
În București, ridicarea mașinilor parcate neregulamentar a fost declarată ilegală. Pe când și în Constanța? Protest pe Facebook(2692)
Autorităţile din sectorul 6 din București nu mai au voie să ridice maşinile parcate neregulamentar, legislaţia emisă în acest sens fiind anulată, a decis Tribunalul Bucureşti. Aceasta este prima hotărâre de acest fel şi are efect general, nu doar între părţile litigante, se menţionează într-un comunicat al avocaţilor de la Piperea şi Asociaţii (cei care i-au reprezentat pe reclamanţi), preluat de avocatnet.ro. Astfel, niciun vehicul parcat neregulamentar în sectorul 6 nu va mai putea fi ridicat în baza procedurii anulate de instanţă, potrivit casei de avocatură. Astfel, Tribunalul Bucureşti a admis cererea a doi reclamanţi, formulată împotriva Direcţiei Generale de Poliţie Locală Sector 6 Bucureşti şi Consiliului Local al Sectorului 6 Bucureşti. Instanţa a dispus „anularea Hotărârii Consiliului Local al Sectorului 6 nr. 4/2010, în ceea ce priveşte Anexa 2 la aceasta, reprezentând Regulamentul privind procedura de ridicare, transport, depozitare în spaţii amenajate şi eliberarea vehiculelor staţionate neregulamentar pe domeniul public al Sectorului 6 al Municipiului Bucureşti”. De asemenea, instanţa a anulat dispoziţia de ridicare seria PL nr. 022142/04.10.2012, emisă de DGPLS 6 Bucureşti şi a obligat direcţia de poliţie a sectorului 6 să restituie reclamanţilor suma de 677,32 lei. Decizia Tribunalului Bucureşti poate fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare.
Pe când și în Constanța?
Întrebarea care se ridică după ce citim știrea de mai sus este ”pe când și în Constanța?”. Aici, serviciul de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar este atribuit de către primăriei unei societăți comerciale, SC Litoral Connect. Ziarul Timpul a relatat pe larg eforturile Asociației Constanța Ia Atitudine (ACIA) de a face lumină în acest caz. ACIA a aflat că acest contrat nu a fost atribuit în urma unei licitații, ci prin atribuire directă, și a mai descoperit că NICIUN LEU din suma percepută de SC Litoral Connect nu ajunge în bugetul local. Toți banii încasați sunt păstrați de către societaatea privată. Cum cele două cazuri sunt similare, putem presupune că o eventuală acțiune în instanță împotriva hotărârii de Consiliu Local Municipal care a aprobat ridicarea mașinilor va avea câștig de cauză și în Constanța.
Protest pe Facebook
ACIA a creat recent o pagină pe Facebook, intitulată ”Jos hingherii de mașini”. ”Constanța nu are locuri de parcare suficiente, dar are ”hingheri” de mașini. De multe ori, autovehiculele sunt ridicate abuziv, iar amenda pe care șoferii trebuie să o plătească aproape cât salariul minim pe economie. Toți banii se duc la firma comercială care ridică mașinile, niciun leu nu ajunge la primărie. ACIA a înființat această pagină pentru a lupta împotriva acestor abuzuri. Dacă vi s-a ridicat mașina, dacă aveți povești sau fotografii despre acest subiect, le puteți posta aici. În curând, când vom fi mai mulți, vom putea lupta și câștiga în instanța împotriva acestei mafii”, spun reprezentanții asociației. ”Primăria spune că banii nu ajung la ea, însă bani pentru care alegorice a avut astă vară. Așa se face că, în loc să investească în construcția de locuri de parcare supraetajate, de întocmirea unui proiect care să prevadă construcția de noi locuințe în afara orașului și să folosească spațiul liber pus la dispoziție de teritoriul orașului cu chibzuință pentru numărul tot mai mare de mașini care este în creștere în fiecare an, e mai bine să cheltuiască bani pentru prostituție, bani din buzunarul cetățenilor atenție și apoi să înființeze tot felul de societăți comerciale care să penalizeze pe om și să-i ia cât mai mulți bani. Păi cetățeanul cu ce e vinovat că a reușit și el să-și cumpere cu chiu cu vai o mașină personală pentru a se deplasa, are el vreo vină că tu ca primar, știind de faptul că oamenii sunt din ce în ce mai individualiști și faci întocmai ca să nu construiești noi locuri de parcare, ba mai rău să le strici cumva chiar și pe acelea care mai existau)”, spune un constănțean. Altul, concis, întreabă simplu: ”Cum impiedicam hotii astia?”