Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
evenimente
5 dintre SUBIECTELE ZILEI

5 dintre SUBIECTELE ZILEI(323)

* În ziua 546 de război autorităţile ruse au raportat că avionul în care se afla şeful armatei private Wagner, Evgheni Prigojin, s-a prăbuşit în Rusia şi toţi cei de la bord au murit.

Informaţia vine de la Agenția Federală pentru Transport Aerian a Rusiei, care a demarat şi o anchetă cu privire la cauzele prăbușirii avionului. Avionul era în aer de mai puţin de 30 de minute. Înainte ca avionul să se prăbușească, martorii oculari au auzit două pocnituri puternice. Avionul a luat foc la impactul cu solul.

Totuși, deși numele lui Evgheni Prigojin era pe lista de pasageri a zborului care venea de la Moscova spre Sankt Petresburg, încă nu s-a confirmat că patronul companiei Wagner chiar se afla la bordul aeronavei. La locul prăbuşirii avionului, au fost găsite deocamdată opt cadavre, însă sunt atât de arse încât va fi nevoie de testare ADN pentru a fi identificate.

TASS a relatat că în avionul privat se aflau trei membri ai echipajului şi 7 pasageri Tot astăzi, generalul Serghei Surovikin a fost demis de la conducerea forțelor aerospațiale ruse. Blogerrii ruși au scris în iunie despre arestarea generalului Surovikin și a adjunctului său, acuzați de trădare pentru că ar fi pus la cale, alături de Prigojin, asaltul Wagner asupra Moscovei. Arestarea nu a fost confirmată oficial, dar acum avem demiterea la cel mai înalt nivel a unui comandant militar după revolta eșuată.

 

* Iar misiunea indiană Chandrayaan-3 a aselenizat în siguranţă în regiunea polului sudic al Lunii, India devenind astfel cea de-a patra ţară care reuşeşte o aselenizare controlată (după SUA, URSS şi China).

Succesul indienilor vine la trei zile după ce prima misiune lunară a Rusiei din ultimii 47 de ani a eşuat, când sonda spaţială Luna-25 a scăpat de sub control şi s-a izbit de Lună. Interesant ce se află în spatele cursei către Polul Sud al Lunii, o zonă de aselenizare deosebit de accidentată.

Oamenii de știință sunt interesați de gheața selenară, care ar putea furniza date despre vulcanii lunari, despre materiale aduse de comete şi asteroizi pe Pământ şi despre originea oceanelor. Gheața în cantități mari ar putea reprezenta o sursă de apă potabilă, ar putea contribui la răcirea echipamentelor, dar ar fi și o bună sursă de hidrogen pentru combustibil şi oxigen pentru respiraţie. Tratatul ONU din 1967 privind spaţiul cosmic interzice oricărei naţiuni să revendice dreptul de proprietate asupra Lunii, dar nimic nu împiedică operaţiunile comerciale

 

* La noi, am avut un alt nou caz șocant într-un spital. O gravidă a fost operată de hernie la Târgu Jiu, pentru că medicii nu și-au dat seama că, de fapt, năștea. Femeia susține că nu a ştiut că este însărcinată și că în aceste nouă luni nu a fost niciodată la medic, dar surse din spital susțin că știa și ar fi mințit. Dincolo de această controversă, e inexplicabil cum de a ajuns să fie operată de hernie fără să i se facă măcar o ecografie. În urma căreia s-ar fi aflat despre copil, dacă altfel nu s-a putut.

 

* Am avut informații noi și despre accidentul de la 2 Mai. MAI a anunțat primele măsuri luate. NU a fost schimbat din funcţie şeful IPJ Constanţa, chestor Constantin Adrian Glugă, au fost demişi adjunctul IPJ Constanţa, şeful Serviciului Rutier Constanţa, şeful Poliţiei Mangalia și şeful Poliţiei Vama Veche.

Însă Sindicatul Europol din Poliţie explică de ce măsurile sunt doar praf în ochii opiniei publice: cei 4 NU au fost sancționați disciplinar, au renunțat benevol la funcțiile de conducere, fiind sacrificați cu scopul de a satisface nemulțumirea opiniei publice. Și atât.

Tot astăzi, la înmormântarea tinerilor uciși în 2 Mai, colegii și prietenii acestora au trimis un mesaj guvernanților: „Dacă vă mai întrebați de ce copiii pleacă din țară, nu plecăm din cauza banilor, plecăm din cauza voastră!”

 

* Încheiem ziua cu inginerii australieni, care au dezvoltat o modalitate de a face betonul cu 30% mai rezistent încorporând zațul procesat de cafea în material. Cercetătorii au transformat zațul de cafea în biochar, un reziduu ușor, asemănător cu cărbunele, pe care l-au folosit pentru a înlocui o parte din nisipul necesar pentru producerea betonului. Această tehnică poate avea beneficii pentru mediu, întrucât reduce cantitatea de capsule de cafea și de zaț care sunt aruncate, precum și cererea pentru un material natural valoros, nisipul, necesar în industria construcțiilor. Ideea a apărut din dorința de a reduce reziduurile de cafea la locul de muncă. Risipa alimentară generează aproximativ 3% din emisiile de gaze cu efect de seră în Australia.

 

TIMPUL.INFO

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii
OMD MAMAIA
Labirint Residence Euro Vial Residence
IMPExpert Birotică și Papetărie
Solid House Constanța

Editorial

Moș Nicolae și nuielușa sa electorală!
scris de Liviu Tramundana
De Sfântul Nicolae, moșu' a pus în ghetuțele murdare din Curte, o ditamai nuiaua! Care i-a lovit în moalele capului pe neascultătorii(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii

UNPR-RSE