Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
dosarele timpul
El este românul care a murit pe petrolierul atacat de un avion militar

El este românul care a murit pe petrolierul atacat de un avion militar(2278)

Românul care a murit după ce petrolierul pe care muncea a fost atacat de un avion militar se numește Eduard Curduman. Avea 24 de ani și locuia în Galați. Tatăl său se numește Ilie Curduman și el este cel care l-a luat pe fiu în primul voiaj.

Dorel Onaca, fostul președinte al Agenției Române pentru Salvarea Vieții Omenești pe Mare, spune că nu își explică cum un avion militar a bombardat o navă civilă. Cert este că, în opinia sa, meseria de marinar nu este una ușoară, iar cine o alege și pleacă de acasă pe vas nu o face pentru că îi este bine. Acesta atrage atenția că zona Liberiei este una extrem de folosită de către navele comerciale din Marea Neagră.

Reamintim că o rachetă lansată de către un avion de vânătoare neidentificat a explodat, duminică, la bordul unei nave aflată în portul libian Derna din Libia, incidentul soldându-se cu decesul a doi membri ai echipajului, un cetăţean român şi un cetăţean grec, a precizat MAE, la solicitarea Mediafax.


Ministerul de Externe informează că o rachetă lansată de către un avion de vânătoare neidentificat a explodat la bordul unei nave aflată în portul libian Derna, Libia, incidentul soldându-se cu decesul a doi membri ai echipajului, un cetăţean român şi un cetăţean grec, precum şi cu rănirea altor doi membri, cetăţeni filipinezi, care ulterior au fost transportaţi la ţărm pentru îngrijiri medicale.
Incidentul a avut loc duminică la bordul navei Araevo (foto), sub pavilion liberian şi cu armator grec, ancorată în portul Derna (Libia).


După incident, nava şi-a continuat cursul către Tobruk, cu destinaţia portul Pireu.Potrivit MAE, când nava va ajunge în portul Pireu, reprezentanţii Ambasadei României la Atena vor acorda asistenţa consulară ce se impune în asemenea situaţii tatălui cetăţeanului român decedat, în vederea repatrierii trupului neînsufleţit al fiului său.

Reprezentanţii celor două misiuni diplomatice s-au aflat pe tot parcursul nopţii în contact cu autorităţile locale competente coordonându-şi totodată demersurile.
De asemenea, cele două misiuni diplomatice au menţinut legătura permanentă şi cu tatăl cetăţeanului român decedat, a mai precizat MAE.
În cadrul demersurilor iniţiate pe lângă armatorul navei, s-a obţinut asigurarea din partea acestuia că va suporta toate cheltuielile aferente repatrierii corpului neînsufleţit al cetăţeanului român.
Un petrolier care are la bord inclusiv trei marinari români a fost vizat duminică de un "atac militar aerian de origine necunoscută" în portul Derna, fief islamist din estul Libiei, a anunţat luni paza de coastă greacă, precizând că doi membri ai echipajului au murit.
Una dintre victime este un grec în vârstă de 29 de ani, în timp ce naţionalitatea celeilalte nu a fost precizată. Bombardamentul s-a soldat şi cu doi răniţi dintre cei 26 de membri ai echipajului petrolierului Araevo ce naviga sub pavilion liberian, potrivit aceleiaşi surse.
Atacul a avut loc "în cursul serii", a precizat paza de coastă pentru AFP, adăugând că petrolierul efectua o cursă internă şi era ancorat cu 1.600 de tone de petrol în rezervoare în momentul în care a fost atacat. Dintre cei 26 de membri ai echipajului, 21 sunt filipinezi, trei greci şi doi români. Iniţial, AFP anunţase că la bordul petrolierului se află trei români, însă ulterior a corectat numărul acestora la doi.
Un purtător de cuvânt al forţelor armate libiene a confirmat luni că armata a bombardat un petrolier "suspect" în portul Derna.
"Un vapor suspect a fost bombardat duminică de forţele aeriene libiene", a declarat pentru AFP acest purtător de cuvânt, colonelul Ahmed Mesmari, adăugând că echipajul petrolierului nu s-a supus ordinelor de a se opri pentru a fi percheziţionat înainte de a intra în port.
Libia a plonjat în haos de la înlăturarea de la putere a lui Muammar Kadhafi după opt luni de conflict, în 2011.
Controlată de miliţii, ţara este condusă de două Parlamente şi două Guverne rivale, unul apropiat miliţiilor islamiste Fajr Libya (Zorii Libiei) şi celălalt recunoscut de comunitatea internaţională, cu sediul la Tobruk, în apropiere de frontiera cu Egiptul.

Foto: Eduard Curduman (sursa: Facebook.com)
 

OMD MAMAIA CONSTANTA

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

Vergile, nu te dai și tu în roată?
scris de Radu Vladimirescu
De 1 decembrie, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, din vila sa de la Eforie, le-a făcut constănțenilor două cadouri pe c(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii