Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
dosarele timpul
O sinagogă fără acoperiș și 43 de evrei

O sinagogă fără acoperiș și 43 de evrei(2298)

Sunt 42 sau 43 cu toții, evreii din Constanța, și au o singură sinagogă. E impropiu spus însă ”sinagogă”. Este de fapt o clădire părăsită de aproape 10 ani, fără tavan, cuib pentru porumbei, dar cu pereți solizi, cu istorie de peste 100 de ani și cu steaua lui David care veghează încă și parcă așteaptă ca aici să aibă loc o nouă slujbă.

Au trecut, spuneam, aproape 10 ani de atunci. ”Era frumos”, își amintește ultima slujbă Sorin Lucian Ionescu (foto), președintele Comunității Evreilor din Constanța, omul care pare că și-a făcut un țel din a scoate sinagoga din moartea clinică în care se află.

Ce poate face însă el, alături de mica sa comunitate? Nici eu nu știe exact, acum. E prea devreme. Cert este că a început de câteva zile o expertiză tehnică în urma căreia se va ști care sunt pașii de urmat. ”Vom ști exact ce avem de făcut: dacă trebuie demolat total sau parțial, dacă trebuie consolidată fundația. Nu știu. Pe baza acestei expertize se obțin documentele de cadastru, intabulare, dar şi certificatul de urbanism şi autorizaţia de construcţie de la Primăria Constanţa pentru a putea demara lucrările de consolidare”, a spus Sorin Lucian Ionescu. Este optimist: zidurile par solide, iar la prima vedere evaluatorii i-au spus că se pare că nu va fi cazul să o demoleze. Sunt voci că ar exista un interes imobiliar pentru ca acest lucru să se întâmple. Clădirea se află pe strada C.A. Rosetti, în zona peninsulară a Constanței, iar terenul aferent ar aduce bani frumoși din vânzare. Nu se pune problema, asigură S.L. Ionescu.

Peste câteva zile se va cunoaște poziția experților. Abia atunci urmează partea grea, dacă aceștia ajung la concluzia că poate fi reabilitată. Cei 43 de evrei din Constanța nu au, evident, banii necesari. Ar fi soluții. Ar putea interveni Guvernul, așa cum a făcut-o la Tulcea, unde a reabilitat sinagoga. În lume există și un organism, Joint Distribution Committee, care acordă finanțări pentru diverse proiecte sociale sau umanitare. Președintele comunității a bătut și va bate la multe uși. A vorbit și cu primarul Radu Mazăre, și chiar cu IPS Teodosie. Expertiza va spune și care este suma necesară reabilitării și discuțiile adevărate vor începe de-abia de atunci.

Întrebarea pe care mulți sunt sigur că și-o adresează este dacă merită? Dacă merită investit într-o sinagogă pentru 43 de evrei. Fără doar și poate, spunem noi. În Milano sunt 18 sinagogi și 2.000 de evrei. Dar este important nu numai pentru (puținii) evrei, nu numai pentru cei dintre ei care au spraviețuit holocaustului, ci și pentru noi, ceilalți, pentru tot ceea ce înseamnă Dobrogea. Merită, pentru că în câteva sute de metri pătrați, în Peninsulă, avem o catedrală ortodoxă, o moschee și o sinagogă. Merită pentru că poate deveni un punct pe harta turistică a orașului. Probabil că slujbe nu se vor mai ține aici, este nevoie de minimum 10 bărbați, dar turiști cu siguranță vor veni.

Constanța a mai avut o sinagogă, pe care războiul și comunismul nu au iertat-o. Evreii de aici nu mai au acum decât această sinagogă fără acoperiș și cimitirul.
 

OMD MAMAIA CONSTANTA

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

Vergile, nu te dai și tu în roată?
scris de Radu Vladimirescu
De 1 decembrie, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, din vila sa de la Eforie, le-a făcut constănțenilor două cadouri pe c(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii