Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
dosarele timpul
Omul care l-a adus pe Mazăre în PSD se retrage din partid. Cine urmează?

Omul care l-a adus pe Mazăre în PSD se retrage din partid. Cine urmează?(2420)

Unul dintre cei mai importanți oameni din PSD (dacă nu în prezent, cel puțin în anii din urmă) și-a anunțat astăzi retragerea. Este vorba despre Miron Mitrea, persoană importantă și pentru PSD Constanța.

Mitrea le-a spus astăzi social-democraţilor reuniţi în Comitetul Executiv Național că va renunţa la toate funcţiile politice, inclusiv la cea de vicepreşedinte al Camerei, şi că este ultima dată când ia cuvântul în acest for statutar, potrivit unor surse participante la discuţii, citate de Mediafax. Sursele citate au arătat că Mitrea va demisiona din PSD după ce va vota, în calitate de deputat, Guvernul Ponta 4 şi bugetul. Aceleași surse spun că Mitrea se retrage din funcţiile politice din cauza dosarului pe care îl are în instanţă şi pentru a da un exemplu celor care au probleme cu Justiţia, el arătând în CExN că nu vrea să afecteze imaginea PSD.

Miron Mitrea este, spuneam, un personaj important pentru PSD Constanța și pentru președintele acestuia, Radu Mazăre. De fapt, primarul Constanței a intrat în partid la îndemnul lui Mitrea. Se întâmpla în octombrie 2003. Mazăre, atunci independent, accepta să devină social-democrat ”la propunerea vicepreședintelui partidului de guvernământ, Miron Mitrea”, după cum nota atunci presa vremii. Mitrea era un personaj influent în partid, așa că propunerea sa a fost validată fără probleme de președintele de atunci al PSD, Adrian Năstase. Mitrea spunea atunci că Mazăre va conduce partidul interimar, până la alegeri, dar se declara convins că va fi ales președinte, lucru care, evident, s-a întâmplat.

”O dovadă de înșelepciune”

”Este o dovadă de înțelepciune din partea PSD să propună un independent în fruntea filialei județene Constanța a partidului, o persoană având alături o echipă de independenți care au avut rezultate pozitive în administrația locală”, spunea acum 12 ani și 2 luni Radu Mazăre.
PSD Constanța se debarasa de vechea conducere, asigurată de Petre Stancă. Acesta era secondat de Gheorghe Donţu, Liana Naum, Ştefan Giuglea și Dan Rahău. Era o perioadă când Partidul Democrat al lui Stelian Duțu tăia și spânzura în județ, iar Mitrea a mizat pe tânărul lup Radu Mazăre, care nu a ezitat să-și facă o campanie inedită pentru pimărie, ca independent. Față de rigidul Stancă, de exemplu, Mazăre se cățăra pe blocuri, pe care le vopsea, și promitea că va face la fel după ce va fi ales. Părea o campanie americană versus una sovietică, iar Mazăre a câștigat încrederea conducerii centrale a PSD. Practic, unii dintre foștii lideri consideră mișcarea lui Mitrea o decapitare fără scrupule a conducerii, dar politica este compusă și din astfel de gesturi.

Loialitate

Radu Mazăre are cu certitudine o calitate: nu-și lasă oamenii la greu și nu-și uită prietenii. În toți acești ani, Mazăre i-a fost aproape lui Mitrea (și reciproca este valabilă). PSD Constanța nu a ezitat să o pună pe listele sale pentru alegerile parlamentare pe soția acestuia, Manuela, care, iată, se află la al doilea mandat de deputat de Constanța. I-au oferit un colegiu bun, urban, unde a făcut pereche cu unul dintre cei mai votați PSD-iști, Alexandru Mazăre. Favorul a fost întors întodeauna. Mitrea nu s-a dezis niciodată de Radu Mazăre. ”Am avut şi am o relaţie cu mulţi lideri locali, inclusiv Oprişan - Mazăre, şi nu întotdeauna această realitate m-a ajutat în opinia publică, dar ea există şi nu am de gând să o neg sau să renunţ la ea", răspundea Miron Mitrea la o întrebare adresată de Ziua de Constanța.

Păcatele lui Mitrea

În urmă cu două luni, instanța supremă l-a condamnat pe Mitrea la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul de corupţie privind lucrările de construcţie făcute la locuinţa mamei sale, decizia nefiind definitivă. Judecătorii instanţei supreme au decis să îl condamne pe Miron Mitreala doi ani de închisoare pentru luare de mită, la care se adaugă interzicerea unor drepturi după executarea pedepsei, tot pe o durată de doi ani. Prin aceeaşi sentinţă s-a dispus confiscarea a 169.440 de lei de la Mitrea şi a fost menţinut sechestul asigurător pus de procurori. În acest dosar, Miron Mitea, ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei în perioada 2000 - 2004, în prezent deputat PSD, este acuzat că a luat mită 520.000 de lei, sub forma unor lucrări executate la casa mamei sale, pentru a o menţine pe Irina Jianu în funcţiile de inspector şef adjunct şi, ulterior, inspector şef al ISC.
Judecarea dosarului a început în 25 octombrie 2013, la instanţa supremă. Procurorii arătau, în rechizitoriul trimis instanţei, că lucrările de construcţii, amenajare şi dotare au fost executate de societăţile Conimpuls SA Bacău, Vertcon SA Bacău, Durimpuls SRL Bacău şi Regal Glass SRL Bacău la un imobil din Voluntari, judeţul Ilfov, proprietatea mamei lui Mitrea. "Foloasele necuvenite au fost pretinse şi primite în schimbul numirii şi menţinerii Irinei Paula Jianu în funcţia de inspector şef adjunct şi inspector şef al ISC. La momentul numirii în funcţia publică Irina Paula Jianu avea calitatea de vicepreşedinte, respectiv acţionar la societăţile comerciale menţionate", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Cine urmează?

Întrebarea care se naște este ”cine urmează”? PSD pare hotărât să facă ordine în partid și să elimine personajele care sau probleme cu justiția. Social democrații l-au exclus recent din partid pe președintele Consiliului Județean Buzău, Cristinel Bîgiu. ”Am propus și BPN a aprobat în unanimitate demararea procedurilor statutare de excludere din partid a domnului Bîgiu de la Buzău. Am anunțat foarte clar că, de acum încolo, toleranța noastră față de fapte de corupție trebuie să fie zero și atitudinea noastră să fie în acest sens. Și acest lucru prefigurează una dintre schimbările esențiale pe care PSD trebuie să le dezbată și din punctul meu de vedere să le adopte la congresul pe care îl vom avea în primăvara anului viitor", a precizat Victor Ponta. Acum, Mitrea anunță că pleacă (nu știm dacă forțat sau de bună voie). PSD mai are în partid persoane care au probleme cu legea (care beneficiază de prezumția de nevinovăție). Dacă despre Bîgiu s-a spus că a fost decapitat politic imediat, pentru că este un traseist (venea din PNL), plecarea lui Mitrea complică lucrurile și este un semnal că s-ar putea ca în viitor să asistăm și la alte demisii/plecări importante din PSD. Așadar, cine urmează?

Foto: Miron Mitrea (sursa: gandul.info)
 

OMD MAMAIA CONSTANTA

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

Vergile, nu te dai și tu în roată?
scris de Radu Vladimirescu
De 1 decembrie, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, din vila sa de la Eforie, le-a făcut constănțenilor două cadouri pe c(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii