesc de săptămâna trecută și în care riscă să trăiască de acum încolo acești copii, dacă nu intervenim, sunt de neimaginat; nu putem rămâne indiferenți, nu putem trece responsabilitatea de la unul la altul; cu toții suntem responsabili pentru viața lor, protecția grupurilor vulnerabile realizându-se numai prin eforturi comune”, a spus Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Organizației Salvați Copiii.

European Roma Rights Centre (ERRC), Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii — Romani CRISS și Asociația 'Șanse egale', organizații non-guvernamentale care militează pentru aparărea și respectarea drepturilor omului și combaterea discriminării împotriva romilor, își exprimă îngrijorarea față de recenta demolare a locuințelor din str. Agricolă nr. 1-2, orașul Eforie, acțiune care a lăsat fără adăpost aproximativ 100 de cetățeni de etnie romă și turcă, printre care 55 de copii.


”Locuitorilor nu li s-au asigurat locuințe alternative, aceștia fiind obligați să petrecă patru zile în aer liber în adăposturi improvizate, în condiții meteorologice vitrege. Abia ieri, 1 octombrie 2013, unora dintre aceștia li s-a oferit adăpost într-o clădire abandonată, fără ferestre și electricitate, care pune în pericol siguranța și sănătatea lor. Evacuarea forțată a locuitorilor din str. Agricolă contravine obligațiilor internaționale asumate de România prin Pactul Internațional privind Drepturile Economice, Sociale și Culturale, Carta Socială Europeană și Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Respectarea de către autorități a dreptului la o locuință adecvată presupune printre altele asigurarea unui spațiu încălzit și iluminat, care nu prezintă nici un pericol la adresa sănătății. Evacuările forțate nu se justifică decât în condiții excepționale, cu aplicarea unor garanții procedurale adecvate, și nu trebuie să lase persoanele vizate fără adăpost sau într-o situație vulnerabilă”, spun aceștia.

”Ca stat parte la Pactul Internațional privind Drepturile Economice, Sociale și Culturale (PIDESC) și Pactul Internațional cu privire la Drepturile Civile și Politice (PIDCP), Romania este obligată să respecte, protejeze și să asigure dreptul la o locuință adecvată ce include interzicerea evacuărilor forțate”, mai arată semnatarii comunicatului. Convenția cu privire la Drepturile Copilului prevede că statele 'trebuie să ia măsurile corespunzătoare pentru a asista părinții și alte persoane în grija cărora se află copilul să valorifice dreptul acestora la educație și în caz de nevoie, să ofere asistență materială și programe de sprijin, în special în ceea ce privește hrana, îmbrăcămintea și locuința'.

Ce solicită organizațiile pentru romi: case. Mai exact: ”intervenția urgentă a autorităților pentru a asigura respectarea drepturilor locuitorilor evacuați și pentru a le pune la dispoziție urgent condiții de locuit adecvate care să țină seama de condițiile meteorologice severe, în concordanță cu dreptul la un proces echitabil și în strânsă consultare cu comunitatea de romi, pentru a găsi soluții durabile privind locuința, care să ia în considerare sănătatea și siguranța pe termen lung a comunității”.

OMD MAMAIA CONSTANTA
SCHIMBă-ți stilul de viață

Comentarii

adriana1982@hotmail.com
08-10-2013
Tigani

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii
OMD MAMAIA
Labirint Residence Euro Vial Residence
IMPExpert Birotică și Papetărie

Editorial

Ras, tuns și frezat!
scris de Liviu Tramundana
Așa și-a etalat noul look electoral, Crin Antonescu, la depunerea candidaturii. Sincer, parcă-l prindea mai bine aerul boem, cu părul r(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii

UNPR-RSE