Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
dosarele timpul
CULISELE SECURITĂȚII * ATENȚIUNE, ATENȚIUNE!

CULISELE SECURITĂȚII * ATENȚIUNE, ATENȚIUNE!(997)

În ultimii ani, mai multe nume sonore ale Constanţei au fost desconspirate ca fiind colaboratori ai Securităţii. Cele mai cunoscute sunt arhiepiscopul Teodosie al Tomisului şi fostul prefect Dănuţ Culeţu. Alte nume se află însă pe listele din arhiva Securităţii Constanţa. Printre ele figurează foşti demnitari de după Revoluţie. După îndelungi ezitări, ÎnaltPreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a recunoscut în vara lui 2006 că a semnat un angajament cu Securitatea în 1987, pe când era asistent universitar la Institutul Teologic București dar a precizat în mod repetat că nu a făcut rău nimănui.

Un an mai târziu apărea dosarul prefectului Dănuţ Culeţu, fost liberal, cea de-a doua notabilitate învinuită de colaborare cu Securitatea şi chiar de Poliţie politică. Culeţu a obţinut însă în cele din urmă disculparea publică prin documentul CNSAS care dovedea că nu a făcut Poliţie politică. El a fost prefect în perioada 2005 – 2009.

Un al treilea personaj deconspirat este Dumitru Manole, fost lider al filialei locale a Partidului Agrar. El a fost forţat în urma dezvăluirilor din 2010 să-şi dea demisia din Consiliul Judeţean, unde obţinuse un mandat ca membru PSD. Activitatea lui Manole a fost apreciată de securişti, fiind recompensat la finele anului 1960 cu suma de 100 lei şi cu un bilet la meciul de fotbal România – Spania.

www.timpul.info deține documente din arhiva Securității pe care dacă le veți lectura și noi vă îndemnăm s-o faceți cu atenție veți descoperi nume importante de ieri, azi, mâine. Într-o serie de liste scrise manual sunt trecute numele celor care colaborau cu Securitatea, din calitatea de gazde, surse sau rezidenţi. În tabel se regăsesc nume care au rămas în administraţie şi după `89.

Mulţi dintre colaboratori acţionau în zona Portului Constanţa. Andrei Caraiani, Vasile Blănaru, Aurel Carp (fost prefect în perioada 1991-1992), Victor Fiacescu şi Ion Cărbunaru sunt doar câteva dintre personajele cu funcţii importante, inclusiv în politică sau pe platforma portuară, care figurează pe aceste liste. Unii dintre ei au avut chiar la un moment dat funcţii în Guvern. Cei care au răsfoit aceste file au avut şocul de a regăsi numele unor cunoscuţi în care aveau deplină încredere şi pe care nu i-ar fi bănuit niciodată de asemenea trădare.

Ca să vedeți că nu este nici o diversiune vom începe cu câteva notalibilități chiar de la nivel central. Le vom publica mai întâi fișele lor de la Înalta Curte de Casație și Justiție, dar, ATENȚIE, urmează și ai noștri ca brazii, fie că sunt constănțeni sau tulceni. Pregătiți-vă sufletește căci suntem siguri că vă veți cruci.

Noi nu vom face comentarii, decât în cazuri excepționale, așteptând reacțiile cititorilor, apoi vom reveni. Este o premieră națională în mass-media.

 

Lectură plăcută!
 

OMD MAMAIA CONSTANTA

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

Vergile, nu te dai și tu în roată?
scris de Radu Vladimirescu
De 1 decembrie, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, din vila sa de la Eforie, le-a făcut constănțenilor două cadouri pe c(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii