
Păcatele lui Gigi Chiru – viziunea DNA(2365)
De la ”Nu m-aș fi așteptat la asta” la ”V-am spus eu” și ”Păcat de el” – acestea sunt câteva dintre reacțiile constănțenilor după ce au aflat că senatorul Christian Gigi Chiru este urmărit penal de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție.
Gigi Chiru a apărut pe scena politică de relativ mare importanță de mai bine de zece ani. În anul 2004 a fost ales în funcția de consilier local PDL în Eforie, oraș unde a încercat să fie și primar. A pierdut, în 2008, în fața PSD-istului Ovidiu Brăiloiu. În ciuda eșecului, Chiru nu a dat înapoi, dimpotrivă. În anul 2008 și-a schimbat domiciliul din buletin în Constanța și a încercat să-l bată pe Radu Mazăre în cursa pentru primărie. A pierdut din nou.
Câștigă însă o bătălie politică importantă în interiorul partidului, în martie 2011, când câștigă alegerile pentru președinția PDL Constanța, când a concurat împotriva președintelul în funcție și mult mai titratului politic Mircea Banias, dar și a lui Paul Brânză, văzut ca favorit, din perspectiva apropierii dintre acesta și președintele Traian Băsescu. Banias iese din primul tur, iar Chiru îl surclasează pe Brânză în al doilea, scor 421 la 247, sun privirea plină de stupefacție a acestuia din urmă, dar și a ”buldogului” Blaga, pe atunci secretar general al partidului. Au existat acuzații că nu ar fi fost chiar cele mai corecte alegeri organizate vreodată, dar nimeni nu a depus acuzații oficiale.
Între timp, Chiru s-a ales și cu o funcție importantă într-una dintre deconcentrate: în perioada 2010 - 2011, Gigi Chiru a condus Inspectoratul Judeţean în Construcţii Constanţa, iar între 2009 şi 2010 a fost director coordonator în Inspectoratul Teritorial în Construcţii Sud-Est.. Din această poziție i se trage și necazul cu DNA. A obținut această funcția la 3 ani de la terminarea Facultății de Drept și Administrație Publică din cadrul Universității Spiru Haret (absolvită la 40 de ani).
Potrivit procurorilor DNA, în această perioadă, mai exact la data de 19 august 2010, Gigi Chiru a pretins de la un martor denunţător şi de la un om de afaceri, suma de 1.500 000 euro, în forma disimulată a unui contract de împrumut fictiv, în vederea îndeplinirii, neîndeplinirii, urgentării ori întârzierii îndeplinirii unui act ce intra în atribuţiile sale de inspector şef al Inspectoratului Regional în Construcţii Sud - Est, într-o manieră favorabilă grupului de firme: SC Eolica Dobrogea SRL România, Eolica Dobrogea AG, Eolica Dobrogea X GMBH. "Concret, în schimbul acestei sume de bani, suspectul a promis ca, de la nivelul funcţiei de inspector şef al Inspectoratului Teritorial în Construcţii Sud-Est Constanţa, să sprijine interesele patrimoniale ale acestei persoane juridice în proiectele aflate în derulare privind construcţia de parcuri eoliene în Dobrogea. Totodată, pretinderea a fost făcută şi în vederea asigurării protecţiei juridice a grupului de firme respectiv în litigiile existente cu concurentul, grupul Cez România", arată DNA în ordonanţa de efectuare a urmăririi penale.
În acest context, la data de 23 septembrie 2011, Chiru a primit de omul de afaceri suma de 300.000 euro şi a acceptat reînnoirea promisiunii de a primi de la aceeaşi persoană suma de 1.200.000 euro, în aceleaşi scopuri menţionate anterior şi sub forma disimulată a cesiunii către aceeaşi persoană a dreptului de creanţă al "creditorului" Gigi Chiru, izvorât din contractul de împrumut, încheiat la data de 19 august 2010. Obligaţiile izvorâte din acest contract fictiv au fost garantate prin instituirea în favoarea "creditorului" a unui drept de gaj asupra a 5% din părţile sociale ale SC Eolica Dobrogea SRL România.
Astfel, cunoscând că sumele de 1.200.000 euro, respectiv de 300.000 euro provin din comiterea infracţiunilor de dare şi luare de mită, la datele de 19 august 2010 şi 23 septembrie 2011, Chiru a disimulat adevărata natură a dispoziţiei şi circulaţiei banilor, în contracte de împrumut, respectiv de cesiune de creanţă.
În calitate de senator în Parlamentul României, în datele de 19.12.2012, 11.06.2013 şi 12.06.2014, Chiru a făcut declaraţii false privind creanţele deţinute, în sensul omisiunii menţiunilor privind cele două acte oneroase, respectiv contractul de împrumut şi contractul de cesiune de creanţă.
În acst dosar, în care fac cercetări pentru fapte de corupţie care ar fi fost comise în perioada 2010-2014, procurorii DNA au făcut joi 22 de percheziţii în Bucureşti şi Constanţa, la sediile unor firme şi la locuinţele unor persoane.
Gigi Christian Chiru este la primul mandat de parlamentar, ajungând senator din partea PDL prin redistribuire, în colegiul uninominal 4 Constanţa.
Scandalurile din Cogealac au ținut capul de afiș al presei în acei ani. În iulei 2010, primarul localităţii Cogealac, Cati Hristu, a instigat şi plătit localnicii să forţeze firma CEZ să renunţe la intenţia de a ridica un parc eolian energetic în zonă, în condiţiile în care edilul şi consiliul local agreau o altă firmă pentru acest obiectiv, precizează procurorii constănţeni care anchetează incidentul. Firma aceasta era chiar Eolica. Potrivit anchetatorilor, la iniţiativa primarului Hristu Cati, începând cu săptămâna 19-25 iulie, în comuna Cogealac s-ar fi organizat un grup infracţional al cărui scop era ca "prin folosirea acţiunilor violente şi în forţă (. ..) să îi determine pe angajaţii firmei CEZ România SRL şi partenerii acesteia să înceteze lucrul la instalarea unui parc eolian energetic pe raza comunei Cogealac, astfel încât o altă firmă, SC Eolica Dobrogea Five SRL Constanţa, agreată de Consiliul local şi primar, să instaleze parcul eolian energetic". În vederea realizării scopului asocierii, la iniţiativa primarului, viceprimarului şi a apropiaţilor sau rudelor acestora, în dimineaţa de 26 iulie, în faţa Primăriei Cogealac, a fost organizat un aşa-zis miting de protest, fără autorizarea sau înştiinţarea organelor de poliţie, la care au participat peste o sută de persoane. "Din probele administrate până acest moment procesual, au rezultat indicii că primarul a cooptat persoane şi din alte localităţi, cărora le-a oferit diferite sume de bani pentru a-l sprijini în demersul său ilicit de evacuare a firmei CEZ de la punctele de lucru de pe raza comunei Cogealac", precizează Ministerul Public. În faţa mulţimii adunate, primarul a informat în mod tendenţios opinia publică despre împrejurarea că firma CEZ nu are autorizaţie de construcţie legală, întrucât în opinia sa autorizaţia emisă de Consiliul Judeţean Constanţa, în temeiul dispoziţiilor Legii 50/1991, ar fi ilegală, deoarece nu a avut la bază şi avizul favorabil al primăriei sau Conciliului local Cogealac.
După ce a discutat cu cetăţenii, în prezenţa unor reporteri OTV chemaţi de primar, primarul le-a incitat pe persoanele din mulţime să meargă împreună pe câmp, la punctele de lucru ale firmei CEZ, aşa încât grupul de aproximativ o sută de persoane s-a deplasat cu peste 40 de autovehicule, printre care şi cele două microbuze ale primăriei şi un utilaj tip Caterpilar, la un punct de lucru situat la circa un kilometru de vatra satului. Acolo mulţimea condusă de viceprimar şi de ceilalţi învinuiţi i-au determinat prin forţă pe reprezentantul firmei partenere CEZ şi pe agenţii de pază care asigurau paza perimetrului îngrădit (pe un teren închiriat de firmă de la proprietar) să părăsească perimetrul, unele persoane smulgând ţăruşii şi gardul împrejmuitor. De la acest prim punct de lucru, mulţimea condusă de primar, viceprimar şi ceilalţi învinuiţi s-a deplasat la un al doilea punct de lucru, situat lângă DJ226A Cogealac - Râmnic, unde au pătruns cu forţa în perimetrul păzit de agenţii de pază ai SC Romnaţional SRL Constanţa, sprijiniţi şi de o echipă de intervenţie înarmată cu puşti cu bile de cauciuc. Întrucât mulţimea nu s-a supus solicitărilor celor şase poliţişti aflaţi la faţa locului de a nu recurge la violenţe, iar mai multe persoane mai multe persoane au smuls ţăruşii de susţinere ai gardului împrejmuitor şi au aruncat cu aceştia, precum şi cu pietre şi bolovani spre agenţii de pază, iar unul dintre localnici, PavelCopilescu, a intrat cu utilajul Caterpilar în perimetrul îngrădit, spre agenţii de pază, aceştia au efectuat cel puţin trei focuri de avertisment în plan vertical, doi dintre aceştia executând ulterior, focuri de armă cu bile cauciuc. Pentru aceste fapte, primarul Cati Hristu a fost condamnat la doi ani deînchisoare cu suspendare.
Chiru s-a implicat și el în conflict, în calitate de șef al ITC. Instituția a contestat autorizaţia de construire a parcului, eliberată de Consiliul Judeţean (CJ) Constanţa. "Oprim lucrările când constatăm că ele se execută în baza unei autorizaţii emise cu nerespectarea legislaţiei. Sunt neconformităţi extrem de multe, de natură să ne inducă faptul că autorizaţia a fost emisă cu nerespectarea legii", a declarat atunci ITC Constanţa pentru Evenimentul zilei. ITC a întocmit proces-verbal de contravenţie pe care l-a trimis emitentului autorizaţiei de construcţie, CJ Constanţa. Reprezentanţii CEZ susţin că "aceste neclarităţi trebuie lămurite cu autoritatea emitentă - CJ Constanţa". Ei punctează că, "atâta vreme cât acest act a fost eliberat de o autoritate a statului român, CEZ are încredere că acest act este valabil şi va acţiona în consecinţă".
Conform ultimei sale declaraţii de avere, din iunie, Gigi Chiru deţine un teren intravilan de 300 de metri pătraţi, cumpărat în anul 2003, şi un minihotel pe care l-a cumpărat în 2001, ambele aflate în staţiunea Eforie Sud. El nu are maşini pe persoană fizică, dar conduce acum un Porsche Cayenne. Deține mai multe bijuterii, tablouri şi alte obiecte de artă, în valoare totală 175.000 de lei. De asemenea, Gigi Chiru are aproape 35.000 de euro şi 2.000 de lei în patru conturi bancare. Senatorul constănţean mai deţine acţiuni la trei societăţi - SC Prim Intermod SRL, Univers Marin SRLşi MVL LTD, în valoare de 1,2 milioane de lei. De asemenea, el menţionează că ar fi împrumtat primele două firme cu aproape 465.000 de lei. În plus, Gigi Chiru îi datorează soţiei sale, Violeta Luminiţa Munteanu, 50.000 de euro. În ultimul an fiscal, Gigi Chiru a încasat 58.908 lei din indemnizaţia de parlamentar.
Gigi Chiru a declarat, la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, că nu ştie de ce a fost chemat de anchetatori, dar că a venit pentru a se lămuri despre ce caz este vorba. PDL a trimis astăzi un comunicat de presă, dar acesta avea ca subiect posibila fraudare a alegerilor de către PSD.