Cine sunt consilierii locali ai Constanței. George Daniel Papari și cele patru funcții ale sale: director, consilier, cadru didactic și fiu(4358)
Dacă tatăl lui George Daniel Papari nu ar fi fost Aurel Papari, omul care a înființat Universitatea Șaguna, controversat, dar bogat, ar mai fi fost acesta astăzi consilier? O întrebare retorică.
George Papari, PSD, nu s-a făcut cu nimic remarcat în calitate de consilier local. Deși îi reprezintă pe constănțeni, nu am văzut până acum niciun proiect de hotărâre de consiliu inițiat de acesta. Dacă ne înșelăm, ne facem de acum mea culpa și promitem să publicăm toate aceste inițiative.
Papari pare mai interesat să strângă funcții, decât să facă ceva pentru cei pe care îi reprezintă. În ceea ce privește acest lucru, a reușit destule. Este, din ianuarie 2013, director general al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (la numai câteva luni de când devenise director tehnic al instituției). Mai este, cum altfel, angajat al Universității Șaguna, dar are activitate științifică și la Fundația Andrei Șaguna (de unde a obținut, anul trecut, 8160 de lei). Este și consilier local, evident. A reprezentat Consiliul Local Constanța în Adunarea Generală a Acționarilor din cadrul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța, pe vremea când consiliul deținea 20% din acțiunile companiei. În plus, a mai condus și o societate comercială care dețiune un hotel.
Spre deosebire de alți copii ai unor părinți bogați, George Papari are meritul de a fi învățat. A terminat Colegiul Național Mircea, apoi Facultatea de Economie, Administrarea afacerilor, Management şi Marketing (nu la umbra tatălui, ci în cadrul Universităţii Ovidius), continuând cu studii de doctorat la Academia de Studii Economice Bucureşti. S-a angajat apoi la universitatea tatălui său, unde a fost asistent, apoi lector, conferențiar și profesor universitar, din 2010, fiind numit pentru o perioadă decan.
O pălărie prea mare?
Remarcăm din CV-ul lui Papari junior polivalența de care dă dovadă. Un absolvent de Administrare a afacerilor, cu o carieră universitară relativ solidă, a acceptat postul de director tehnic, și apoi general, al ABADL. Unii spun că această funcție ar fi o pălărie prea mare pentru respectivul domn, din cauza problemelor complicate, tehnice, cu care se lovește. Amintim aici numai procesul continuu de eroziune a falezelor, faptul că bucăți din acestea se prăbușesc la propriu în mare (vezi cazul localității Eforie), lucrările de înnisipare și de refacere a plajelor de pe litoral, proiectele pentru combaterea fenomenelor meteo extreme, dar, nu în cele din urmă, și organizarea licitațiilor de concesionare a plajelor. Probleme complexe și de specialitate, cu fonduri aferente de sute de milioane de euro. În paranteză fie spus, din acest punct de vedere funcția de director general al ABADL este mai importantă ca a unui primar, ca a primarului Mazăre, de exemplu, pentru că bugetul gestionat este mai mare (spre comparație, bugetul municipiului Constanța este de circa 150 milioane euro pe an).
Pentru că tot suntem la acest capitol, îl întrebăm public pe dl. G.D. Papari care a fost procedura prin care a fost numit director tehnic la ABADL și ce l-a recomandat pentru acestă funcție.
Anul trecut, noi, constănțenii, l-am plătit pentru funcția de consilier local cu suma de 14.766 de lei. Contribuabilii i-au asigura și un venit de 89.755 de lei, pentru funcția de director al ABADL. De la universitaea și fundația Șaguna a mai ridicat peste 33.000 de lei. Total: 137773 lei, adică 11.481 de lei pe lună.
La final, îl rugăm pe G.D. Papari, la fel cum o facem în cazul tuturor consilierilor, să redacteze și publice un raport anual al activității sale de consiler local. Dacă nu pentru a justifica cei aproape 15.000 de lei primiți de la contribuabili pentru această funcție, măcar din respect pentru constănțeni.