Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
dosarele timpul
ANALIZĂ. România trăiește din datorii, Guvernul se laudă cu asta

ANALIZĂ. România trăiește din datorii, Guvernul se laudă cu asta(1851)

România are nevoie de împrumuturi pentru a putea funcționa, iar guvernanții se împrumută cu frenezie.

Astăzi, Guvernul a anunțat că statul a emis obligațiuni cu maturitatea de 10 ani în valoare de 1,5 miliarde euro.

Ceea ce este, în esență, o veste proastă, care denotă performanța economică mediocră a României, a fost tranformat într-un succes de Guvern, care anunță că
nivelul randamentului obţinut a fost cu 0,72% sub nivelul de 3,701% p.a. obţinut la ultima emisiune similara în euro, de 10 ani lansată în luna aprilie a acestui an.


Ce nu uită să spună Guvernul că această sumă nu acoperă decât PARȚIAL nevoile de finanțare pe anul viitor. ”Prin această tranzacţie, România prefinanţează parţial necesităţile de finanţare externe aferente anului 2015, consolidând nivelul rezervei financiare în valută”, scrie negru pe alb în comunicatul oficial.

Ce uită să spună Guvernul este că în multe țări ale lumii, țări puternice din punct de vedere economic, băncile nu au ce să facă cu banii. S-a ajuns la dobânzi negative, adică trebuie să plătești ca să ții banii în bancă. În aceste condiții, dobânda de 3% plătită de Guvern nu mai pare o veste extraordinară.


În ceea ce priveşte alocarea obligaţiunilor, acestea au mers către investitori diferiţi din Germania /Austria (23%), UK (18%), Europa Centrală şi de Est (12%), Italia (10%), România (10%), SUA nerezidenti (9%), restul Europei (9%), Benelux (5%) şi Asia si Orientul Mijlociu (4%).
Referitor la distribuţia obligaţiunilor pe categorii de investitori, administratorii de fonduri au adjudecat 62%, restul alocării mergând către fonduri de asigurări/pensii (21%), bănci (13%) şi Bănci centrale si alte tipuri de investitori (4%).

 Foto: mises.org

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

Justiția a murit când a amuțit legea și a domnit tagma
scris de Pompiliu Comşa
Puteau fi profesioniști. Au ales să nu fie. Puteau să fie normali. Au ales să fie speciali. Puteau să țină cu țara asta. Au ales b(...)
citeste mai mult

Cele mai recente comentarii