Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
social
Miting global împotriva Monsanto

Miting global împotriva Monsanto(1394)

Activişti din 55 de ţări vor participa la un protest global în această lună împotriva gigantului în biotehnologie Monsanto. Conform unei mame transformate în organizator de proteste, Tami Monroe Canal, ideea s-a născut din frustrare.
“În primele câteva luni după ce m-am mutat în Utah nu am avut acces la pieţele fermierilor şi la produsele proaspete de care dispuneam în California”, a spus Canal. “M-am înfuriat de fiecare dată când trebuia să merg la alimentară şi să cheltuiesc o mică avere ca să mă asigur că nu îmi hrăneam familia cu otravă.”
Canal a început proiectul ca o pagină de Facebook în 28 februarie şi spune că furia ei a declanşat campania Propunerea 37 din California pentru a se eticheta organismele modificate genetic (OMG). Măsura a eşuat dar lupta i-a oferit o imagine mai clară asupra OMG-urilor, asupra gigantului Monsanto şi a producătorilor alimentari care au cheltuit 45 de milioane de dolari pentru a înfrânge iniţiativa.
“Propunerea 37 mi-a deschis cu adevărat ochii la ceea ce sunt de fapt OMG-urile şi la cât de dăunătoare pot fi ele pentru sănătatea umană”, a spus Canal. “Pur si simplu, fiind conştientă, nu mai puteam să îmi hrănesc familia cu acele lucruri.”
Consumatorii nu cumpără produse direct de la Monsanto, dar porumbul şi soia modificate genetic de gigantul Monsanto domină piaţa americană. Protestul încurajează oamenii să se alăture unei operaţiuni tot mai mari de boicotare a companiilor care probabil folosesc OMG-uri – incluzând Kellogg’s şi General Mills – ca o modalitate de a schimba sistemul.
Grupul Anonymous a susţinut viitorul eveniment, dar organizatorii spun că majoritatea oamenilor implicaţi în marş nu au mai fost până acum la un protest. Conform dnei Canal, oameni din toate straturile sociale îi împărtăşesc frustrarea.
“Alimentele îi afectează pe toţi,” a spus ea.

O linie neclară de demarcaţie

Monsanto are o moştenire de produse controversate şi otrăvitoare – precum PCB-uri, Agent Orange, DDT, hormonul de creştere a bovinelor (rBGH), Roundup şi aspartanul pentru a numi câteva. În ultimele două decenii, totuşi, principalul punct de atenţie al Monsanto a fost concentrat pe OMG-uri şi mulţi oameni sunt îngrijoraţi că noua tehnologie alimentară ameninţă sănătatea umană.
Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) spune că OMG-urile sunt sigure, dar mulţi fermieri, doctori şi cercetători susţin contrariul. Estimările sugerează că aproape 80% dintre produsele alimentare americane conţin ingrediente modificate genetic. Fara etichete pentru a identifica OMG-urile, Canal spune că americanii încă au nevoie să ştie că există o cauză pentru îngrijorare.
“Încercăm să extindem conştientizarea consumatorilor”, a spus ea, “deoarece ce fel de persoană în toate minţile îi va da copilului său un produs care îi va provoca tot felul de probleme de sănătate.”
La scurt timp după ce Canal a dezvoltat ideea pentru marş şi boicot, ea a primit ajutorul condimentat al activistei şi jurnalistei din Seattle, Emilie Rensink.
Deşi criticii au vorbit împotriva Monsanto de ani de zile, Rensink spune că o combinaţie de decizii politice nepopulare şi mass media socială a creat condiţiile potrivite pentru o demonstraţie la scara mare.
“Aceasta a fost un fel de furtună perfectă”, a spus ea.
Atenţia pentru marş a prins viteză la scurt timp după ce preşedintele american Barack Obama a semnat un proiect de lege ce include o măsură poreclită “Actul de Protecţie al Monsanto”. Totuşi, criticii spun că legislaţia recentă este doar un exemplu al liniei neclare de demarcaţie între industrie şi guvern.
“Cred că întreaga reţetă pentru succesul Monsanto se datorează în mare parte favoritismului politic pe care ei îl primesc în SUA”, a spus Rensink. “FDA este condus de foşti directori ai Monsanto şi aceştia oferă companiei subvenţii speciale în defavoarea micilor fermieri şi a altor operaţiuni agricole. Ei oferă companiei un avantaj nedrept în opinia mea.”
Canal arată înspre Michael Taylor, care în ultimele două decenii a pendulat între poziţia de avocat al Monsanto şi şef al departamentului american pentru reglementarea alimentară.
“Este un conflict imens de interese pentru el să deţină de puterea pe care o deţine”, a spus Canal. “Cred că a merge la guvern este inutil în acest moment deoarece FDA este atât de legat de Monsanto.”
Deşi legiuitorii americani au manifestat puţină îngrijorare pentru OMG-uri, în afara SUA măsurile anti OMG au fost mult mai semnificative. Conform Proiectului Non-OMG, majoritatea naţiunilor dezvoltate etichetează, restricţionează sau interzic OMG-urile.
Într-un email, purtătorul de cuvânt al Monsanto, Tom Helscher, a declarat că nu există o declaraţie din partea companiei cu privire la viitorul protest. Totuşi, directorul executiv al Monsanto, Hugh Grant, a caracterizat recent criticii OMG-urilor ca elitişti ai mass mediei sociale care trec cu vederea problemele alimentare presante ale celor mai puţin norocoşi.
Susţinătorii Monsanto arată înspre promisiunea companiei de a adresa foametea globală cu recolte mai bogate şi preţuri alimentare mai scăzute, dar criticii dispută şi această afirmaţie.
În Seattle, manifestanţii vor mărşălui în faţa Fundaţiei “Bill şi Melinda Gates” pentru a evidenţia ceea ce ei consideră a fi o instituţie care ajută şi mai mult la extinderea agendei OMG.
“Bill Gates a fost un susţinător puternic al OMG-urilor ca o soluţie la foametea globală”, a spus Rensink, “dar studiile au arătat că OMG-urile nu produc recolte mai bogate. Astfel, noţiunea că OMG-urile sunt cumva capabile să hrănească lumea este de fapt o afirmaţie goală.”


Marşul şi mitingul din Salt Lake City vor avea ca invitaţi, printre alţii, un veteran din Vietnam ce va discuta despre cum şi-a pierdut prieteni datorită produsului Agent Orange şi un crescător de albine care va vorbi despre pericolul pe care îl prezintă pesticidele Monsanto pentru populaţia de albine; de asemenea, va avea loc o prezentare de tipul “Grow Food, Not Lawns” [Produceţi alimente, nu păşuni] cu privire la autosustenabilitate şi susţinerea cooperativelor pentru alimente organice.
Precum în alte locuri din jurul lumii, în Salt Lake City vor fi invitate şi trupe muzicale care vor interpreta melodii de protest împotriva Monsanto şi a OMG-urilor.
“Încercăm să menţinem o atmosferă senină”, a spus Canal. “Dar doresc ca oamenii să înţeleagă gravitatea problemei şi să realizeze că este momentul nostru, în această naţiune, pentru a ne opune unui lucru atât de greşit.”

Sursa: AICI
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

MIHAI LUPU, SINGUR ÎMPOTRIVA TUTUROR
scris de Liviu Tramundana
Deși inspirat din sloganul unei galerii de fotbal, titlul reflectă fidel situația președintelui CJ Constanța. Acesta a fost singur în(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii