De ce este Eugen Pricopie favorit pentru funcția de vicepreședinte al DMHI(4126)
Schimbările politice din ultimele zile vor produce, cu siguranță, modificări și pe plan local. Una dintre funcțiile importante în economia locală, și nu numai, este cea de vicepreședinte la Daewoo Mangalia Heavy Industries, companie deținută de Daewoo Shipbuilding@Marine Engineering Co, din Coreea de Sud, dar la care statul păstrează un procent de 49%. Vicepreședintele este reprezentantul statului în această afacere. Vă spunem numai că nava Flaminia se repară aici, pentru 22 de milioane de euro, ca să vă faceți o idee despre importanța DMHI.
Vicepreședinte acum este Paul Ilicenco, o persoană susținută de PNL. Cum liberalii au spus ”pas” guvernării, postul său va deveni mai mult ca sigur liber. De fapt, se pare că acesta a ajuns în conducerea șantierului printr-un concurs nesperat de împrejurări, una dintre cauze fiind lipsa de cadre specializate în rândul PSD. Postul revenise, prin negocieri, PSD-ului, dar pentru că nu au avut pe cine să propună aceștia l-au cedat PNL.
Acum, PSD ar dori să-și impună un specialist în funcție. Surse bine informate spun că favorit este fostul vicepreședinte Eugen Pricopie, care ar fi susținut de mai mulți lideri din partid, din prisma experienței pe care o are.
L-am contactat pe Eugen Pricopie pentru a vedea cât adevăr este în aceste surse. Acesta a afirmat că nu i s-a propus nimic oficial până acum, dar nu a ascuns că este membru PSD. ”Am fost solicitat de PSD la alegerile locale. Am fost pe lista lor de consilieri. La sugestia președintelui PSD Mangalia de atunci și a colegilor am acceptat”, mărturisește el. Înainte de a face acest lucru, semnase însă un contract cu unul dintre cele mai puternice șantiere navale din nordul Europei, în Göteborg, Suedia, unde a lucrat un an de zile, ca estimator, apoi a ajuns, pentru jumătate de an, în Olanda, la Vlissinngen. Ambele sunt șantiere de reparații care aparțin colosului olandez Damen.
Surse din sindicatul DMHI spun că şi-ar dori ca Pricopie să revină pe postul ocupat între 2005 și 2008. Informațiile noastre spun că sindicaliștii au comunicat acest lucru și senatorului PSD ales din coelgiu, Nicolae Moga, un om influent în zonă. Oamenii afirmă că Eugen Pricopie are experiența necesară, știe să se impună și știe cum să fie un liant între conducerea coreeană și partea română. Cu alte cuvinte, un om care își poate impune autoritatea.
Cum spuneam, Eugen Pricopie a fost vicepreședinte între 2005 și 2008. A fost perioada de glorie a DMHI. Meritul nu este al său, cel puțin nu în întregime. Economia mergea bine și comenzile curgeau. ”S-au semnat multe contracte. Am atins ținta de un miliard de dolari pe contracte semnate”, își aduce aminte fostul vice. Suma pare imensă în această perioadă de criză. Ținta era ca DMHI să devină cel mai puternic șantier naval din Europa. Cifra de afaceri creștea exponențial: 185 de milioane de dolari în 2008, 500 de milioane în 2009, de exemplu. Oamenii câștigau salarii mult peste media pe țară. Atunci s-au construit blocuri pentru salariați. Se organizau caravane în țară și chiar peste hotare pentru a căuta forță de muncă. S-au angajat și muncitori asiatici, care au venit cu tot cu bucătari la Mangalia.
Criza a schimbat între timp lucrurile. Șantierul a rămas însă una dintre puținele afaceri mari din județul Constanța, care oferă sute de locuri de muncă, iar statul român, pentru a-și proteja angajații și interesele, are datoria de a numi cea mai competentă persoană în postul de vicepreședinte.