Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
interviuri
INTERVIUL EDIȚIEI cu LIVIU CHESNOIU

INTERVIUL EDIȚIEI cu LIVIU CHESNOIU(1046)

- Liviu, hai să fim corecți și să spunem din start cititorilor că ne cunoaștem de demult, mai exact de când, imitând stilul Cenaclului Flacăra, aflat la apogeu, eu, biet corespondent al ziarului Scânteia Tineretului, am pus bazele Cenaclului Adolescentin 75, cu care am colindat litoralul, oferind turiștilor și localnicilor, spectacole de neuitat, cu săli pline.

Majoritatea membrilor erau adolescenți, elevi de liceu, precum Lucian Cristea, Bogdan Ghiu, Gabriela Sauciuc, Laurențiu Marinescu, Marius Țoringhibel, plus un băiat timid, cu ochi pătrunzători, inteligent, numit Liviu Chesnoiu. Sigur, mai erau lângă voi câțiva autori cunoscuți ca Ovidiu Dunăreanu, Arthur Porumboiu, Marcela Comșa, Aurel Ciobanu și alții, care constituiau o adevărată familie.

Ani buni drumurile noastre s-au despărțit, cu folos pentru ambele tabere și te-am reîntâlnit zilele acestea răsfoind Enciclopedia personalităților din România, mai exact enciclopedia biografică a femeilor și bărbaților contemporani cu carieră de succes din România. Am bătut palma pentru acest interviu și iată-ne față în față, ca pe vremuri.

- Cam așa s-au desfășurat lucrurile. De data aceasta însă stau față în față un ofițer criminalist, psiholog principal, profesor dar și psiholog practician și tu, un profesor universitar de prestigiu de ani buni. Sigur că ne-am fi putut întâlni mai devreme, dacă pașii ți-i îndreptai spre SC Polygraph no.1 SRL Constanța, dar n-a fost să fie.

Sunt născut pe 14 ianuarie 1956, sunt căsătorit cu Mariana, născută Plastira, iar din 1987 avem un copil, Paul. Părinții mei, Tiberiu și Felicia ar fi mândri de tot ce-am realizat până acum. În 1975 absolveam Liceul Militar Dimitrie Cantemir de la Breaza, județul Prahova, iar doi ani mai târziu Școala de ofițeri de geniu, construcții și căi ferate din Sibiu și Râmnicu Vâlcea. Am urmat apoi patru ani Facultatea de Istorie-Filozofie, cu licență în ultima specializare la Universitatea din București, lucrarea de licență având titlul “Conceptul de principiu la Aristotel”.

În 1996 a făcut cursuri de criminalistică, mai exact de expert poligraf, la Inspectoratul General al Poliției Române. Gordon Barland, disciplinele evoluția Tehnicii poligraf în SUA și utilizarea tehnicii poligraf în Europa, evaluarea comportamentului simulat prin tehnica poligraf. Așa am obținut calificarea în Scorarea numerică a diagramelor, testul Backar. Asta după ce în 1988 am primit de la Universitatea București certificat grad definitivat în învățământ, profesor definitiv în specialitatea filozofie.

Nu m-am oprit cu studiile aici și în 2002-2003 am făcut studii postuniversitare la Universitatea București, Facultatea de Drept Criminologie, iar în 2004 Lafayette Instrument Company, cursuri susținute de instructor autorizat Yasmin Bronkema cu certificat de utilizator al sistemului poligraf computerizat Lafayette LX4000. În 2009 tot aici am absolvit cursuri susținute de Raymond Nelson, instructor acreditat al asociației Americane poligraf, cu certificat de absolvire al seminarului Tehnică și practică poligraf.

În 2010 am luat de la IGP-Institutul de Criminalistică un certificat pe Evaluarea comportamentului simulat prin tehnica poligraf, iar de la SC Euro Poligraf Center SRL diplomă de expert poligraf, Evaluarea comportamentului simulat prin tehnica poligraf.

Am avut și o carieră didactică. Între 1984-1990 am fost profesor la disciplinele psihologie, logică, filozofie la Colegiul Național Mihai Eminescu de aici din Constanța. Din 1991 sunt ofițer criminalist, psiholog la Inspectoratul Județean de Poliție Constanța, testări, examinări poligraf, șef Compartiment poligraf în cadrul IPJ Constanța. În perioada 1992-94 am fost lector universitar la Universitatea Hyperion Constanța, Facultatea de Drept și Științe Administrative, predând disciplina Psihologie judiciară. În 2003 eram conferențiar universitar la Universitatea Ovidius, tot de la noi, la Facultatea de Drept și Științe Administrative, predând disciplina Aspecte de psihologi judiciară ale infracțiunilor cu violență. Din 2011 sunt colonel de poliție în rezervă și practician în domeniul privat ca psiholog în cabinet cu autorizație în evidența organizației Tulcea.

- Să fiu sincer, m-ai zăpăcit cu atâtea informații despre tine, mai ales că opinia publică te percepe drept unul dintre rarii specialiști în domeniu, consultat de televiziuni când se ivește un nou caz în domeniu care are nevoie de expertiza ta.

- În 1997 am adus prin fonduri proprii primul detector de minciuni computerizat din România, primul laborator particular poligraf din țară. Predând disciplina Psihologie judiciară, testând peste 10.000 de persoane în cei 20 de ani de activitate în domeniu, inventariind unele teste proprii de angajare, de sinceritate, de fidelitate, lucrând cu un aparat de ultimă generație care pune cinci diagnostice odată. Mă aflu printre primii experți poligrafi din cadrul Poliției Române, dar și printre cei 6 care au făcut pregătire cu Gordon Barland de la Pentagon. Am numeroase articole de specialitate publicate în ziarul Poliției , fiind consultant pro bono colaborator cu posturi TV naționale și ziare naționale și locale.

- Sigur nu te-au ocolit nici premierile.

- În 2007 am luat Semnul Onorific în Serviciul Patriei pentru Ofițeri, conferit de Ministerul Internelor și Reformei Administrative și Administrația Prezidențială, cancelaria Ordinelor pentru cei 15 ani de activitate și rezultate meritorii. Asta după ce în 1997 am primit Diploma de Onoare cu ocazia Zilei Poliției Române pentru merite deosebite în activitatea de înfăptuire a ordinii de drept conferită de IGP.

- Așadar ești psiholog principal membru în Colegiul Psihologilor, membru fondator al Asociației Române Poligraf din 1997, membru al Asociației Americane Poligraf, afiliat internațional, din 1996. Asta, deși pari un om obișnuit.

- Da, prietene, îmi plac călătoriile cu mașina, lecturile, filmele de cinematecă cu Woody Allen, șahul, pictura și citesc obișnuit din cinci limbi, engleză, franceză, rusă și italiană. .

- Pe scurt, iată un constănțean și un român de succes.


Partener de dialog: Pompiliu Comșa


OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

ROMÂNA DE TRANZIȚIE
scris de Magda Ursache
De la Ion Papuc știu (Omul Politic, Ed. Grinta, Cluj-Napoca, 2023) că președintele Franței, Georges Pompidou, în spital, cu moartea(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii