Șoc la pompă: litrul de benzină a depășit bariera de 7 lei(2487)
Preţul unui litru de benzină a depășit 7 lei. Stațiile Lukoil din Constanța afișau, ieri, un preț de 7,01 lei pentru un litru de benzină cu cifra octanică 98. Astăzi, prețul a mai crescut puțin, până la 7,02 lei. Majorarea vine după ce, timp de mai multe săptămânii, prețul a fost ținut foarte aproape de această limită psihologică. Noul preț a venit ca un șoc pentru șoferi. ”Nu alimentez cu benzină de 98, dar 7 lei mi se pare foarte, foarte mult la salariile noastre. În curând o să ajungă și motorina la prețul ăsta”, a declarat un șofer nemulțumit.
Depășirea acestui prag psihologic nu îi mai miră însă pe specialiști. Într-un clasament Pain at the Pump (Durere la pompe), realizat de Bloom¬berg la începutul lunii și citat de Ziarul Financiar, România este ţara în care s-a înre¬gis¬trat cea mai mare creştere a pre¬ţu¬lui pe litrul de benzină, de peste 16%, doar Danemarca apropiindu-se de această „performanţă“.
Topul a luat în calcul preţul pe litrul de benzină din 61 de state, din Norvegia până în Venezuela, din perioada 31 martie-29 aprilie, ediţia anterioară a topului, faţă de care au fost calculate creş¬terile, fiind realizată în funcţie de pre¬ţurile din al treilea trimestru din 2013. „Preţul benzinei în România a crescut cu 16%, cel mai mare ritm înre¬gistrat de vreunul dintre cele 61 de state din clasament“, se arată în studiul publicat de Bloom¬berg la începutul acestei luni. Astfel, România ajun¬ge pe pozţia 24 din cele 61 de state analizate, cu un preţ pe litru de 1,95 dolari. În vechea edi¬ţie, Româ¬nia figura pe locul 33, cu un preţ pe litrul de benzină de 1,68 dolari. Bloom¬berg¬ nu precizează exact ziua în care a colectat aceste pre¬ţuri şi nici dacă acestea reprezintă o medie pentru întreaga perioadă.
Cu acest preţ, 1,95 de dolari pe litru (circa 6,3 lei), benzina costă în România de două ori mai mult decât în SUA, de patru ori mai mult decât în Emiratele Arabe Unite şi de 195 de ori mai mult decât în Vene¬zuela unde accesul la carburant ieftin este un drept prin naştere.
Prețul combustibilului a crescut puternic după ce Guvernul Ponta a decis să introducă o acciză de 7 eurocenți pe litrul, pentru a finanța construcția de autostrăzi, motivând că România are cel mai mic preț la benzină din toate țările Uniunii Europene și ocupa locul 23 la motorină. Prețul a crescut cu 7% și la 1 ianuarie, prin schimbarea metodei de raportare a indexării accizelor la cursul de schimb al Băncii Centrale Europene, înlocuindu-l cu cel din septembrie 2013. ”Benzina în România, ca preţ, este cea mai ieftină din toată Uniunea Europeană şi oricum nu afectează creşterea cu 7 cenţi economia în ansamblu”, spunea premierul Victor Ponta în decembrie anul trecut. Între timp acciza a crescut și pentru motorină, dar transporatorii au posibilitate să deducă o parte din această majorare. Din păcate, calculele guvernului nu s-au potrivit cu cele ale transportatorilor, care au început să alimenteze în afara țării. Astfel, potrivit Institutului Național de Statistică, în luna aprilie 2014 consumul de carburant a scăzut cu 18,7% față de martie 2014.
În prezent, acciza reprezintă 30% din prețul final la benzină și 26% la motorină.