Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
dosarele timpul
Cum l-a băgat în pușcărie fostul șef al IPJ pe primarul din Năvodari

Cum l-a băgat în pușcărie fostul șef al IPJ pe primarul din Năvodari(2755)

Fostul șef al IPJ Constanța, Valentin Burlacu, a depus ieri mărturile în dosarul primarului suspendat din Năvodari, Nicolae Matei. Burlacu este și denunțătorul lui Matei. Acesta a declarat că a fost căutat de Nicolae Matei la biroul său din IPJ Constanța și că i-a solicitat să verifice câteva asociații de locatari unde au fost semnalate nereguli și să organizeze o razie de amploare în Năvodari, lucruri la care șeful IPJ a consimțit.


Burlacu a mai afirmat că Matei i-ar fi spus că a auzit că e supărat pe el. ”Pentru a determina o prietenie pe viitor mi-a scris pe un bilețel să-i dau o copie după buletinul de identitate al unei persoane de încredere și numărul acesteia de telefon pentru un teren. Am luat biletul și l-am băgat în tocător și i-am spus că nu sunt genul acesta de persoană ca să mă pretez la așa ceva. Apoi l-am mai pus încă o dată să scrie un alt bilet cu același text pe care am vrut să-l păstrez pentru un denunț , dar nu a fost de acord așa că l-am băgat în tocător și a verificat dacă s-a tocat bine. Asta s-a întâmplat într-o zi de joi și a rămas să ne mai vedem până duminică sau să mai vorbim la telefon. Am sunat la DNA și m-au chemat pe data de 19 octombrie 2012 când am formulat denunțul”, a spus Burlacu.


Acesta a precizat că pe 20 octombrie cei din DNA i-au dat o copie de pe un buletin al unui ofițer sub acoperire și un număr de telefon. Cu aparatură de înregistrate asupra lui, Burlacu l-a chemat pe Matei. De aici, șeful IPJ a urmat instrucțiunile celor de la DNA. L-a întrebat pe primar în ce dosar dorește să intervină și i-a dat copia după buletin și numărul de telefon. Matei nu a spus despre ce dosar era vorba. Potrivit lui Burlacu, ofițerul DNA ar fi fost contactat de un apropiat al lui Matei, Vâlcu Nicolae, și el inculpat în dosar.


Ofițerii DNA l-au pus pe Burlacu să îl viziteze la sediul unei firme pe care o deține. S-a întâmplat pe 8 noiembrie. I-a spus că e posibil să nu mai fie șef al IPJ și l-a rugat să-și ia ”jucăriile”, adică terenurile, înapoi, pentru că nu l-ar mai fi putut ajuta dacă nu mai deținea funcția și pentru că ar fi fost speriat de posibilitatea de a fi anchetat pentru luare de mită.


”A refuzat, întrebându-mă ce fel de jucării și întrebând dacă este o înscenare. I-am spus că nu este o înscenare. Discuția a fost înregistrată cu tehnica montată asupra mea. Nu a mai asistat nimeni la discuție”, a declarat Burlacu.

Pe 15 noiembrie Matei a fost reținut de DNA. Pe 6 decembrie, Burlacu a cerut demisia din funcția de șef al IPJ și a fost numit ofițer în cadrul Poliției Judiciare a DNA. Matei a făcut mai multe cereri de eliberare din penitenciar, fără rezultat însă. La un moment dat judecătorii au aprobat o cerere, dar recursul procurorilor l-a ținut în închisoare. Următoarea cerere de eliberare sub control judiciar se va judeca pe 12 aprilie.

Pe 14 ianuarie, Nicolae Matei a fost suspendat din funcția de primar. Luna trecută, a fost reales cu unanimitate de voturi drept preşedinte al organizaţiei de partid.

Coșmarul de după gratii

Nicolae Matei a publicat, înainte de sărbătorile de iarnă, un mesaj emoționant de după gratii. „Chiar dacă sunt după gratii, încarcerat de o bună bucată de timp, gândul meu bun, zi şi noapte, este la oraşul nostru şi la fiecare dintre dumneavoastră şi la ce trebuie făcut în Năvodari. De pe 13 noiembrie, eu şi familia mea trăim o adevărată tragedie. Pentru o presupusă faptă de dare de mită către fostul şef al poliţiei Constanţa, am fost ridicat de pe stradă ca ultimul tâlhar, programat pentru un anumit complet de judecată şi arestat preventiv până în momentul de faţă fiind considerat pericol public la fel ca cei care sunt cercetaţi pentru omor şi fapte de violenţă. La mine, prezumţia de nevinovăţie nu e valabilă. Am fost ţinut în aceeaşi boxă şi legat de mâini cu acel criminal care a violat şi a omorât o prostituată în pădurea Floreasca dându-i cu ciocanul în cap. Când m-au adus de la Bucureşti la Constanţa, încătuşat, jumătate din drum am mers cu turela deschisă, deşi afară ningea şi era ger groaznic. Plimbat dintr-un arest în altul, am trecut prin situaţii inimaginabile, în celule la subsol, unde nu se închidea geamul, fiind nevoit să-mi pun propriul prosop să nu intre zăpadă în patul de fier şi fără lenjerie, având doar lucrurile cu care m-au luat de pe stradă, familiei fiindu-i permis să-mi aducă ceva abia după trei zile. Am fost ţinut în aceeaşi boxă şi legat de mâini cu acel criminal care a violat şi a omorât o prostituată în pădurea Floreasca dându-i cu ciocanul în cap. Când m-au adus de la Bucureşti la Constanţa, încătuşat, jumătate din drum am mers cu turela deschisă, deşi afară ningea şi era ger groaznic. Plimbat dintr-un arest în altul, am trecut prin situaţii inimaginabile, în celule la subsol, unde nu se închidea geamul, fiind nevoit să-mi pun propriul prosop să nu intre zăpadă în patul de fier şi fără lenjerie, având doar lucrurile cu care m-au luat de pe stradă, familiei fiindu-i permis să-mi aducă ceva abia după trei zile. În celulă, şobolanii altoiţi din canalizare, prin WC-ul turcesc intrau să caute mâncare iar de muşcăturile ploşniţelor nu poţi scăpa noaptea în somn. Deşi fiind sub tratament pentru pancreas, am fost anchetat şi pâna la ora trei în noapte de la zece dimineaţa. Că, de, dosarul meu trebuia să ajungă musai într-o anumită zi la Constanţa şi la un anumit judecător care aproape că m-a şi condamnat, antepronunţându-se”, a spus primarul.

Acesta a explicat și motivul pentru care crede că este după gratii: „Se urmăreşte judecarea mea în stare de arest preventiv, condamnarea mea într-un termen scurt şi deja grupul de interese care vrea musai să pună mâna pe oraşul Năvodari îşi are oamenii pregătiţi. Complicii, în public, îmi plâng situaţia, iar în realitate îmi cântă prohodul şi pregătesc înlocuitori slugarnici. Vor să construiască centrul de deşeuri industriale periculoase, vor să mute graniţa dintre Năvodari şi Mamaia, să acapareze o bună parte de litoral, vor ei tabăra de copii, vor ca la marginea oraşului spre Sibioara să ia terenul oraşului pentru o mare carieră de piatră care să distrugă străzile şi să crape casele în drumul camioanelor gigant spre port. Vor portul Midia şi Năvodariul să rămână cu trei la sută din acţiuni, vor să controleze toate proiectele europene în valoare de peste 50 de milioane de euro, la care eu şi echipa mea am muncit patru ani”, a scris Nicolae Matei.
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

MIHAI LUPU, SINGUR ÎMPOTRIVA TUTUROR
scris de Liviu Tramundana
Deși inspirat din sloganul unei galerii de fotbal, titlul reflectă fidel situația președintelui CJ Constanța. Acesta a fost singur în(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii