
Cine sunt consilierii locali ai Constanței? Răducu Popescu, ”generalul” responsabil de învățământ, cultură și sport(2404)
Cine sunt consilierii locali ai Constanței? Răducu Popescu, ”generalul” care se ocupă de învățământ, sănătate și cultură
”Generalul”. Așa i se spune lui Răducu Popescu. Este inspector șef la Inspectoratul Școlar Județean și este mult mai cunoscut pentru această funcție decât pentru cea de consilier local. Problemele acestei funcții atrag cu siguranță atenția mai mult decât acelea ale unui consilier local.
Răducu Popescu este membru PSD și s-a manifestat activ în campaniile electorale. Numirea sa la ISJ a venit ca o oarecare surpriză, dat fiind că provenea din mediul universitar, nu din învățământul preuniversitar. Din perspectivă politică, faptul că a ajuns consilier însă nu este o surpriză.
Răducu Popescu este unul dintre consilierii care mai ia cuvântul în consiliul local. Atunci când este vorba de probleme legate de învățământ, de proiecte legate de acest domeniu, vocea sa este una avizată.
Este președintele Comisiei pentru activități științifice, învățământ, sănătate, cultură, sport, culte și protecție socială. Printre atribuțiile comisiei se numără inițializarea de studii, prognoze orientative și programe privind asigurarea condițiilor necesare bunei funcționări a instituțiilor locale de învățământ, sanitare, de cultură și de tineret, de sub autoritatea consiliului local. De asemenea, inițiază propuneri de înființare a unor instituții de binefacere de interes local și instituie norme de funcționare a acestora, analizează și, după caz, inițiază, propune și ia măsuri în vederea realizării protecției sociale. De asemenea, inițiază propuneri pentru crearea condițiilor necesare petrecerii timpului liber al cetățenilor și asigură desfășurarea activităților sportive pe raza municipiului Constanța. În plus, comisia soluționează, împreună cu compartimentul de specialitate, cererile și sesizările cetățenilor pe problematica specifică comisiei. Din păcate, Consiliul Local Constanța nu are instituții de cultură subordonate. Nu ar fi însă frumos ca în municipiu să fie organizate mai multe evenimente culturale?
Consilierului PSD i se pot însă reproșa două lucruri: nu își folosește expertiza pentru a iniția proiecte de hotărâre prin care să încerce să îmbunătățească aspectele negative nu numai din învățământ, dar din viața cetățenilor, și nu a prezentat până acum un raport al activității sale de consilier – lucru pe care nu l-a făcut până acum niciun consilier și pe care Ziarul Timpul continuă să îl ceară, public, tuturor.
În ceea ce privește averea sa, Răducu Popescu nu se laudă cu prea mult. Un apartament de 88 mp, deținut împreună cu soția, o Dacie din 2005, dar și o datorie de 50.000 de euro către, probabil, o rudă. A câștigat anul trecut 44.925 de lei de la ISJ, 39.950 de lei de la Universitatea Ovidius, 14.724 de lei în calitate de consilier și 1.128 de euro de la Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.
Spre deosebire de multe persoane apropiate lui Mazăre, care preferă concubinajul, Răducu Popescu este căsătorit și are doi copii.
Ziarul Timpul le cere încă o dată consilierilor să își publice, cel puțin anual, un raport de activitate.