„Drumuri Județene Constanța”, drumuri bune și sigure(3465)
A fost o vară aglomerată pentru drumarii constănțeni, un anotimp fierbinte nu doar datorită asfaltului care a fost turnat pe mari porțiuni din drumurile județene. S-a muncit și se muncește mult, într-un ritm susținut: se asfaltează, se pietruiește, se plombează, se cofrează, se toarnă ciment, se montează stâlpi indicatori, parapeți, capete de pod, se cosește, se taie și multe altele. O activitate complexă.
Pe Răzvan Gabriel Zagon, directorul general al Societății „Drumuri Județene Constanța” S.A. nu prea îl găsești la birou. Este pe teren, alături de oameni. Verifică stadiul proiectelor, calitatea lucrărilor, vede unde și ce trebuie făcut. Dacă ar putea, ar face ziua de cel puțin 36 de ore. „Ca să îi ajungă”, ne-a spus. Am reușit să îl prindem într-o dimineață de sfârșit de octombrie. Un secretariat aglomerat, multe hârtii, și mai multe probleme de rezolvat.
Reporter: Domnule director general, aveți mult de lucru. Suntem pregătiți pentru iarnă?
Răzvan Gabriel Zagon: Cu siguranță. Avem stocurile făcute, utilajele au fost verificate și sunt puse la punct. Am achiziționat stocuri suficiente de material antiderapant: aproape 6.500 de tone de sare și 9.500 de tone de nisip. Avem 111 utilaje pregătite să intervină.
Rep.: De anul trecut au mai rămas materiale?
R.G.Z.: 696 de tone.
Rep.: De la constituirea societății, în mai 2023, s-au înregistrat mai multe premiere pentru drumarii și drumurile județene constănțene. Dați-ne câteva exemple.
R.G.Z.: Așa este.
În primul rând ne-am ocupat de „zestrea” companiei. Erau zeci de mașini, utilaje, autovehicule ce zăceau de ani buni atât în curtea sediului central din Constanța, cât și la secțiile noastre. Nu mai erau pornite de ani, erau învechite, ruginite, roase de timp. Am casat, în vară, 66 astfel de mijloace: echipamente, utilaje, mașini cu o greutate totală de aproape 200.000 kg. 11 dintre acestea erau din anul 1966, iar 52 dintre ele erau dinainte de anul 2000. Acum am mai casat alte 12 de mașini și utilaje stricate, ce nu mai puteau fi folosite. Și tot o premieră: de ani buni în scripte existau autoturisme, autovehicule, remorci, basculante, tractoare care fuseseră casate dar pentru care noi încă plăteam impozite și taxe locale deoarece nu fuseseră radiate. 17 astfel de mijloace au fost scoase din evidențele Serviciului Public de Impozite și Taxe Constanța și nu mai plătim pentru ele.
Au fost montate panouri turistice pentru prima dată în județul Constanța, indicatoare spre rezervații naturale și arheologice, cetăți, muzee, mănăstiri și alte obiective culturale.
Angajații DJCT au primit echipamente de lucru și au obligația să le poarte. Am interzis lucrul fără echipamente de protecție - noaptea se lucra fără balize reflectorizante, fără veste reflectorizante. Categoric acest lucru nu se mai întâmplă. Tot ca noutate vreau să aduc în discuție sediile companiei, „zestrea” preluată. Oamenii lucrează în condiții grele, imobilele nu au fost reabilitate, nu s-a investit în ele de la ridicarea lor. Am început cu Tariverde, zugrăvim și creștem eficiența energetică. Vom continua cu toate sediile, inclusiv cel din Constanța care are mari probleme din cauza acoperișului. Cerem dar trebuie să și oferim. Și, deși nu ar trebui să fie noutate, dar, din păcate, este, am reorganizat activitatea de control pe drumurile județene. Vrem să le păstrăm bune și sigure pentru toți cetățenii, nu să fie stricate de utilaje supraîncărcate care pun în pericol viața participanților la traficul rutier și strică drumurile până la fundație.
Rep.: Nu se făceau controale pe drumurile județene?
R.G.Z.: Și da, și nu. În anii precedenți, din cauza unor, hai să le spunem „nereguli” se aplicau amenzi și, mulți le contestau din cauza unui vid birocratic. Avem acum un departament bine pus la punct, cu toate documentele beton.
Să vă dau doar câteva exemple. În anul 2021 nu s-au făcut controale din cauza pandemiei. În 2022 au fost făcute și iată care sunt rezultatele: 522 de autovehicule verificate, cuantumul amenzilor a fost de 7.800 de lei la 25 de vehicule cântărite. Anul acesta, din iunie și până acum au fost 500 de autovehicule cântărite, 49 de procese verbale de sancționare încheiate , aproape 1.000 de vehicule verificate. Iar cuantumul amenzilor se ridică la 400.000 de lei. Cifrele vorbesc de la sine.
Rep.: Așa este! Care este principala problemă a drumurilor județene constănțene?
R.G.Z.: Că nu s-a intervenit pe ele, nu au fost reabilitate și modernizate la timp. Vreme de mai bine de 30 de ani au fost lăsate în voia sorții și nu au fost reparate la timp. Ca orice lucru nefăcut la timp s-a stricat și mai rău. Acum trebuie un efort suplimentar pentru a le reface.
Mă uitam pe documentele din arhivă: numărul de drumuri de pământ, pietruite sau asfaltate a rămas același în ultimii ani. Nu s-a asfaltat, nu s-a pietruit nicio rețea rutieră. S-a mers, probabil, pe principiul „lasă că merge și așa”. Noi, împreună cu conducerea Consiliului Județean Constanța spunem că așa nu merge! Trebuie să aducem comunitățile în secolul în care trăim. Ori, fără drumuri pe care să mergi bine și în siguranță nu se poate. Să vă dau un exemplu: DJ 393 Albești – Coroana. Cum să nu se depopuleze acel sat când ambulanța nu putea intra? Drum de pământ...
Rep.: Un proiect important.
R.G.Z.: De suflet, am putea spune. Alături de noi a fost tot timpul domnul Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța. Am verificat împreună stadiul lucrărilor, i-am impulsionat pe muncitori, ne-a sprijinit să nu „se gripeze” proiectul, am făcut tot posibilul să ne încadrăm în termen. Și, după 11.000 de tone de asfalt turnate, mii de ore de muncă, am ajuns la final: tronsonul este gata.
Rep.: Sunt multe drumurile pe care ați acționat?
R.G.Z.: Din mai și până acum am acționat pe toate. Din cele 20 de artere județene nu a existat niciunul pe care să nu fi intervenit: fie asfaltare, plombare, realizare de rigole, împietruiri, acostamente, pus indicatoare rutiere și/sau turistice, înlocuiți parapeți, multe, multe altele. Fiecare drum beneficiază de atenția noastră. Știm că sunt așteptări uriașe pentru că încă avem tronsoane de drum impracticabile. Pentru toate facem proiecte de reabilitare. Din păcate, lucrurile nu merg atât de repede cum ne-am dori și cum ar trebui. Birocrația românească este cronofagă și locuitorii nu trebuie să sufere din această cauză. Noi ne străduim și facem tot ce ne stă în puteri.
Rep.: Unul dintre cele mai așteptate proiecte: drumul Amzacea – Pecineaga.
R.G.Z.: Da, am început reabilitarea lui la sfârșitul lunii septembrie. Acest tronson figura în actele RAJDP ca fiind asfaltat! Înțelegem frustrarea și nemulțumirea participanților la trafic dar așa l-am preluat. A mai fost și un proces pe rolul instanțelor și nu am putut demara proiectul, au mai fost și suprapuneri de teren, cadastru, multe probleme. Acum îl pietruim și îi rugăm pe oameni să înțeleagă faptul că piatra se tasează și în timp. Vreau să vă spun că în primul week-end după prima pietruire „zburau” mașini pe acest tronson cu 130 de km/oră. Oamenii au așteptări iar noi trebuie să le venim în întâmpinare. Până acum s-au pus 6.000 de tone de piatră pe drum. Cred că cifrele vorbesc de la sine.
Rep.: Se spune că societatea dumneavoastră are prețurile foarte mari și nu este normal ca să primiți finanțare de la CJC.
R.G.Z.: Nimic mai fals! Prețurile noastre sunt la jumătate față de societățile comerciale care se ocupă cu construcția drumurilor. Noi avem cariere, avem stații de asfalt și facem tot posibilul să ținem prețurile jos.
Rep.: Și se mai aude că au plecat oameni din companie, că nu veți putea să vă desfășurați activitatea, că nu aveți specialiști?
R.G.Z.: (râde) Nimic mai fals. Avem 303 angajați, au plecat 54 și au venit 51. Avem cereri, C.V.-uri depuse, oamenii vin și vor să lucreze la noi. Cerem și oferim seriozitate. Vreau să vă spun că din totalul angajaților, 46 sunt muncitori necalificați. Am impus reguli și standarde stricte cu privire la activitate și cine nu a vrut sau nu s-a putut conforma a fost liber să plece. Cerem și oferim seriozitate!
Am încheiat dialogul cu Răzvan Gabriel Zagon cu optimism și cu siguranța că drumurile județene constănțene sunt pe mâini sigure. Directorul general al DJCT și-a format o echipă dinamică ce merge după el, cu aceeași energie și pozitivism. A trecut câteva probe, urmează, iarna proba de foc a deszăpezirilor.
Dar, după cum arată lucrurile acum, drumurile județene constănțene sunt sigure și bune!