Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
dosarele timpul
RADU MAZĂRE SE ÎNTOARCE!

RADU MAZĂRE SE ÎNTOARCE!(33190)

Mi-am imaginat că o să sfârșesc în Egipt, în gura unui crocodil hidos. Asta a fost, cândva, tema unui coșmar care m-a trezit, noaptea, târziu, din somn. De atunci, nu mai am nici o brumă de simpatie față de crocodili.

O perioadă, coșmarul cu pricina m-a urmat peste tot. În cele din urmă, m-am liniștit. La noi, nu sunt crocodili, iar în Egipt nu am cum să ajung, pentru că nu mă urc în avion. Cu toate acestea, destinul din vis mi-a dat târcoale.

M-am trezit cu o invitație în...Egipt! Chiar în Egipt! Bineînțeles, am refuzat. Într-o zi, soția mea mi-a mărturisit că își dorește foarte mult să ajungă în câteva locuri din Egipt, țară vizitată de părinții săi! Dacă ar fi știut de coșmarul meu, poate aș fi bănuit-o că pune la cale ceva cu...crocodilul…

Mi-am adus aminte de acest episod și m-am gândit la destinul sprectaculos, dulce și amar, al lui Radu Mazăre. Ca destin, un personaj care merită a fi studiat.
În rest, îl studiază alții pe toate părțile...

Oare el s-a visat vreodată în Madagascar?
S-o fi gândit vreodată că o să ajungă un personaj de roman istoric, nu prin fapte de vitejie, ci în raport cu...ciuma?
Și-a imaginat în timpul liber că o să aterizeze în Madagascar? Nu ca turist, ci ca băștinaș!

Până să descopere Madagascarul ca fapt divers, bănuiesc că la recomandarea cuiva, sunt convins că nu a știut prea multe despre această țară. Până la momentul Madagascar, a trăit o viață plină, fiind ales primarul orașului Constanța, preț de mai multe mandate, lider al PD și PSD Constanța, și chiar un lung stagiu ca independent.

Îmi aduc aminte de Radu Mazăre în prima sa campanie electorală. Urcat pe platforma unui camion împodobit corespunzător, singur cuc, înarmat cu un megafon, prin intermediul căruia se prezenta, făcea turul orașului. Nu-l cunoștea nici dracul! Sau, oricum, nefiind din Constanța, era considerat ca fiind un intrus.

A avut curajul și a candidat!
Ca student la Marină, avea un orizont destul de îngust. Inițial, a avut ca scop obținerea unei diplome, indiferent de culoare sau specialitate.
În cele din urmă, a întors Constanța pe dos!

Nici în materie de infracțiuni, dacă vor fi dovedite vreodată, nu și-a găsit un rival pe măsură. Prestația slabă a domnului Făgădău face ca, în anumite situații, Radu Mazăre să fie regretat la Primăria Constanța!

Chiar Liviu Dragnea în persoană îl evocă ori de câte ori vine în vizită la Constanța! Poate că trăirea liderului PSD este subiectivă, dat fiind faptul că îi leagă o destinație comună: Brazilia.

De la Marină la politică, e un pas forțat de anumite împrejurări sau de anumite interese. În acest caz, destinul elimină din start variana curiozității.
Bănuiesc că Radu Mazăre nu a trăit rău niciodată. Nu am auzit, înainte de a se stabili la Constanța, să fi fost cerșetor, dar nici prințișor…

Deși este destul de tânăr, a avut și continuă să aibe o viață extrem de spectaculoasă și periculoasă. Destinul este cel al unui aventurier.

Până când a intrat în contradicție cu Justiția, a avut parte de un destin norocos. Dacă a reușit el să scape până și de moarte! S-a ras în cap și s-a luptat de unul singur cu un verdict chinuitor. Ca unul care am primit un verdict asemănător de la un medic din Oradea care mi-a spus că mai am de trăit doar 3 luni de zile, înțeleg foarte bine prin ce a trecut.

Chiar dacă unii văd în el doar un infractor, nu-i poate nimeni contesta veleitățile de luptător și bun conducător. Indiferent câte bogății ar fi ascuns acolo, fiind adeseori comparat cu un pirat, îmi imaginez că viața lui Radu Mazăre în Madagascar nu este chiar atât de ușoară, precum o descriu unii dintre cei care vor să facă din fostul primar un vampir care a supt sângele poporului.

Nu am ca scop, prin acest demers publicistic, să-i plâng de milă. Sunt doar fascinat de destinul său pe cât de spectaculos, pe atât de surprinzător, care l-a aruncat dintr-o parte în alta a lumii, ca pe un exilat. Îmi imaginez că, ani în urmă, când a venit la Constanța, ca să dea admitere la Marină, cum se spunea într-un limbaj prescurtat, nu i-a trecut prin minte niciodată că va ajunge în Madagascar, ca să nu ajungă în pușcărie.

Nu știu cine a scris scenariul vieții sale, dar spun că puțini oameni au trăit, într-un interval de timp scurt, dar bine condensat, evenimente și întâmplări cât pentru o generație întreagă…

Puțini știu că a existat un moment de cumpănă în viața lui, când, fiind grav bolnav, a fost la un pas de moarte…

Cineva, oricum nu de pe pământ, a întors la timp acele ceasornicului său și i-a dat elanul necesar pentru a trăi mai multe vieți într-una singură.

Pentru că, de fapt, asta s-a întâmplat și se întâmplă cu Radu Mazăre, Madagascarul fiind doar o nouă haltă a existenței sale tumultoase.

Sunt convins că, dacă i se garantează o judecată dreaptă, Radu Mazăre se întoarce în țară...
 

OMD MAMAIA CONSTANTA

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

Vergile, nu te dai și tu în roată?
scris de Radu Vladimirescu
De 1 decembrie, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, din vila sa de la Eforie, le-a făcut constănțenilor două cadouri pe c(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii