Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
dosarele timpul
Secretele hingherilor de mașini

Secretele hingherilor de mașini(7104)

Acum un an de zile, pe 2 aprilie 2013, se înființa o nouă firmă în Constanța: SC Litoral Connect. Codul său de activitate, 5221, corespunde ”activităților de servicii anexe pentru transporturi terestre”. În realitate, firma se ocupă cu ridicarea mașinilor parcate neregulamentar. Cum i-a fost atribuit contractul, ce a recomandat o firmă nou înființată să câștige un astfel de contract, cum au fost stabilite tarifele... acestea sunt întrebări la care administrația locală nu a răspuns niciodată. Ne scuzați, am greșit. A răspuns primarul Radu Mazăre, în septembrie anul trecut, la ultima dintre întrebări: „Costă 600 de lei ca să-ți recuperezi mașina pentru că așa vrea Mazăre. Și, dacă o să mă mai tocați mult....”

”Năpârcile alea sunt o firmă privată care stau la pândă sau la pont”

În tot acest an de zile, firma Litoral Connect a creat o mulțime de nemulțumiri și s-a ales cu multe dosare în instanță. Au picat în plasa hingherilor de mașini atât personalități ale Constanței, cât și oameni simpli. ”Mi-au furat mașina”, a fost primul gând al Corinei Martin, în momentul când nu și-a mai găsit Mercedesul acolo unde îl parcase. Fusese ridicat de hingheri. Parcase pe un loc dedicat persoanelor cu handicap, la Maritimo. A picat în plasă și Laurențiu Mironescu, ex-secretar de stat în MAI și director al portului. A parcat pentru câteva minute pe un loc pentru persoane cu handicap. Iată ce spune după experiență, pe blogul său personal: ”Vina a fost a mea, corect. Am parcat 4 minute unde nu aveam voie. N-am nicio scuză. N-am nicio scuză că năpârcile alea sunt o firmă privată care stau la pândă sau la pont, chiar, și îți ridică mașina într-un minut. Nu am nicio scuză, am parcat aiurea, dar nu este permis ca într-un stat de drept să îți ia chiar și o autoritate mașina de asemenea manieră … ca să nu mai zic de cuantumul aventurii, că e triplu ca la Paris. La Paris, pe când mergeam eu pe acolo, îți lăsa o bulină roșie pe un geam lateral, iar dacă în două ore nu te cărai de acolo, îți punea caractiță sau îți lăsa o amendă pe care, oricum, n-o plătea nimeni niciodată … și care amendă era vreo treij’ de euro. O fi mai mult acum, corect, or fi început chiar să plătească … dar una-i Parisu’ și alta-i mahalaua asta de Constanța… Nu am nicio scuză, corect, dar nici restul constănțenilor n-au nicio altă scuză lăsând pachetarii și retardații să confiște un mod de viață relativ decent pe care-l aveam noi pe aici, altădată. Nu ai locuri de parcare, orașul e dinamitat, dispare spațiul verde, se retrocedează orice petec de teren, indiferent unde-i poziționat și apa-i scumpă și parcarea-i scumpă și copacii scumpi de toaletat și Mamaia a ajuns un kitch ordinar iar Constanța a devenit un oraș plin de obligații și mai niciun drept și-ți vine să-ți iei câmpii dracului”.

Locul unde sunt duse mașinile capturate (foto: http://laurentiumironescu.wordpress.com)

”Am crezut că fac infarct”

Un alt constănțean căruia i s-a ridicat mașina, dar care nu are șansa de a fi persoană publică, nu s-a destăinuit. ”Am parcat lângă Ceronav, în Faleză Nord. Acolo, poate știți, nu există practic locuri de parcare, zona este foarte aglomerată din cauza oamenilor care se duc la Ceronav. Am parcat pe trotuar, aproape de intersecție. Nu încurcam pe nimeni și nici nu era semn de parcare interzisă. Când am ieșit de la cursuri, ia mașina de unde nu-i. Am crezut că fac infarct. Am sunat la 112 și operatorul de acolo aproape a râs. Mi-a spus că cel mai probabil mi-a fost ridicată și mi-a dat un număr de telefon. A avut dreptate”. Polițiștii care au ridicat mașina i-au explicat și motivul: parcarea este interzisă pe o stradă care are o lățime mai mică de șase metri. Practic, asta înseamnă că este interzisă pe majoritatea străzilor din oraș. Un alt caz, semnalat pe internet încă de anul trecut, este al Roxanei Mihaela, care a parcat, anul trecut, de Ziua Marinei, pe iarbă (pentru că în Constanța nu sunt locuri de parcare suficiente, mai ales în zi de sărbătoare). ”Mi se pare josnic pentru domnul primar. În plus, în locul unde am parcat noi mașina nu exista niciun spațiu verde. Era pur și simplu pământ. Și totuși dacă era spațiu verde mi se părea normal să fie un semn cu "Parcare interzisă" sau măcar "Nu călcați iarba!". Nu exista nimic de genul. Iar după toate acestea mi se pare normal ca locul unde ne este dusă mașina să fie destul de aproape de stațiune, nu undeva la marginea Constanței, să se ajungă cu un mijloc de transport, nu să depind de taximetriști, și taxa să nu fie egală cu un sejur de 7 nopți. Ajunsi acolo totul este plin de nereguli, ceea ce ne dă dovada că suntem prinși într-un joc ilegal de bani. Nu putem plăti cu cardul sau în alt mod decât cash. Ni se spune că dacă avem euro ne schimbă ei la un curs bun. Suntem la un centru de colectare a mașinilor ridicate sau la o casă de schimb valutar?”, spune turista.

Plângere penală. Patru capete de acuzare

Hingherii de mașini s-au ales, cum spuneam, nu numai cu dosare în instanță, ci chiar cu plângeri penale. Mircea Vințeanu, directorul unei agenții imobiliare din oraș, s-a trezit, de asemenea, cu mașina evaporată, după ce parcare pe un loc destinat persoanelor cu handicap. Când a ajuns să-și ia mașina, a reușit să se suie în automobil și a încercat să plece. A urmat un scandal de pomină, în care polițiștii de la Secția 4 au făcut figurație. Vințeanu susține că a fost agresat, după ce un spray paralizant a fost pulverizat prin geamul mașinii, în ochi, și a depus o plângere împotriva polițiștilor și a angajaților SC Litoral Connect SA. În cauză s-a deschis dosarul penal 3607/2014, iar prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța l-a anunțat pe reclamant că sesizarea sa a fost trimisă la Inspectoratul Poliției – Serviciul de Investigare a Fraudelor, ”în vederea efectuării de cercetări față de AGENȚII DE POLIȚIE DIN CADRUL SECȚIEI 4 DE POLIȚIE și ANGAJAȚII SOCIETĂȚII LITORAL CONNECT sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 206, 296, 193, 298”. Cercetările penale sunt în derulare în acest moment.

Riscă închisoarea

Iată pentru ce sunt cercetați, de fapt, polițiștii și hingherii. Articolul 206 se refereă, potrivit noului Cod Penal, la ”fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere”. Se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Art. 296 se referă la ”Purtarea abuzivă”. Iată ce spune Codul Penal că înseamnă ”(1) Întrebuinţarea de expresii jignitoare faţă de o persoană de către cel aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă. (2) Ameninţarea ori lovirea sau alte violenţe săvârşite în condiţiile alin. (1) se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime”. Art. 193 se referă la ”Lovire sau alte violențe”. Se pedepesesc ”Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”. De asemenea, ”Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă”. În fine, art. 298 se referă la neglijența în serviciu. ”Încălcarea din culpă de către un funcţionar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”, se arată în Codul Penal.

Hingherii au... orbul găinii

Poate ați observat, din rândurile de mai sus, un model de acțiune al hingherilor de mașini. Se duc la sigur, acolo unde știu că nu sunt locuri de parcare, sau în parcările supermarketurilor, unde locurile pentru persoanele cu handicap sunt practic nefolosite de acestea. Când spunem că au orbul găinii ne referim la faptul că, de un an de zile, polițiștii și angajații SC Litoral Connect nu au catadicsit să pună vreo caracatiță sau să ridice o mașină a celor de la restaurantul Sabroso, de exemplu, care parchează pe banda I de mers a bulevradului IC Brătianu, sugrumând traficul auto, chiar și pe cel al mijloacelor de transport în comun. Cum să nu te enervezi când îți este ridicată mașina care, deși parcată neregulamentar, nu deranjează pe nimeni, în timp ce șmecherii de la Sabroso, firmă care merge pe pierdere de la înființare, au transformat un bulevard în parcare?

De ce 600 de lei?

Un alt motiv de iritare pentru constănțeni este cuantumul amenzii. Trăim deja în orașul cu aproape cea mai scumpă factură la întreținere din România, într-un oraș scump, în general. Să dai 600 de lei numai pentru a-ți recupera mașina, la care se adauă și amenda rutieră, înseamnă enorm pentru mulți șoferi. Țineți cont că salariul minim pe economie este de 636 de lei net. Cum a fost stabilit acest preț? V-am spus mai sus. Așa vrea Mazăre. O paranteză la acest lucru. Art. 47 din Constituția României spune că ”statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent”.

Cine este în spatele Litoral Connect?

Cum spuneam, Litoral Connect este o firmă înființată în aprilie 2013. Administratorul acesteia este Nicolae Florin Toma, potrivit datelor obținute de la Registrul Comerțului. Interesant este că aceeași persoană apare în acte ca fiind persoana care conduce firma Terra Office SRL, cu sediul în strada Victor Climescu 16. Firma este înființată în anul 2007 și are ca obiect de activitate ”comerț cu ridicata nespecializat” și ”alte activități de tipărire”. Curiozitatea ne-a împins să vedem care sunt rezultatele financiare ale acestei firme, crezând astfel că poate înțelegem cum a ajuns un om de afaceri cu activități în comerț cu ridicate și tipărire să ridice mașinile parcate ilegal în Constanța. În anul 2012, cel mai recent din punct al raportării financiare, SC Terra Office SRL a înregistrat datorii de 138.670 de lei, o cifră de afaceri de 468.041 lei. A avut un singur salariat. Pierderea netă: 135.068 de lei. Ne-am uitat și la anul 2011. Cifră de afaceri de 541.255 lei, profit net de... 162 de lei, un singur salariat. În 2010 societatea a avut o cifră de afaceri de 325.648 de lei și un profit net de 274 de lei, tot cu un singur angajat. Am coborât mai mult în trecut. În 2009, cifra de afaceri a fost de 369.163 lei, iar firma a înregistrat pierderi nete de 8.440 de lei. În acel an a raportat zero angajați. În fine, în anul 2008 cifra de afaceri a fost de 340.704 lei, iar profitul net de 4.538 lei.

Pierderi lunare medii de 2.308 lei

Am făcut un calcul simplu. În cinci ani de activitate, SC Terra Office SRL a înregistrat profituri de 4.974 de lei și pierderi de 143.058 lei. Per total, pierderi de 138.534 de lei, ceea ce înseamnă 27.706 în medie, pe an, adică 2.308 lei pe lună. Repetăm: firma SC Terra Office SRL condusă de Nicolae Florin Toma, care care administrează SC Litoral Connect, care ridică mașinile din municipiul Constanța, a înregistrat pierderi medii lunare, în ultimii cinci ani de raportări financiar-contabile, de 2.308 lei. Cât cinci mașini și jumătate ridicate. Îi întrebăm pe această cale public, pe toți consilierii locali din Constanța, cum a ajuns firma SC Litoral Connect să ridice mașinile constănțenilor?

Am încercat să obținem un punct de vedere de la Nicolae Florin Toma, dar acesta nu a dorit să răspundă la nicio întrebare. Ne-a cerut să îl sunăm peste câteva zile, dar telefonul său a sunat numai ocupat, fapt ce ne poate face să credem că, nedorind să aibă de-a face cu presa, a blocat numărul de pe care l-am sunat. Orice punct de vedere primit pe adresa redacției după apariția acestui material va fi publicat ca atare.
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Comentarii

dan
09-04-2014
frectii,normal ca nazare face pe dracu in patru sa faca bani ,uitati-va la multe parcari de taxiuri in care sunt doua masini sau nici una ,iar capacitatea este de 15 masini si pe o parte si pe alta,baietii cu firma in combinatie cu politia asta pazesc pe dezrobirii,au dat locuri private la bulevard ,nu au desfiintat anumite garaje (ale cui oare),platesti parcare pe bulevard ,toate astea se petrec din cauza faptului ca oamenii din oras nu sunt capabili sa coopereze intre ei ,d-aia un mazare face ce vrea si nu numai el ci si orice sefutz de birou de pe al primarie sau prefectura sau unde dracu mai sunt ,nu mai miorlaitzi asta e orasul in care traitzi si din care faceti parte ,cel mai scump oras din romania

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii
OMD MAMAIA
Labirint Residence Euro Vial Residence
IMPExpert Birotică și Papetărie

Editorial

Din turul pantalonilor și animatoarele de televiziune
scris de Mircea Lungu
Publicul a strigat, a aplaudat, a ștampilat, iar o femeie a fost auzită țipând: ,,Au fou, au fou!” (Nebunul! Nebunul!) Era premiera l(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii

UNPR-RSE