Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
dosarele timpul
Constanța NU VA AVEA spital regional. DE CE TAC PARLAMENTARII DE CONSTANȚA?

Constanța NU VA AVEA spital regional. DE CE TAC PARLAMENTARII DE CONSTANȚA?(3365)

Ministerul Sănătăţii şi-a stabilit obiectivele prioritare pentru 2015. Printre acestea se numără construirea a trei spitale regionale, primele de acest gen după 1989. Spitalele regionale vor fi construite în Iași, Timişoara şi Craiova. Constanța a fost tăiată de pe listă. De altfel, județul nu a fost niciodată o prioritate pentru guvernanți în ceea ce privește sistemul de sănătate, în ciuda faptului că este unul dintre cele mai mari din țară și că, îm timpul sezonului estival, numărul de populație se dublează, datorită turiștilor, iar numărul de pacienți crește vertiginos.

Un spital regional în Constanța este cu atât mai necesar cu cât în județele învecinate unitățile sanitare sunt într-o situație mult mai gravă decât în Constanța. Un exemplu clar este cel al bătrânei care a fost transportată de către elicopterul SMURD de la Tulcea la Constanța, pentru a se pune un banal diagnostic de embolism pulmonar, transport în urma căreia elicopterul s-a prăbușit, răpind viața a patru persoane. Dacă în Tulcea nu se poate pune un diagnostic pentru o boală banală, necesitatea unui spital regional este cu atât mai mare.

Iași versus Constanța

O comparație între Iași și Constanța ne face să credem că un spital regional este mai important în Constanța decât în Iași. Iată de ce. Și Iașiul are, ca și Constanța, un spital clinic județean de urgență. Cele două unități sunt comparabile ca număr de paturi și secții. Spitalul ”Sf. Spiridon” din Iași este cea mai mare unitate sanitară cu paturi, ca adresabilitate şi complexitate, din Moldova. Unitatea sanitară a fost clasificată în categoria I de competenţă, ceea ce înseamnă că asigură asistenţă medicală la nivel regional, are cel mai înalt nivel de dotare şi angajaţi bine pregătiţi, care pot efectua servicii medicale extrem de complexe. Are 1.128 de paturi în aproape toate specialităţile medico-chirurgicale, peste 2500 de angajaţi şi funcţionează în regim pavilionar. Activitatea din Spitalul Clinic de Urgență “Sf. Spiridon” Iași este structurată pe trei segmente: asistenţă medicală, învăţământ medical universitar şi postuniversitar şi cercetare ştiinţifică medicală. Are 29 de secții clinice, care includ Unitatea de Primire Urgențe (UPU – SMURD, care asigură asistenţa medicală de urgenţă pentru pacienţii critici din toată regiunea de Nord-Est - politraumatisme, arsuri, urgenţe majore medico-chirurgicale, etc.), compartimente pentru examene clinice și paraclinice, Ambulatoriul Integrat de specialitate şi cabinete în toate specialităţile corespunzătoare secţiilor clinice, pentru asigurarea asistenţei medicale a pacienţilor din ambulatoriu. Structura organizatorică a Spitalului Clinic Judeţean de Urgență cuprinde 23 secţii însumând 1200 paturi spitalizare continuă la care se adauga 240 paturi inchise temporar şi 78 paturi spitalizare zi; laboratoare, servicii, cabinete medicale şi aparatul funcţional.
Comparațiile se opresc însă aici. Constanța NU are un spital de Pediatrie, și dacă sunteți părinți știți că secția de Pediatrie de la Spitalul Județean este un adevărat infern (nu spunem decât că nu a fost niciodată reabilitată). Mai mult, Constanța nu are nici o Maternitate de stat, secția din spital fiind concurată cu extrem de mult succes de către cele două spitale private din oraș.
Iașiul are Spitalul Clinic de Obstretică Ginecologie ”Cuza Vodă”, înființat încă din 1 ianuarie 1852, de către domnitorul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica Vodă. Iașiul are și prin Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie "Elena Doamna", înființat prin Ordinul Ministrului Sănătăţii, în 1990.
În Iași, spre deosebire de Constanța, există și un spital de pediatrie. Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Sf. Maria” a fost înfiinţat în 1970. Profilele clinice sunt în marea majoritate unice pentru toată zona Moldovei. Secţiile şi compartimentele de înaltă specialitate funcţionează începând din 1991 şi au vechime între 11 şi 13 ani şi sunt deservite de medici cu a doua specialitate sau competenţă.
Spitalul de Urgenţă pentru Copii “Sf. Maria” asigură asistenţă medicală pediatrică de înaltă specialitate pentru municipiul şi judeţul Iaşi precum şi pentru cele 7 judeţe ale Moldovei.
Spre deosebire de Constanța, județul Iași are și un Institut Regional de Oncologie, din 2012. Aici se tratează populația din toate judeţele Moldovei. Datorită structurii organizatorice aprobate – anestezie și terapie intensivă, chirurgie generală (cu compartiment de chirurgie toracică, chirurgie plastică, ginecologică), oncologie medicală, hematologie, radioterapie – totalizând un număr de 300 de paturi, se asigură atât serviciile medicale cât şi cele chirurgicale (bloc operator cu 10 săli de operaţie).

Constănțenii, condamnați la moarte

Pe lângă faptul că refuză construirea unui spital regional în Constanța, guvernanții îi condamnă practice pe locuitorii județului la moarte. Nu sunt cuvinte folosite în van, ci realități. În 2011, rata mortalității prin infarct era de 16%. Anul trecut, Ministerul Sănătății a alocat zeci de milioane de lei pentru tratamentul pacienţilor cu infarct miocardic acut. 15 spitale cu unităţi de tratament al urgenţelor cu infarct miocardic (AP-IMA) au primit fonduri pentru achiziţii de medicamente şi materiale sanitare. Spitalul Clinic Judeţean Constanţa nu a primit fonduri. Pentru a suplini această lipsă crasă de interes, Consiliul Județean Constanța a inițiat „Programul judeţean de prevenire şi reducere a mortalităţii ca urmare a infarctului miocardic acut (IMA)“. Fondurile necesare au fost asigurate de către Consiliul Județean Constanța, dar și de către Consiliul Local Constanța, acesta din urmă alocând 450.000 de lei. „Rata de salvare a celor cu boli de inimă este de 92%. Cheltuim cam 400.000 de euro, anual, pentru ei. Dacă unii cred că o viaţă e mai presus de aceşti bani, să fie sănătoşi“, declara, despre acest program, şeful C.J.C., Nicuşor Constantinescu.

Apel către politicieni

Ziarul Timpul le cere, în numele alegătorilor, TUTUROR PARLAMENTARILOR DE CONSTANȚA să ia atitudine și să facă tot ce le stă în putință pentru construirea unui spital regional în Constanța.
Dacă nu reușesc, pot face un gest care va rămâne în istoria politicii românești: să-și dea cu toții demisia, în semn de protest față de modul în este tratată sănătatea din Constanța.
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Comentarii

Hgf
03-01-2015
la Tulcea , dacă ai o problema de sănătate, mori cu zile sau rămâi nenorocit pe viața.

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii
OMD MAMAIA
Labirint Residence Euro Vial Residence
IMPExpert Birotică și Papetărie

Editorial

Din turul pantalonilor și animatoarele de televiziune
scris de Mircea Lungu
Publicul a strigat, a aplaudat, a ștampilat, iar o femeie a fost auzită țipând: ,,Au fou, au fou!” (Nebunul! Nebunul!) Era premiera l(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii

UNPR-RSE