Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
dosarele timpul
FOTOREPORTAJ. Parcul de la Casa de Cultură, un exemplu despre cum își bat joc autoritățile de istorie și de spațiile verzi

FOTOREPORTAJ. Parcul de la Casa de Cultură, un exemplu despre cum își bat joc autoritățile de istorie și de spațiile verzi (4875)

Parcul din zona Casei de Cultură din Constanța era una dintre puținele oaze de spațiu verde din Constanța. În ultimii ani, acesta a fost distrus sistematic. Aici a fost construită o biserică, o alta a fost începută, dar părăsită, câinii fără stăpân sunt stăpâni în zonă, fântâna arteziană este abandonată. Pentru că o imagine face cât o mie de cuvinte, vă invităm să vedeți cum arată parcul, în imaginile surprinse astăzi de noi.

Prima imagine care surprinde este cea a Casei de Cultură, care a ajuns gazda unui club de maneliști, dar acesta este un subiect pe care îl vom trata separat.

Cea mai tulburătoare imagine din parc nu este însă, din păcate, aceea a unei case de cultură transformată în club de manele, ci a unui simbol al istoriei României degradat și ignorat de autorități. Este vorba despre monumentul eroilor din războiul de independență din Constanța, amplasat pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor. Grupul statuar a fost realizat în anul 1985 de către sculptorul Marius Butunoiu. Este din bronz și reprezintă un dorobanț la atac și un ofițer cu drapelul într-o mână și cu sabia în cealaltă mână, îndemnând soldatul la luptă. Pe partea superioară a soclului, de formă paralelipipedică, sunt gravate numele localităților: Plevna, Grivița, Rahova și Smârdan. În spatele grupului statuar se înalță o coloană placată cu marmură albă. Din păcate, așa cum se vede în imaginile de mai jos, literele lipsesc și nimeni nu s-a îngrijit să repare acest monument și să cinstească pe cei care au murit pentru ca România să existe.


 

Avem însă în parc alte simboluri, moderne. Artiști contemporani au găsit că cel mai bun mod de exprimare este să măzgălească cu graffiti blocurile. Unele dintre expresii nu pot fi reproduse aici. Nimeni nu s-a gândit că în zonă vin și copii, care poate nu trebuie să învețe de la vârste fragede semnificație cuvântului ”m...e”.


Și pentru că în Constanța trăim ca într-o pădure tropicală, înconjurați de spații verzi, autoritățile și-au spus că poate e bine să mai reducă din ele. Așa că în parcul acesta s-a dat autorizație de construcție pentru două biserici. Una (Catedrala Eroilor ”Sfanta Treime”) este în stadiu de construcție de ani de zile, o groapă hidoasă în mijlocul parcului, îngrădită cu un gard improvizat din lemne. Nu mai sunt bani pentru ridicare ei și nu se știe când se vor strânge. Încercați să vă construiți o casă și să nu respectați termenul din autorizație, să vedeți ce se întâmplă. În cazul acesta, nu se întâmplă nimic.

Cum spuneam, sunt două biersiri, nu una singură. A doua este de fapt paraclisul primeia. Aici se oficiază slujbe. Azi dimineață lumea lua agheasmă din butoaie mari, amplasate la intrare, și aprindea lumânări pentru vii și pentru morți.

Câinii fără stăpân sunt o prezență constantă în parc și un pericol pentru copiii, părinții și bunicii care îndrăznesc să se plimbe prin el.

Și pentru că sunt câini, sunt și urme ale trecerii lor pe aici. În imaginea de mai jos aveți astfel de urme, pe care trebuie cu siguranță să le ocoliți. Orice plimbare pe alei este o cursă cu obstacole... fecale.


Dacă nu călcați în rahat de câine, aveți grijă să nu vă umpleți de noroi. Unele locuri arată ca în plin câmp, nu ca într-un parc.

Să nu credeți însă că primăria nu s-a gândit și la copii. Ba da. A amenajat pentru ei nu unul, ci două locuri de joacă în parc. Problema însă este că multe dintre jocurile amplasate sunt nefuncționale sau de-a dreptul periculoase. Vedeți în imaginile de mai jos un fel de carusel ruginit și rupt, dar și un leagăn care numai sigur nu pare.

Locurile de joacă nu sunt singurele distruse. Dacă vrei să păsTrezi curățenia și să arunci mizeria la gunoi vei observa că există coșuri de gunoi, dar că majoritatea sunt vandalizate. De altfel, în parc nu întâlnești decât un gardian, dar și acela stă într-o gheretă lângă biserică, fără să știe ce se întâmplă afară. Sau poate preferați o benă...

Ceea ce ar fi trebuit să fie o fântână arteziană a ajuns un loc părăsit și murdar.

Părăsit este și ”Magazinul pensionarului”. Vă mai aduceți aminte? Au fost inaugurate cu mare pompă în campania electorală, de către o administrație care vroia binele celor de vârsta a treia. Acum are lacătul pe ușă, iar proprietarul caută noi chiriași.

Pentru ca tabloul să fie complet, nu puteau lipsi două amănunte: haine și lenjerie puse la uscat pe balcoane, cu vedere la bulevard, să știe toată lumea ce chiolți poartă proprietarii, și tonete de înghețată uitate acolo, cu gândul că va veni odată vara.

Așa a ajuns una dintre cele mai frumoase zone din Constanța. Din păcate, ea nu va mai reveni niciodată la ceea ce a fost.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Comentarii

costas
25-04-2014
Toate parcurile din Constanta au fost distruse de prea marele Mazare impreuna cu Teodosie prea cinstitul popa...Chiar nu pot fi opriti acesti oameni?..pe cine au intrebat ei daca este normal sa se faca biserici in toate parcurile???Astia taie si spinzura fara sa tina cont de nimeni si de nimic,au schimonosit orasul,mergeti la Sibiu,Cluj,sa vedeti proba de orase!!!Sper sa apuc ziua in care sa-i vad "la brutarie" pe toti acesti impostori

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii
OMD MAMAIA
Labirint Residence Euro Vial Residence
IMPExpert Birotică și Papetărie

Editorial

Ciolacu, de la covrigii cu mac, la lupta antidrog
scris de Sorin Ovidiu Balan
Aşa cum îi stă bine unui candidat la prezidenţiale, în afară de a colinda prin pieţe şi a constata, ca un expert ce este, calitatea(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii

UNPR-RSE