Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
dosarele timpul
VESTE EXCELENTĂ: Primăria alocă 8 milioane de euro pentru CULTURĂ. Festival Internațional de Teatru, la vară, cu invitați din 70 de țări!

VESTE EXCELENTĂ: Primăria alocă 8 milioane de euro pentru CULTURĂ. Festival Internațional de Teatru, la vară, cu invitați din 70 de țări!(2391)

O veste excelentă: primăria alocă, în acest an, 10% din bugetul său total pentru cultură. Cât înseamnă asta? 35 de milioane de lei, adică circa 8 milioane de euro. ”Noi nu dorim să se pericliteze desfășurarea Festivalului Internațional de Teatru, sunt 15 ani, este un moment aniversar deosebit și vrem să funcționeze în cele mai bune condiții”, spune edilul.

Da, se va organiza și în 2015 Festivalul Internațional de Teatru (12 – 21 iunie 2015). Vor fi prezenți 2.500 de artiști și invitați din 70 de țări. Asta înseamnă mai mult de o treime din toate țările de pe Pământ. Un succes, nu-i așa? O bună reclamă pentru oraș. Vor fi, numai atuncim 350 de evenimente artistice. Sunt aștepați 600.000 de spectatori.

Președintele României, Klaus Iohannis, Iohannis a confirmat acordarea înaltului patronaj pentru festival. „Sper ca această conferire a înaltului patronaj să constituie un simbol puternic al prețuirii pe care România trebuie să o acorde creației, teatrului și culturii în general”, spune el.

Banii se duc spre două teatre și spre Casa de Cultură din municipiu. Primarul așteaptă și bani de la Ministerul Culturii, dar dacă nu vor veni va acoperi din bugetul local diferența.

Ca o paranteză: primăria a organizat anul trecut 79 de evenimente culturale, pentru care a cheltuit 6,48 milioane lei.

Iată ce spune primarul:


“Am alocat anul acesta 35 de milioane de lei pentru cultură, adică aproximativ 10% din bugetul local. Aceste fonduri vor finanța cele trei instituții culturale din subordinea Municipiului – Teatrul Național Radu Stanca, Teatrul Gong și Casa de Cultură cu Teatrul de Balet – dar și finanțarea agendei culturale. Pentru agenda acestui an avem disponibili 6,6 milioane de lei pe care dorim să îi investim în evenimentele culturale care definesc imaginea Sibiului, care bucură publicul sibian și oaspeții noștri deopotrivă”, a precizat primarul Sibiului, Astrid Fodor.

Scuze, am uitat să menționăm la începutul articolului, dar sper că v-ați dat seama că nu vorbim de Constanța, ci de Sibiu.

În Constanța, bugetul total pentru cultură, recreere și religie este de 2,2 milioane euro. De obicei, din experiența anilor trecuți, știm că pentru teatre nu se acordă niciun leu.

Încă o paranteză: mâine, angajații Teatrului Național de Operă și Balet Oleg Danovski din Constanța vor fi în grevă japoneză. Bugetul le-a fostă tăiat cu circa 250.000 de euro și riscă astfel să fie desființat până la finalul anului.

Notă: Primăria Sibiu are un buget pentru anul 2015 de 486 milioane lei, Primăria Constanța are un buget de 683 milioane lei.
 

PS. În galeria foto puteți vedea imagini de la festivalul de anul trecut din Sibiu, fotografii preluate de pe pagina oficială a evenimentului, www.sibfest.ro.

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

MIHAI LUPU, SINGUR ÎMPOTRIVA TUTUROR
scris de Liviu Tramundana
Deși inspirat din sloganul unei galerii de fotbal, titlul reflectă fidel situația președintelui CJ Constanța. Acesta a fost singur în(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii