Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
dosarele timpul
Spitalul din Eforie, o rană încă deschisă

Spitalul din Eforie, o rană încă deschisă(5489)

Au trecut aproape doi ani de la promisiunile Consiliului Județean Constanța care spunea că Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală (SOTRM) Eforie Sud va fi reabilitat. În tot acest timp, ce s-a întâmplat de fapt a fost numai să se închidă secția unde se opera și să fie concediați medicii. ”Se află în implementare un proiect finanţat cu fonduri europene de reabilitare şi dotare a ambulatoriului unităţii sanitare”, spunea președintele CJC, Nicușor Constantinescu, acum doi ani. Despre aceste proiecte care ar fi transformat spitalul într-o secție unde se recuperează sportivi, de exemplu, nu a mai suflat nimeni niciun cuvânt.

În acest moment, în SOTRM funcționează parterul clădirii vechi, unde actuala conducere (SOTRM este acum secție exterioară a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța) a amenajat o secție de recuperare. Etajul a fost închis și se degradează pe zi ce trece, pentru că acoperișul este deteriorat. Nici la parter nu s-a investit mare lucru. Pacienții folsesc mobilierul vechi. Clădirea avea, din fericire, termopane înainte de de preluare. Singurul lucru care s-ar fi făcut în acest răstimp este instalarea unei centrale pe peleți, dar și aceasta funcționează neregulat, dovadă că pacienții declară că stau în frig. Câțiva medici fizioterapiști, angajați între timp, se străduiesc să facă un act medical cât mai eficient în aceste condiții.

Proces pe rol

Acestea nu sunt singurele probleme de la SOTRM. Foștii angajați continuă procesele în instanță pentru modul în care s-au făcut disponibilizările. Este cazul doctorului Elena Magdalena Lupu, fiica celebrului doctor Lupu, care a activat o viață la spitalul din Eforie. ”I-am dat în judecată și am cerut salariul pe cinci an și post, conform prevederilor Contractului Colectiv de Muncă”, spune aceasta. Nu toți medicii au apelat la această soluție. Cei mai mulți au acceptat compensațiile oferite după ce au fost dați afară. ”Sunt singura care mă aflu încă în litigiu cu Spitalul Judeţean Constanţa, întrucât nu am fost de acord cu "pomana" oferită la şedinţa de mediere juridică”, explică doctorul Elena Lupu.

”A fost devalizat”

Aceasta a precizat că în lunile noiembrie, decembrie 2013 şi ianuarie 2014 a fost personal în audienţă de două ori la Ministerul Sănătăţii cu memorii semnate de toţi colegii săi medici. A”m depus deasemenea memorii şi la Ministerul Muncii, la Guvern şi la Preşedinţia României expunând pe larg situaţia creată, precum şi faptul că , din tot personalul, singurii disponibilizaţi au fost cei 6 medici ortopezi, întrucât "nu se găseau posturi corespunzătoare competenţelor acestora în Spitalul Județean Constanța", deoarece toate locurile fuseseră ocupate cu medici aduşi din Bucureşti, împreună cu şeful de secţie, Dr. Şerban Alexandru actualmente cercetat penal într-un dosar DNA împreună cu primarul Mazăre (asta am aflat de la B1 TV). Nimeni nu a avut nici un cuvânt de spus despre cele întâmplate (concedierea noastră). În cele din urmă, în luna martie, probabil în urma memoriului depus la Preşedinţie s-a făcut o comisie care a constatat că nu mai era nimic de recuperat din el, căci deja tot ce se putea da la fier vechi se vânduse, iar blocul operator (care a funcţionat fără interupere aproape 60 de ani ) a fost literalmente vandalizat, tot ceea ce putea fi folosit fiind transferat prin alte spitale. Nu totul era vechi, aşa cum s-ar crede, ci era şi aparatură relativ nouă şi în bună stare de funcţionare (staţia centrală de sterilizare, care bună oară a fost transferată în Spitalul Mangalia ) pentru care existau de asemenea acte în regulă de verificare tehnică la zi. Totul a fost făcut într-un act de vandalism faţă de profesia pe care o reprezentăm, astfel încât să fim desfiinţaţi ca şi concurenţă pe piaţa serviciilor medicale de chirurgie ortopedică pe care spitalul o reprezenta la nivel loco-regional şi naţional. Aici se puneau câteva sute de proteze de șold şi de genunchi pe an în condiţii de "chirurgie de război", spitalul fiind în mod constant subfinanţat în ultimii 10 ani, dar cu o rată de 10 ori mai mică a infecţiilor nozocomiale decât în orice publicaţie de specialitate”, spune doctorul, într-un semnal de alarmă adresat Ziarului Timpul.

Fără datorii

Aceasta spune că ceea ce este cu adevărat halucinant şi neverificat de nimeni la momentul închiderii este că SPITALUL NU AVEA DATORII, sumele restante la utilităţi fiind de-a dreptul derizorii (ceva în jurul a câteva zeci de mii de euro), angajaţii hotărând în iernile anterioare să-şi ia prin rotaţie câteva zile de concediu fără plată astfel încât să poată fi achitat combustibilul necesar încălzirii. Potrivit datelor prezentate de fostul director în presă, aceste datorii ar fi fost de circa 3 miliarde lei vechi, adică puțin peste 60.000 de euro.

Promisiuni neonorate

„Spitalul de Ortopedie din Eforie Sud va deveni o parte a Spitalului Judeţean. Acest lucru se face pentru a eficientiza activitatea unităţii sanitare. Se urmăreşte crearea unei zone de reabilitare a pacienţilor, in¬clusiv a sportivilor. La ora actuală, în România nu există nici o bază de refacere a spor¬tivilor de performanţă. Dat fiind că Spitalul Judeţean Constanţa este de categoria I, unitatea sanitară din Eforie Sud va avea mai multe beneficii, cum ar fi accesarea fondurilor europene şi o finanţare mai mare”, spunea acu doi ani managerul Spitalului Județean Constanța, Dănuț Căpăţână. Aceste promisiuni sunt, cel puțin deocamdată, neonorate.

Fără întrerupere

SOTRM a funcționat FĂRĂ ÎNTRERUPERE de la înființare până în decembrie 2013, chiar și în timpul războiului, când personalul medical a fost refugiat de război, împreună cu bolnavii şi fostul director, Dr. V. Climescu. Toţi medicii care au lucrat acolo au avut cariere de o viaţă, unele depăşind 40 ani de activitate şi mulţi dintre ei locuind în spital, că şi ceilalţi angajaţi.

Cum au început problemele

Spitalul din Eforie a început să să se confrunte cu probleme financiare din anul 2009. În luna august 2010 managementul S.O.T.R.M Eforie Sud este preluat de Consiliul Judeţean Constanţa fără a se primi din partea Ministerului Sănătaţii fonduri în acest sens. Viorel Pascaru, managerul S.O.T.R.M Eforie Sud, reclama în iulie 2012 că unitatea trecea printr-o situaţie delicată datorată în principal sistemului de finanţare existent la nivel naţional dar şi din cauza vechimii clădirilor. Oată cu modificările legislative prevăzute în contractul privind acordarea asistentei medicale pe anul 2012 şi cu declasificarea spitalului la gradul V finanţarea a scăzut drastic: de la un buget de circa 8 milioane de lei în 2008 la unul de 5,2 milioane de lei în 2012. „Având în vedere faptul că în ultimii ani Consiliul Judeţean Constanţa s-a axat pe modernizarea la cele mai inalte standarde europene a secţiilor din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa prin investiţii masive, S.O.T.R.M Eforie Sud a continuat să-şi desfăşoare activitatea fără a beneficia de modernizarea clădirilor şi achiziţia de echipamente moderne necesare desfăşurării actului medical în cele mai bune condiţii. În cursul anului 2012 Consiliul Judeţean Constanţa a întreprins mai multe demersuri sesizând prin mai multe adrese autorităţile centrale, în încercarea de a atrage fonduri pentru aducerea S.O.T.R.M Eforie Sud la standarde medicale de cel mai înalt nivel. În final soluţia considerată cea mai realistă a fost reorganizarea şi modernizarea instituţiei prin transformarea în secţie exterioară a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa”, a precizat la momentul preluării CJC, printr-un comunicat de presă.

Ce se va întâmpla

Doctorul Elena Magdalena Lupu spune că nu se va opri aici. Va trimite un nou memoriu despre soarta spitalului, de data aceasta la noul președinte al României, Klaus Iohannis. Continuă și lupta în instanță.

Ar putea reveni familiei regale

Important este că, potrivit unor documente, tot terenul va reveni familiei regale, dacă aici nu va maiexista un stabiliment de sănătate. Vorbim despre circa 11 hectare pe malul mării, care ar valora peste 10 milioane de euro, dacă ar fi valorificate. Spitalul a fost construit pe un teren donat de Principesa Maria.
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Comentarii

silviu
06-12-2014
Firește felicitări pentru insistenta de.Lupu,dar orice demers in anul 2013 a fost sortit eșecului,indiferent de nivelul la care s_a făcut,cărțile erau jucate,fiecare aștepta sa_si ia caimacul,ziarul a arătat foarte documentat cine erau cei implicați la cîștig(nume mari de afaceriști si așa-zise personalitati politice)
dar jocurile au fost stricate de boala lui micușor si probabil mai nou de alegerea actualului presedinte.Ii doresc mult succes de.Lupu dar spitalul nu va mai fi niciodată ceea ce a fost
Johanis
05-12-2014
Hotia din republica mazare-constantinescu (nu merita majuscule).Pacat ca s-au lasat umiliti medicii care au lasat-o sa lupte singura dna doctor Elena Magdalena Lupu care merita tot respectul. Mult succces dna doctor !
victor
05-12-2014
STIMATA DOAMNA LUPU SUNTETI UN OM ADEVARAT, VA MULTUMESC IN NUMELE FAMILIEI MELE

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii
OMD MAMAIA
Labirint Residence Euro Vial Residence
IMPExpert Birotică și Papetărie

Editorial

Din turul pantalonilor și animatoarele de televiziune
scris de Mircea Lungu
Publicul a strigat, a aplaudat, a ștampilat, iar o femeie a fost auzită țipând: ,,Au fou, au fou!” (Nebunul! Nebunul!) Era premiera l(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii

UNPR-RSE