
Oana Stan, tânăra care vrea să cucerească lumea cu nămolul din Techirghiol(5066)
Oana Stan a studiat pe rând în Constanța, București și Londra. Ea este recunoscută pe plan local pentru Techir, un brand de produse cosmetice și dermato-cosmetice. Începuturi, prezent și planuri de viitor, toate acestea vor fi prezentate în acest articol.
1) Ce fel de brand vrei să formezi din apa și nămolul de pe litoralul nostru?
Îmi doresc să creez un brand autohton, un brand de interes național și în timp de interes internațional. Sper că acest brand să fie recunoscut în primul rand datorită proprietăților apei și ale nămolul din legendarul lac Techirghiol, dar și datorită calității produselor pe care le promovează.
Acest brand are potențialul să devină un brand puternic, un brand cu rezonanță în industria produselor cosmetice și dermato-cosmetice din România, și când afirm acest lucru, mă bazez pe testimonialele, referințele și feedback-ul pe care l-am primit într-un an de activitate de la persoanele ce au folosit produsele Techir.
2) Care sunt calitățile medicale pe care te-ai bazat în implementarea acestui remediu la scara largă?
Proprietățile balneoterapeutice ale resurselor naturale oferite de Lacul Techirghiol sunt recunoscute la nivel internațional, compoziția chimică a nămolului sapropelic fiind în directă relație cu cea a apei saline. Acestea conțin săruri anorganice și substanțe organice eficiente atât în tratamentul unor afecțiuni de ordin medical cât și dermatologic. Știam că multă lume face tratamentul cu nămol și apă pentru tratarea problemelor reumatologice, însă am vrut să exploatez și beneficiile lor pentru îngrijirea pielii. Rețetele produselor Techir sunt rodul unor îndelungate cercetări în laboratorul de producție cosmetică din Salsomaggiore Terme din Italia, cu experiență în producția de creme cosmetice pe bază de apa salină. Aici am trimis mostre de apă și nămol din lacul Techirghiol, iar în baza buletinelor de analize, au fost create 8 rețete personalizate destinate atât problemelor reumatismale cât și celor dermatologice, unele având în compoziție doar apă salină, iar altele atât apa cât și nămolul.
3) Cum ți-a venit ideea de a populariza bogățiile stațiunii balneo-climaterice Techirghiol?
Începând cu 2010 stațiunea noastră face parte din Asociația Orașelor Termale Istorice din Europa, alături de alte 27 de stațiuni precum Vichy, Bath, Budapesta, Spa, Evian, Aqui Terme, Salsomaggiore Terme. La acea vreme eu eram studentă a Facultății de Administrare a Afacerilor din București și eram foarte atentă la tot ce înseamnă oportunitate de business. Cu un mic studiu asupra acestei asociații, am observat că toate aceste orașe termale au game de produse cosmetice ce valorifică resursele naturale specifice fiecărei zone, ape termale sau saline. Cu un astfel model de business în minte, nu puteam decât să încerc să îl implementez și în România.
În 2011 am pus primele baze ale acestei idei, am înființat societatea, pentru lucrare de licență am folosit drept studiu de caz această idee de afaceri ce m-a ajutat să conturez fiecare element necesar unui plan de afaceri solid, iar cu ajutorul constant din partea părinților în 2014 am lansat gama pe piața românească.
4) Ce fel de profesori și colegi ai întâlnit la London Regent’s University?
Experiența mea de student internațional m-a ajutat să mă înconjor de oameni inpiraționali, motivaționali, ce m-au învățat să gândesc și mai mult out of the box. Am profitat de fiecare proiect universitar într-un mod benefic pentru mine și businessul meu. Am folosit ideea Techir drept studiu de caz în toate aceste proiecte, iar acest lucru mi-a permis să primesc sugestii valoroase și critici constructive de la profesori experimentați și studenți cu percepții și culturi diferite. A fost un test deosebit de interesant și util pentru mine, să văd că deși erau cu toții diferiți, vedeau potențialul pe care acest brand îl poate avea.
Astăzi primesc mesaje de încurajare de la ei și toți îmi transmit că așteaptă cu drag să aduc brandul Techir și în țara lor. Astfel, pot spune că am fost norocoasă să am parte de colegi și profesori ce au crezut în mine și în ideea de afaceri pe care le-o prezentam.
5) Cât de bine consideri că te-a pregătit sistemul românesc de învățământ pentru experiența din străinătate?
Eu când ales să plec pentru 1 an de zile să continui studiile de master în străinătate, mă simțeam foarte capabilă și pregătită din multe puncte de vedere, însă voiam mai mult. Voiam o dezvoltare personală și profesională și în alt mediu, decât cel românesc. Sunt și am fost foarte mândră de ceea ce am învățat în timpul studenției în cadrul Academiei de Studii Economice din București și consider că multe concepte de business ce îmi erau predate în Londra și America, eu le cunoșteam deja, însă acolo mi-au fost prezentate într-o maniera nouă, cu exemple noi, iar acest lucru mă ajută pe mine să îmi fixez și mai bine cunoștințele sau să privesc lucrurile într-o nouă perspectivă.
Mai mult de atât, de multe ori mă felicităm pentru alegerea personală de a face liceul la Liceul Teoretic Ovidius din Constanța. Abia acum realizez cât de importantă a fost acea perioadă pentru pregătirea mea, pentru modul meu de învățare, de asimilare a informației și cunoștințelor. Este adevărat, consider că dacă vrei să înveți o poți face oriunde, însă uneori mediul și instrumentele care îți sunt puse la dispoziție, pot face o mare diferență.
6) Cum ai de gând să îți consolidezi marca și ce piețe vrei să ,,ataci”?
Vreau să o consolidez pas cu pas. Prefer să cresc într-un mod organic și sigur, să cresc un business cu o fundație solidă. Obiectivul meu pe 2015 este să fim prezenți în fiecare județ din România, produsele să se găsească cel puțin într-un punct de vânzare din fiecare oraș, fie că este vorba despre o farmacie independentă, plafar sau magazin naturist. Vreau să fiu cât mai aproape de potențialii clienți și să aduc miracolul la ei nu numai prin intermediul magazinului nostru online ci într-un mod direct, încât ei săi poată testa produsele înainte de a le achziționa.